Skip to content

Ukoliko se bavite bilo kakvim biznisom postavite sebi jedno jednostavno pitanje: „Da li mi je potreban web sajt?“ Ako je vaš odgovor bilo šta drugo osim „da“, morate ponovo da razmislite. Ukoliko imate biznis koji želite da razvijete kreiranje sajta je danas neophodnost. Nemanje istog svakako će prestavljati gubitak prihoda. A to svakako ne želite. Zato u našem novom tekstu odgovaramo na pitanje kako napraviti sajt i koliko ovaj proces može bii zahtevan.

Naravno, u zavisnosti od toga koje sve funkcionalnosti očekujete da sajt sadrži zavisiće i složenost procesa njegove izdrade. Nekada je najjednostavniji dizajn najfunkcionalniji, dok je nekada neophodan složeni dizajn. Ovde možete pogledati neke do naših sajtova i dobiti ideju šta je ono što se vama dopada i što bi zadovoljavalo vaše potrebe.  

 

Kako napraviti sajt pomoću WordPress-a?

Ovo zavisi od svrhe vašeg web sajta. Najsloženiji način bio bi da naučite kako da kodirate HTMLCSSJavaScript ili PHP, programske jezike koji predstavljaju osnove praktično bilo koje web stranice.

Ali ovo nije jedini odgovor na to kako napraviti sajt. Čak i ako niste dobro upoznati sa tehničkom stranom stvari, ipak možete postaviti dobru web prezentaciju. Postoji dosta platformi koje mogu da olakšaju ovaj posao, a svakako najpopularnija i najzatupljenija je WordPressWordPress sajtovi danas pretsavljaju ogroman procenat sajtova koji su postavljani na internetu. A kako napraviti sajt koristeći WordPress pročitajte u nastavku teksta.

 

Odabir domena i hostinga

Prvo što treba uraditi je da izaberete domen vašeg novog sajta, odnosnu naziv adrese na kojoj će vaš sajt biti. Odabir domena i odabir dobavljača hostinga za sajt obično se dešavaju približno u isto vreme u procesu kreiranja sajta. Za početak da napravimo razliku između imena vašeg domena i dobavljača usluga hostinga.

Zamislite ime svog domena kao kućnu adresu – to je način na koji posetioci mogu da pronađu vaš sajt na Internetu. Domen može biti naziv vaše firme ili neka ključna fraza karakteristična za vaš biznis. Nravno morate proveriti da li je domen koji želite slobodan da bi ste vi mogli da ga uzmete. Vaš provajder hostinga je mesto gde se zapravo skladišti vaš sajt. Dobar hosting omogućuje vašem sajtu da nesmetano funkcioniše bez obzira na količinu podataka koje imate na njemu. Kod provajdera hostinga možete proveriti i dostupnost željenog domena. Naš dugogodišnji pouzdazni hosting partner je Dream Web hosting.

Nakon što odaberete naziv domena i hosting vašeg novog sajt, moraćete da instalirate WordPress da biste povezali svoj novi domen sa web lokacijom. Većina provajdera hostinga će omogućiti da preko cPanel-a instalirate WordPress.

Nakon instaliranja WordPress-a, moraćete da odgovorite na nekoliko pitanja u vezi sa domenom koji želite da koristite, direktorijumom u koji želite da instalirate WordPress i informacijama o administratoru sajta.

 

WordPress tema

Možete da prilagodite svoj sajt pomoću WordPress-ovih tema i šablona, koji pružaju mnoštvo različitih izgleda, stilova formatiranja, boja, fontova i drugih vizuelnih opcija. WordPress vam automatski daje podrazumevanu temu koja izgleda prilično jednostavno. Ipak, prilagođena WordPress tema, bilo da je plaćena ili besplatna, učiniće vašu web lokaciju privlačnijom za klijente, a i izgledaće profesionalnije.

snimak ekrana iz wordpress administrativnog panela

Da biste u okviru WordPress-a pronašli temu koja vam najbolje odgovara, idite na administratorsku kontrolnu tablu. Kliknite na „Izgled“, a zatim na „Teme“. Tada ćete biti preusmereni na ekran da biste pregledali sve dostupne teme ili tražili određenu temu koju želite da dodate. Više o odabiru adekvatne teme pročitajte ovde.

 

Dodavanje sadržaja

Sadražaj vašeg sajta je svakako i najvažniji njegov deo. Upravo ono što pružate korisnicima odgovarajući na upite njihovih pretraga uticaće na to kako će sajt biti ocenjen i rangiran u rezultatima pretrage. Kada dodajete sadržaj na svoj WordPress sajt, on se prikazuje u obliku postova (članci) i stranica.

Članci (ili „dinamičke stranice“) se obično koriste za blogove, jer automatski postavljaju vaš najnoviji sadržaj na vrh. Stranice su statične, njihov sadržaj uvek ostaje na istom mestu.  

snimak ekrana iz wordpress administrativnog panela

Počnite tako što ćete se odlučiti da li želite da post ili stranica posluže kao Početna stana (Home Page) vašeg sajta. Da biste dodali novi članak na svoj sajt, idite na administratorsku kontrolnu tablu, kliknite na „Članci” a zatim na „Dodaj novi“. Zatim određujete naslov članka, umećete fotografije i uređujete format članka.

 

Prilagođavanje sajta

Postoji više načina za dodatno prilagođavanje vašeg sajta. Na kartici „Podešavanja“ na vašoj WordPress stranici administratora možete prilagoditi mnoge delove vašeg sajta potrebama koje imate. Na ovaj način vaši posetioci će imati najbolje moguće korisničko iskustvo.

snimak ekrana iz wordpress administrativnog panela

U okviru već pominjane opcije “Izgled” imate mogućnost da podešavate menije (izbornike), dodajete različite vidžete i dodatno prilagođavate vaš sajt.

Što više sadržaja budete unosili na sajt i što ga više budete prilagođavali ponuđenim opcijama, sajt će sve više početi da poprima izgled koji ste želeli.

Imati dobar web sajt je važno. To je način na koji se povezujete sa posetiocima i potencijalnim klijentima, stvarate pozitivan prvi utisak kod novih korisnika i podstičete konverzije. 

 

Proveli smo vas kroz osnovne korake u kreiranju i dizajniranju web sajta pomoću WordPress-a. Ukoliko ipak želite da ovaj posao za vas obavi tim iskusnih web dizajnera Digitizer vam stoji na usluzi. 

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top