skip to Main Content

Pored Facebook-a, velikog brata svih društvenih mreža, Instagram takodje poslednjih godina predstavlja jedan od najznačajnijih kanala komunikacije i interakcije sa korisnicima. Stoga je odgovor na pitanje kako napraviti reklamu na Instagramu od velikog značaja za svakoga kome je važan digitalni marketing.

Kvalitetno optimizovan i predstavljen business profili na Instagram-u može imati prednost i u odnosu na sajt tog biznisa. Verovatno ste i sami bar nekoliko puta odredjeni biznis prvo pretraživali na Instagram-u, a ne na Google-u.

Broj korisnika društvenih mreža se i u Srbiji konstantno povećava, o čemu smo pisali ovde. Pa se tako povećava i broj ljudi do kojih može da se dopre putem Instagram oglasa.

 

Kako napraviti reklamu na Instagramu

Ako se često pitate: “Kako da napravim reklamu za Instagram?”, danas vam donosimo objašnjenje za jednu od dve opcije oglašavanja na Instagram-u.

Opcija kreiranja oglasa na Instagram-u iz Facebook Ads Manager-a je dosta složenija od kreiranja oglasa direktno sa telefona – neki bi se uplašili od složenog dashboard-a i pratećih koraka kroz koje je potrebno proći. Ali to ne znači da kreiranje oglasa direktno sa telefona ne donosi rezultate. Čak, naprotiv – u nekim slučajevima je ta opcija dosta bolja i isplativija. Iz tog razloga, u nastavku pogledajte kako da napravite reklamu na instagramu.

Pre nego što krenete sa pravljenjem reklame, morate da definišete cilj sponzorisane objave – šta sa njom želite da postignete, i da post (vizual) koji se sponzoriše bude u skladu sa ciljem i ciljnom grupom. 

 

Koji su koraci?

Kada ste sve odlučili, pripremili i objavili post, sada možete i da ga sponzorišete. Pre svega, moraćete da implementirate karticu za plaćanje oglasa, u okviru opcije Promotion payments i nakon toga možete sponzorisati objavu. To ćete uraditi klikom na dugme promote.

Biranje cilja reklame

U sledećem koraku birate koji je cilj sponzorisanja objave. Prva opcija je povećavanje poseta na profilu, što sa sobom vuče i povećavanje broja pratioca (u ovom slučaju pravih, organskih). Druga opcija je povećavanje poseta na sajtu i treća opcija je kontaktiranje u DM (spremite se da odgovarate na poruke koje pristižu).

Kreiranje ciljne grupe

Nakon toga sledi kreiranje ciljne grupe. Birate lokaciju, interese, pol i godine. Postoji i opcija kreiranja ciljne grupe po automatizmu, gde Instagram pravi ciljnu grupu na osnovu vaših pratioca, vrste biznisa koji ste odabrali i sl. Ova opcija je skuplja.

Konfiguracija budžeta

Kada kreirate ciljnu grupu, prelazite na konfigurisanje bužeta – koliko dana želite da oglas traje i koliki je budžet na dnevnom nivou. Dobićete očekivani dnevni reach, koji može dosta odstupati od krajnjih rezultata. Rezultati u većini slučajeva budu dosta bolji.

I na kraju ostaje pregled svih koraka na jednom mestu i kreiranje oglasa na dugme Create Promotion.

Sledi odobravanje od strane Instagrama i kroz nekoliko minuta sponzorisana objava će biti aktivna. Pratite rezultate na Insights i spremite se za notifikacije u vidu lajkova, komentara, kontaktiranja u DM i novih pratioca.

Iako postoji dosta fora i fazona za postizanje rezultata na Instagram-u, povećavanje broja pratioca i kontaktiranja u inbox, profesionalno sponzorisanje Instagram objava donosi sigurne i prave rezultate.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Mladen Radosavljević – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top