skip to Main Content

WordPress sajtovi  podrazumevano nude dva različita načina za kreiranje sadržaja – postove i stranice. Da biste web-sajt učinili što lakšim za korišćenje, važno je da pravilno dodajete postove i stranice kada dodajete novi sadržaj. Zato je važno da znate koja je razlika između stranica i postova i kada ih treba koristiti.

Ali ukoliko niste familijarni sa WordPress platformom, može biti teško prosuditi kada treba koristiti post, a kada stranicu. Pokušaćemo u ovom tekstu da vam detaljno objasnimo koja je razlika između stranica i postova u WordPress-u i kako ih najboje koristiti pri izradi sajta.

Razlika između stranica i postova

Često se početnici u WordPress-u zbune u razlikovanju postova i stranica. Kao početnik, verovatno se pitate koja je razlika postova u odnosu na stranice? Prilično slično izgledaju u prikazu na sajtu.

Stranica u WordPress-u koristi se za sadržaj statičkog tipa kao što su vaša početna stranica (Home page), stranica O nama (About us page), kontakt stranica, politika privatnosti itd. Stranice u WordPress-u neće prikazivati ili ažurirati datum objavljivanja, jer se tretiraju kao bezvremenski entiteti.

Šta su stranice u WordPress-u?

WordPress stranice uglavnom se koriste kada želimo objaviti neki statični sadržaj. Statični sadržaj označava stranicu koja će konstantno postojati na sajtu, sve dok taj domen postoji. Stranice se koriste za sadržaj koji se ne ažurira toliko često. 

Stranice u WordPressu možete dodavati i uređivati pomoću opcije „Strane“ na dashboard tabli u WordPress-u. Evo kako izgleda ekran na kome biramo opciju za dodavanje i ažuriranje stranica.

Stranice u većini slučajeva nisu namenjene da se dele putem društvenih mreža, te stoga ne sadrže dugmad za deljenje na društvenim mrežama. 

Slično tome, stranice takođe ne sadrže komentare. Verovatno nećete želeti da korisnici komentarišu vašu kontakt stranicu ili stranicu o pravnim uslovima vaših usluga. Opcija za omogućavanje komentara naravno postoji, ali je ona onemogućena u podrazumevanim podešavanjima.

WordPress stranice su hijerarhijski uređene i za svaku stranicu možemo imati podstranice ili podređene stranice. Svaku objavljenu stranicu lako možemo promeniti u podstranicu odabirom stranice roditelja (Parent page) iz odeljka osobine stranice (Page attribute).

Šta su postovi u WordPress-u?

Postovi su obično sadržaj bloga naveden obrnutim hronološkim redosledom (najnoviji sadržaj na vrhu). Ukoliko koristite WordPress kao blog, na kraju će većina vaših objava koristiti postove za sadržaja sajta.

Odabirom opcije Posts (Članci) na vašoj kontrolnoj tabli možete da dodajete i uređujete svoje WordPress postove. Evo kako izgleda ekran sa opcijom za dodavanje i ažuriranje postova.

Kategorije i oznake (tags) pomažu vam da organizujete postove i čitaocima olakšate da pronađu sadržaj koji ih zanima. Kako postovi postaju stariji, korisnicima postaje sve teže da ih pronađu. Zato postoji mogućnost organizovanja postova na osnovu kategorija i oznaka. Odabirom kategorija i oznaka (tagova) prikazuju se svi tekstovi koji odgovaraju toj kategoriji ili oznaci prema datumu objavljivanja. Za razliku od strana koje su hijerahijski organizovane i koje nemaju kategorije i oznake.

Naravno da WordPress pruža još opcija za kreiranje sadržaja na sajtu, ali strane i postovi su dva osnovna načina. Na sajtu ne postoji ograničenje u broju postova ili stranica koje možete da napravite. Usredsredite se na organizovanje sajta tako da pruža najbolje moguće korisničko iskustvo.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da naučite razliku između stranica i postova u WordPress-u i kako ih koristiti.

Posetite našu sekciju News & Stories i pronađete još tekstova koji vas zanimaju.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top