skip to Main Content

Da li tražite prosto rešenje kako da konvertujete MOV u MP4 format? 

Na pravom ste mestu.

U današnje vreme postoji dosta video formata i ako se možda ne bavite video produkcijom, sigurno ste nailazili na puno ekstenzija kao što su .MP4, .MOV, .AVI i sl. 

 

Najlakši način za konvertovanje MOV u MP4

Ukoliko tražite brz način i prosto rešenje za konvertovanje .MOV fajla u .MP4 u nastavku bloga ćete pronaći sve što vas interesuje.

ikona MOV fajla od koje strelica pokazuje na MP4 fajl na narandžastoj pozadini

Hajde za početak ukratko da pogledamo šta ovi fajlovi predstavljaju.

 

MOV fajl

Fajl sa nastavkom MOV je Apple QuickTime fajl filma koji može sačuvati audio, video i tekst u istom fajlu i Apple uredjaji najčešće sadrže MOV fajlove jer je to format u kome ti uredjaji beleže video zapis.

MOV fajlove ne mogu otvarati svi programi i ovde dolazi do problema gde se veliki broj ljudi pita zašto ne može da se reprodukuje odredjeni video materijal. MOV fajlove mogu reprodukovati Apple programi, VLC, Windows Media Player, Elmedia Player.

 

MP4 fajl

MP4 fajl je skraćenica za MPEG-4 video fajl. To je medjunarodni standard za audiovizualno kodiranje i taj fajl može da reprodukuje većina programa.

Odredjeni programi za video editovanje ne podržavaju MOV format videa i ako ste želeli da upotrebite taj video ili samo odredjeni isečak, moraćete da konvertujete daj fajl u MP4.

crni ekran sa natpisom video format nije podržan

Online konvertovanje video materijala

U današnje vreme interneta, traženja raznih informacija na njemu i čega god poželite, dovoljno je samo pravilno koristiti Google pretraživač. Na internetu postoji veliki broj sajtova na kojima možete besplatno i veoma lako konvertovati video materijal. U nastavku se nalazi nekoliko njih:

Online-convert.com

Cloudconvert.com

FreeConvert.com

Zamzar.com

Kapwing.com

 

Na većini ovih sajtova postoje odredjena ograničenja u veličini fajla, pa tako npr. ne možete besplatno da konvertujete video veći od 100mb, već biste u tom slučaju morali da se pretplatite. Mnogi se ovde razočaraju i pitaju kako u tom slučaju da reše problem konvertovanja.

Medjutim konvertovanje može da se obavi i na samom računaru, uz samo nekoliko koraka. U nastavku ćete saznati kako.

 

Konvertovanje MOV u MP4 na računaru

Dobili ste MOV video fajl koji zauzima npr. preko 3gb, sa oko 2h materijala i želite što pre da ga konvertujete u MP4. Sve što vam treba je VLC Media Player koji je potpuno besplatan i možete ga preuzeti ovde.

logo VLC media plejera na naradžastoj pozadini

Nakon što ste preuzeli, instalirali i pokrenuli ovaj program, potrebno je da u meniju odaberete Files (Datoteke), pa zatim “Konvertuj/Sačuvaj”, kao što možete primetiti na fotografiji ispod.

snimak ekrana iz VLC plejera sa upravljačkim opcijama

Otvara se novi prozor i potrebno je da odaberete MOV fajl koji želite da konvertujete.

snimak ekrana iz VLC plejera sa upravljačkim opcijama

Kada ste odabrali fajl koji želite da konvertujete, birate u donjem delu prozora “Konvertuj/Sačuvaj”.

snimak ekrana iz VLC plejera sa upravljačkim opcijama

Klikom na “Konvertuj/Sačuvaj” menja se izgled prozora i sada birate destinaciju i naziv novog fajla. Klikom na pretraži otvara se novi prozor.

snimak ekrana iz VLC plejera sa upravljačkim opcijama

Kada se otvorio novi prozor upisujete naziv novog fajla i obavezno ga završavate sa ekstenzijom .MP4 i idete na “Save”.

snimak ekrana iz VLC plejera sa upravljačkim opcijama

Ostaje još samo da pokrenete konvertovanje klikom na “Start”.

snimak ekrana iz VLC plejera sa upravljačkim opcijama

Konvertovanje će potrajati odredjeno vreme, a sve u zavisnosti od veličine fajla koji se konvertuje. Video će biti sačuvan u MP4 formatu, tamo gde ste odredili.

Kao što smo spomenuli, ako se nadjete pred nekim izazovom, veliki broj rešenja možete pronaći na Google-u. Izmedju ostalog i ovaj blog ide u prilog tome i nadamo se da će biti od koristi svima koji se susretnu sa ovakvim izazovom. 

S obzirom da video predstavlja moćan reklamni alat, o čemu smo već ranije pisali u ovom blogu, nekada je samo malo potrebno doći do rešenja i iskorisiti video za željeni cilj.

O ovoj i sličnim temama možete se redovno informisati putem naše sekcije Vesti & Priče.

Made by Mladen Radosavljević – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top