skip to Main Content

Postoji puno načina i alata koje možete da koristite kako bi napravili svoj web sajt. Jasno je da bez nasupa na internetu danas ni jedan ozbiljan biznis ne može da računa na dobre rezultate. Dobar web dizajn podrazumeva da vaš sajt u potpunosti odgovara biznisu koji prezentuje. Prvi izbor kada je u pitanju pravljenje sajta u najvećem broju slučajeva je WordPress kao najpopularniji CMS na tržištu. A ako se opredelite za ovu platformu, odluka koja WordPress tema je najbolji izbor za vaš biznis je sledeće veoma važan izbor. Kako izabrati WordPress temu je pitanje na koje odgovaramo u ovom tekstu?

 

 

Kako izabrati WordPress temu?

Postoji veliki izbor različitih tema, i često izbor nije tako lak posao. WordPress tema koja se izabere mora da ispunjava određeni broj kriterijuma kako bi vaš sajt bio najfunkcionalniji. Nekada je najbolje konsultovati se sa programerima koji izrađuju sajt i zajedničkim trudom odabrati najbolje rešenje. Kako bi vam olakšali izbor u našem tekstu vam skrećemo pažnju na šta bi trebalo da obratite pažnju kada je vaša WordPress tema u pitanju.

Svaka WordPress tema obično pokriva određeno tržište, odnosno najpogodnija za upotrbu za određeni tip biznisa. Ona treba da nadopunjuje sadržaj vašeg sajta. Mnoge WordPress teme imaju mnoštvo opcija za prilagođavanje. Ako se ovo opcije ne kodiraju ispravno, one kasnije mogu otežati promenu teme ili upotrebu nekog drugog plugin-a. Bićete zarobljeni u toj temi ili ćete morati da platite programera da vam pomogne da rešite problem.

Osim toga neke WordPress teme i pored toga što izgledaju zaista sjajno mogu vaš sajt učiniti neverovatno sporim. Niko ne voli spore sajtove, a naročito Google, tako da će se to sigurno odraziti na rangiranje sajta u rezultatima pretrage.

 

Koji su najvažniji faktori dobre WordPress teme?

Naveli smo za vas neke od najvažnijih faktora na koje morate da obratite pažnju pri razmišljanju kako izabrati WordPress temu koja će najbolje odgovarati vašem sajtu. Vaši korisnici će koristiti internet preko različitih pretraživača. Vaša WordPress tema može izgledati savršeno u pretraživaču koji koristite, ali  u drugim pretraživačima neke stvari možda neće funkcionisati. Stoga je kompatibilnost sa pretraživačima od velike važnosti. Većina programera WordPress tema rigorozno testira svoje teme koristeći sofisticirane alate za testiranje njihove kompatibilnosti sa pretraživačima.

Uvek možete da pokrenete neke osnovne testove da biste proverili temu u različitim pretraživačima kao što su Google Chrome, Firefox, Edge, Safari… Takođe ne zaboravite i testiranje na različitim mobilnim uređajima.

Mnoge WordPress teme dolaze sa puno boja, složenih izgleda, blještavih animacija. Ponekad će vam takvi sadržaji biti potrebni, ali u većini slučajeva zapravo neće. Jednostavnost i preglednost često mogu da budu ključni faktor kada je uspešnost sajta u pitanju. Korisnici vole kada mogu lako da se snađu, bez mnogo stvari koje im nepotrebno odvlače pažnju. Stoga potražite temu koja ima dizajn koji će vam pomoći u ostvarenju vašeg cilja. Ona treba da izgleda dobro, ali bez ugrožavanja upotrebljivosti i jednostavnosti.

Svrha sajta je da pomogne korisnicima da pronađu potrebne informacije, istovremeno pomažući vlasnicima sajtova da postignu svoje ciljeve. Kada vaši korisnici ne mogu da se snađu na vašem sajtu, ma koliko tema izledala dobro, očigledno je da nije za vaš tip poslovanja.

Responzivnost web sajta više nije pitanje koje dozvoljava bilo kakve kompormise. Vaš sajt mora savršeno da funkcioniše na svakom uređaju koji se korisit za pretragu. Responzvine teme prilagođavaju svoj izgled različitim veličinama ekrana i uređaja. Ovo je naročito važno kada znamo da saobraćaj koji dolazi sa mobilnih uređaja raste iz dana u dan. Iako većina savremenih tema podrazumeva responzivnost, ipak proverite da li je tema koju birate za svoj sajt prilagođena mobilnim uređajima. Najlakši način za proveru responzivnosti teme je promena veličine ekrana pretraživača koja vam je ponuđena kao opcija. Kada promenite veličinu ekrana, primetićete da li će se izgled teme prilagoditi širini ekrana.

Jedna od mana korišćenja besplatnih WordPress tema je ta što nemaju garantovanu podršku. Iako neki programeri pružaju odličnu podršku za svoje besplatne teme, mnoge besplatne teme nemaju mogućnost podrške. Tako da ukoliko dođe do nekog problema ili greške, možete veoma lako ostati prepušteni sami sebi. 

Zato bi trebalo da izaberete WordPress temu koja ima dobru dokumentaciju i opciju podrške. Većina premium WordPress tema nudi detaljnu dokumentaciju sa jednogodišnjom podrškom na bazi e-mail-a.

Prava snaga WordPress-a dolazi sa WordPress plugin-ovima. Oni omogućavaju da učinite mnogo stvari sa vašim sajtom. Iako postoji puno plugin-ova, neki od njih su prosto nezaobilazni deo svakog web sajta. Proverite da li vaša WordPress tema podržava sve popularne plugin-ove. Ako niste sigurni, konsultujete programera.

Page builder-i ( ili na srpskom graditelji stranice) su WordPress plugin-ovi koji vam omogućavaju da kreirate rasporede stranica pomoću drag and drop korisničkog interfejsa. Mnoge premium WordPress teme dolaze sa unapred instaliranim page builder-ima. Pažnja! Posebno obratite pažnju na ovaj deo pošto pojednini page builder-i idu samo uz odeđene teme, pa vas ova greška može skupo stajati i izazvati kasnije mnogo problema.

Na kraju možda stvar koju smo mogli da pomenemo i pri samom početku našeg teksta. Rejting teme je još jedan solidan pokazatelj kvaliteta teme koji pružaju njeni korisnici. Uobičajeno je, kod prodavaca premium tema, da možete da vidite ocene kupaca, kao i rejting same teme.

Za besplatne WordPress teme naći ćete odeljak sa ocenama odmah ispod dugmeta za preuzimanje. Prikazaće se broj recenzija i zvezdica koje su dali korisnici. Ako, na primer, kliknete na 5 zvezdica, pokazaće vam sve komentare korisnika koji su dale temi 5 zvezdica.

Naveli smo vam neke od osnovnih stvari na koje treba da obratite pažnju kada dajete sebi odgovor na pitanje kako izabrati WordPress temu. Naše iskustvo sa klijentima je takvo da se uvek potrudimo da izađemo u zahtev njihovim zamislima o izgledu sajta, ali i da zajedno odaberemo temu koja će najboje odgovarati biznisu koji se prezentuje.

 

U jednom od naših ranijih tekstova možete pročitati kako se instalira WordPress tema, ili možete naći još puno edukatvnih tekstova iz sveta digitalnog marketinga na našem blogu.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top