Skip to content

Google Webmasters menja ime u Google Search Central i takođe dobija osveženu maskotu. U postu na blogu koji objašnjava promenu, iz Google-a kažu da se pojam „vebmaster“ postupno ukida jer je zastareo i opada u upotrebi.

Studija o korisničkom iskustvu koju smo sproveli otkrila je da se vrlo malo web profesionalaca i dalje identifikuje kao vebmasteri. Mnogo je verovatnije je da će se nazvati stručnjakom za optimizaciju, online prodavcem, blogerom, web programerom ili vlasnikom web sajta, ali vrlo retko vebmaster“ – navode u Google-u.

Google Webmaster Tools je besplatna usluga koja je pomagala da procenite i održavate performanse svog sajta u rezultatima pretrage. Nudio se kao besplatna usluga svima koji poseduju sajt. Google Webmaster Tools je kanal informacija od najvećeg pretraživača na svetu do vas, koji nudi uvid u to kako Google vidi vaše web stranice i pomagao je da se otkriju problemi koje treba rešiti. Niste morali da koristite ovaj alat da bi se vaš sajt pojavio u rezultatima pretrage, ali on vam je nudio dragocene informacije koje mogu pomoći u vašim marketinškim naporima.

 

Od sada je Google Search Central 

Google Search Central ima identičnu svrhu da pomogne ljudima da poboljšaju vidljivost svog sajta na Google pretrazi. Fokus sadržaja objavljenog pod imenom Search Central i dalje će imati za cilj da pomogne SEO stručnjacima i vlasnicima sajtova da poboljšaju vidljivost svojih stranica u rezultatima Google pretrage.

 

Nastavićemo da stvaramo sadržaj za sve one koji žele da se njihove stranice prikazuju na Google pretrazi, bilo da tek započinjete sa SEO-om ili ste iskusni web profesionalac.

novi izgled Googlebot maskote

Kao sastavni deo ove promene blog tekstovi i lokalizovane stranice alata prebacuju se na novi web sajt. Pretplatnici na e-poštu i RSS će automatski biti premešteni. Sva dokumentacija za pomoć koja se odnosi na to kako Google pretraga funkcioniše, popisivanje i indeksiranje sajtova, smernice za pretragu i druge teme povezane sa pretragom premeštaju se na novi Google-ov web sajt Search Central. Ubuduće će se svi arhivirani i novi blog postovi pojavljivati ovde.

Kako kažu iz Google-a trebalo bi da imamo koristi od ovih promena na sledeće načine:

 

 • Otkrivanja više relevantnog sadržaja (dokumentacija za pomoć, lokalizovani blogovi, informacije o događajima) na jednom web sajtu
 • Jednostavnije prebacivanje sa jednog jezika na drugi (više ne mora da se pronađe lokalizovani URL bloga)
 • Bolja platforma omogućava nam da održavamo sadržaj, lakše lokalizujemo postove na blogu i dosledno formatiramo postove       

 

Googlebot dobija društvo

Dugogodišnja maskota Googlebot sada dobija društvo. Naime, osveženi dizajn maskote dobio je i malog pauka kao pratnju. Googlebot maskota će se sada pojaviti sa pomoćnikom koji puzi po mreži – spider bot. Ovaj novi lik još uvek nije dobio zvanični naziv.

nova osvežena maskota Googlebot-a

Sve ove promene su uvedene u skorašnje vreme. Videćemo koliko će vremena biti potrebno da se naviknemo da izgovaramo Search Central umesto Webmaster Central.

Posetite našu blog stranu i pronađite još mnoge teme iz sveta digitalnog marketinga.

 

Izvor: Google

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Kontakt Forma.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


  Mobile & Mail.

  Back To Top