skip to Main Content

cPanel je jedan od najpopularnijih kontrolnih panela za hosting, koji se koristi kao kontrolna tabla radi pojednostavljenja upravljanja web sajtom i serverom. Intuitivan i jednostavan za korišćenje, omogućava vam komotno upravljanje svim neophodnim funkcionalnostima na jednom mestu. cPanel je trenutno industrijski standard i većina web programera mora biti dobro upoznata s njegovim korišćenjem. Omogućava objavljivanje sajtova, upravljanje domenima, organizovanje web datoteka, kreiranje naloga e-pošte i još dosta toga.

cPanel hosting je u osnovi web hosting baziran na Linux-u. Mnoge kompanije za hosting pružaju klijentima cPanel kao deo svog hosting paketa. Služi prilično dobro u većini slučajeva i prilično je razuman izbor kada tražite rešenje na jednoj kontrolnoj tabli. cPanel nije besplatan jer je third-party aplikacija. Međutim, većina pružalaca hosting usluga uključuje cPanel u svoje hosting planove bez dodatnih troškova.

Vaš nalog je privatan, te stoga ako ste vlasnik web sajta, onda obavezno čuvajte u tajnosti svoje korisničko ime i lozinku. Ovo je važno za očuvanje podataka i podešavanja sajta. Kada tek započinjete sa korišćenjem cPanela važno je da brzo identifikujete ispravne stvari koje treba uraditi. Posetioci sajta biće srećni, bezbednost hostinga će biti utegnuta, a vi ćete biti dobro informisani i imaćete punu kontrolu nad sajtom.

 

U našem novom tekstu predstavićemo vam neke od osnovnih podešavanja na koja treba da obratite pažnju kada koristite cPanel.

 

Kako se prijaviti na cPanel

Postoji više načina da se prijavite u cPanel, ali možda najlakši način je tako što ćete upisati / cpanel nakon adrese vašeg sajta. Kada se ovom metodom prijavljujete na svoj cPanel to će izgledati ovako: https://vašsajt.com/cpanel. Nakon što ste na ekranu za prijavu na cPanel, unesite svoje korisničko ime i lozinku i kliknite na dugme Prijavi se. Nakon toga bićete preusmereni na upravljačka tabla vašeg sajta gde ćete videti sva podešavanja. 

Nakon što ste osigurali sigurnost cPanela postavljanjem jake lozinke vodite računa da ovaj podatak ostane u tajnosti. Menjajte lozinku u čestim vremenskim intervalima, ne ostavljajte je tamo gde je drugi mogu videti, i koristite kombinaciju znakova koje drugi ne mogu nagađati.

 

File Manager

Jedna od veoma važnih funkcionalnosti je upravljanje podacima na sajtu koje obavljate upravo preko cPanela. cPanel vam omogućava direktno postavljanje i upravljanje datotekama bez potrebe za korišćenjem FTP klijenta. Takođe možete da odredite nivo privatnosti, napravite rezervne kopije i još mnogo toga. File Manager je jedan od najkorišćenijih alata u ovom modulu.

File Manager vam daje korisne opcije za brzo upravljanje datotekama unutar cPanel interfejsa. Jednostavan je za upotrebu i uklanja probleme koji koriste FTP. Možete da kreirate, uploadujete, menjate ili uklanjate datoteke sa ovog interfejsa. Takođe daje funkciju premeštanja datoteka u otpad, pre nego što ih trajno izbrišete, odakle se kasnije mogu vratiti. cPanel File Manager vam pruža veliku fleksibilnost za navigaciju unutar fajlova.

 

Baze podataka

Ako vaš sajt koristi neki od popularnih CMS-ova, poput WordPress-a, tada će koristiti bazu podataka za čuvanje postova, podešavanja i drugih informacija. U ovom odjeljku se možete baviti upravljanjem tim bazama podataka. 

Odeljak Baze podataka omogućava vam da kreirate MySQL i PostgreSQL baze podataka i korisnike, da menjate baze podataka i da im pristupate. Kako što se vidi na slici gore uvek postoji nekoliko alata u odeljku baze podataka. Baze podataka su od suštinskog značaja za mnoge aplikacije. One mogu da sadrže podatke koji će biti prikazani (na primer, imena proizvoda i cene) ili da čuvaju podatke koje daju posetioci (imena, kontakt podaci itd.).

 

Upravljanje e-poštom

Ne uključuju svi paketi web hostinga e-poštu, ali ako vaš paket uključuje i e-poštu, tada ćete ovde administrirati svim nalozima za e-poštu.

Lako možete da kreirate naloge za e-poštu, menjate lozinke, konfigurišete podešavanja i pristupite svojoj e-pošti. cPanel pravi izbor ako tražite sistem za upravljanja e-poštom za svoj server.

 

Web aplikacije

Ovo je mesto gde će vam instalacija cPanela omogućiti instalaciju različitih vrsta softvera. Sadrži sve, od blogova i portala do CMS-ova i foruma.

Ovde će biti omogućeno relativno lako instaliranje ponuđenih sadržaja. Ova opcija ne zahteva neka dodatna znanja i veoma je intuitivna za korišćenje.

Predstavili smo neke od osnovnih funkcionlanosti u podešavanjima web sajta u cPanelu. Naravno mogućnosti koje on nudi su mnogo veće, a kako ga vremenom budete koristili otkrivaće vam se sve više opcija i mogućnosti.

 

Uđite u svet digitalnog marketinga kroz informativne tekstove koje smo pripremili za vas na našem blogu.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top