Skip to content

Rivalstvo između dve kompanije, koje su najčešće i lideri određene oblasti poslovanja nije ništa novo. Kao što su Coca-Cola i Pepsi, Marvel i DC, Canon i Nikon, Airbus i Boeing… tako su za dizajn Corel i Adobe.

Corel je odavno izgubio trku što se tiče bitmap-a gde je apsolutni lider Adobe Photoshop. Ne treba ni pominjati da je u engleskom jeziku glagol “Photoshoped”  (fotošopiran u slobodnom pevodu kod nas) sada i zvanično prihvaćen. Međutim u vektorskoj grafici još uvek postoji rivalstvo između Corel Draw-a i Adobe Illustrator-a.

 

Adobe Illustrator vs Corel Draw

Iako će se u profesionalnim krugovima verovatno nasmejati što uopšte poredimo ove dve aplikacije čini nam se da bi bilo prilično neozbiljno tako lako otpisati Corel Draw. Na kraju krajeva to su samo “alati” koji, zavisno od vaših potreba, imaju određene prednosti u odnosu na svog rivala.

slika koja sadrži sa leve strane logo adobe illustratora na narandžastoj pozadini sa desne corel drawa na crnoj pozadini

Adobe Illustrator

Možda odmah treba napomenuti da ukoliko planirate da zarađujete od dizajna i da tražite zaposlenje u toj struci Adobe paket je svakako standard. Dakle teško da ćete naći poslodavca koji neće zahtevati da radite u Illustrator-u i Photoshop-u.

Međutim, ne postoji ništa vezano za samu vektorsku grafiku da možete sa Adobe Illustrator-om a ne možete sa Corel Draw-om. Ono što ipak pravi razliku jeste da Illustrator ima automatizovane procese i komande koji pre svega štede vaše vreme.

Druga velika prednost je svakako kompatibilnost sa drugim aplikacijama. Adobe formate fajlova je lako prebacivati iz jedne aplikacije u drugu dok ćete se sa Corel-om oko toga namučiti. Da ne pominjemo kako Corel-ovi fajlovi lako “pucaju” prilikom učitavanja u druge aplikacije.

Da li ste znali da je pdf format fajla proizvod iz Adobe porodice?

Osim kompatibilnosti među aplikacijama, isto je jako važno napomenuti da ćete mnogo lakše koordinirati, odnosno ispravljati i dorađivati fajlove koje vam šalju drugi dizajneri. Zato je Adobe industrijski standard.

Ipak Adobe ima svoje nazovi mane.

I ako potpuno opravdana jedna od njih je svakako cena. Osim same cene aplikacija treba napomenuti da Adobe aplikacije zahtevaju prilično visoke performanse vašeg kompjutera kako bi nesmetano radile.

Takođe jedna od mana je što Adobe aplikacije neće raditi u Linux-u.

Još jedna od mana koju ćete svakako lako prevazići jeste što na prvi pogled, radna površina (dashboard), izgleda prilično kompleksije nego što je to slučaj kod Corel-a. Ljudi koji se nisu koristili ni jednom od ove dve aplikacije pre će se odlučiti za Corel ukoliko žele brzo i jednokratno da završe neki posao.

crtež čoveka koji kroz durbin posmatra vektorski iscrtane putanje

Corel Draw

Dakle ono što smo već pomenuli jeste da je cena za Corel znatno pristupačnija od Adobe-a i da je moglo bi se reći više user fiendly.

Corel je svakako u prednosti kada su u pitanju male kompanije i zanatske radnje. Tačnije ukoliko se ne traži brzina i ne dobijate puno materijala od drugih dizajnera već sve radite “in house”. Primer su pečatoreznice, sign shop-ovi pa i fotokopirnice.

Jedna od osnovnih mana je što Corel Draw isključivo može da radi u Windows operativnom sistemu.

Svakako da postoje i druge aplikacije i ne bi bilo fer a da ne pomenemo i Inkscape na primer. Aplikacija koja takođe prilično dobra za početnike koji tek žele da uče o vektorskoj grafici a njena najveća prednost (da kažemo verovatno i jedina) je free download.

crtež čoveka koji markerom iscrtava vektorski pravac na gore desno

Digitizer pruža sve vrste usluga grafičkog dizajna. Pošaljite upit i kontaktirajte nas.

Made by Sava Spasić – Senior Graphic Designer @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top