Skip to content

U današnje vreme ljudi su preplavljeni informacijama, tako da postaje teško pronaći onu koja nam zapravo može biti od koristi. Ovo svakako važi i za internet. Šta više ovde je možda to i najizraženije. 

 

Ova „gužva“ prilično otežava posao reklamiranja.

Svi se žestoko nadmeću za veću pažnju potrošača. Primarna stvar koju svaki trgovac treba da zna je da se današnji potrošači malo brinu o tradicionalnim marketinškim porukama, a 98% korisnika ne veruje običnim reklamama i promocijama.

Video pokreće emocije

Dakle, oni koji još uvek promovišu svoju ponudu isključivo tradicionalnim načinom oglašavanja rizikuju da budu hladno dočekani od publike, a takve promotivne kampanje uglavnom bivaju ignorisane. Koji je onda najbolji mogući način da se danas privuče pažnja potrošača? Stručnjaci za marketing ukazuju na video marketing kojim se može uticati na emocije gledalaca.

 

Nakon što gledalac vidi vaš video, počeće da vas vidi svugde. Ovaj fenomen je poznat pod nazivom Bader Majnhof efekat – i ako se koristi strateški, može dovesti do velikog uspeha vaših marketinških napora.

 

Jeste li ikada videli reklamu za nešto, na primer, patike, koje se nisu nužno isticale? Ne mislite puno o njima, ali odjednom, počinjete svugde da vidite iste te patike. To je pojava koja se dešava kada jednom nešto vidite, a zatim vam se čini da ste postali okruženi tim proizvodom gde god da se okrenete. U reklamama, razgovoru, na ulici, gde god pogledate. Ili ste poludeli, ili se možda ovaj par patika zaista u tren oka našao svuda oko vas?

Zapravo događaju se dve stvari. Prvo, naša prirodna selektivna pažnja se pokreće bez da smo toga svesni, zbog čega se prisećamo reklame koju smo videli. Drugo, stičemo pristrasni utisak kojim potvrđujemo naše mišljenje da svi sada nose ove patike.

 

U marketingu, ovaj psihološki trik možete da koristite da biste usmerili potrošača. Pokažite im video na svom sajtu, zatim im prikažite baner reklamu na nekom drugom sajtu, i na kraju im prikažite oglas i na društvenim mrežama. 

 

Naš mozak može obraditi slike 60.000 puta brže od teksta. Zvuči neverovatno, zar ne?

Primat video formata

Iako ova statistika tek treba da se dokaže, ona opravdava nešto za šta tako duboko verujemo da je istinito – da su vizualni materijali snažniji i delotvorniji od bilo kojeg drugog oblika komunikacije. Istraživanje je pokazalo da ljudski mozak može prepoznati slike u samo 13 milisekundi. Kombinujte to sa zvukom i pokretnim slikama i dobili ste jedno moćno marketinško sredstvo.

 

Pošto video aktivira i čulo vida i čulo sluha, on priča privlačniju, pamtljivu priču od bilo kojeg drugog medija. Video može prikriveno uticati na ponašanje korisnika, buđenje sećanja ili nostalgije, straha ili radoznalosti. Ovaj emotivni odgovor vaših gledalaca je ono što podstiče njihovu strast i gradi jaču vezu između njih i vašeg brenda.

 

Da video format preuzima primat možemo zaključiti i na osnovu skorijih ažuriranja društvenih mreža, koje sve više forsiraju upravo ovakav sadržaj:

 

 • Instagram TV
 • uvodjenje Facebook Watch button-a
 • ThruPlay optimizacija na Facebook-u
 • pojava novih društvenih mreža kao što je TikTok, a koja je bazirana isključivo na video sadržaju, itd.

 

Video je bez sumnje moćan alat. Učinite da se gledaoci osećaju posebno, odgovorite na njihova pitanja i zadovoljite njihove potrebe. Što više upoznate svoju publiku, njihovo ponašanje, to ćete biti spremniji da napravite dobar video.

Made by Vladimir Bojić –  Senior Graphic Designer @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Kontakt Forma.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


  Mobile & Mail.

  Back To Top