skip to Main Content

Alati za UI i UX dizajn se, pre svega, koriste za kreiranje sadržaja kojim bi korisnik trebalo da komunicira sa interfejsom. Kako se prelazi sa jednog ekrana na drugi i koje su to vizuelne promene sa kojima se susrećemo? Koji su najbolji alati za UI i UX dizajn pročitajte u našem tekstu.

crtež ekrana računara poed koga su muškarac i žena koji dodaju sadržaj na ekran

Dizajneri su se oduvek koristili dobro poznatim Adobe alatima i teško da postoji kreativni zadatak koji nećete rešiti Adobe Photoshop-om, Illustrator-om ili eventualno InDesign-om.

Međutim sa razvojem web dizajna koji se sve više razlikuje i “udaljava” od grafičkog dizajna, pojavila se i potpuno nova grupa alata koja pojednostavljuje proces, štedi vreme, ali i podstiče kreativnost u izradi web sajtova i mobilnih aplikacija.

Danas, kada pozicija UX i UI dizajnera nije još uvek jasno definisana, barem ne kod nas, stiče se utisak da je pravo vreme za otkrivanje i učenje novih alata. Ipak veliko tržište podstaklo je i razvoj velikog broja sjajnih alata, pa se samo po sebi nameće i pitanje koji su najbolji?

 

Najbolji alati za UI i UX dizajn

Kao i uvek, izbor alata pre svega zavisi od celokupnog procesa rada, pa je verovatno da će vam biti potrebno više od jedne platforme da biste postigli svoje ciljeve. Vremenom ćete već otkriti koji su najefikasniji za vas i vaš tim. Mi ćemo pomenuti one koji su trenutno najpopularniji i najbolji alati za UI i UX dizajn?

 

InVision Studio

InVision Studio je alat za izradu “prototipova” web sajtova i mobilnih aplikacija, podjednako popularan i među UX i među UI dizajnerima. Možete da upload-ujete statičke fajlove i brzo ih pretvorite u interaktivne prototipove.

Takođe je vrlo koristan za klijente i druge članove vašeg tima, jer mogu direktno komentarisati vaša dizajnerska rešenja, a možete i deliti nove ideje. Još jedna od dobrih strana je što je kompatibilan sa Sketch-om (alatom koji ćemo kasnije pomenuti). Registracija je besplatna. Ovo je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih alata, pa ga svakako vredi koristiti.

slika ekrana iz invision studio

Sketch

Sketch je jedan od najmoćnijih alata za web dizajn. Baziran je na vektorskoj grafici, što znači da lako možete menjati veličinu aseta koje nacrtate, bez gubitka na kvalitetu slike. I ako ime “Sketch” navodi na to da se radi o strogo crtačkom alatu, podjednako je dobar i za izradu prototipova pogotovu u kombinaciji sa InVision-om.

Sketch zahvaljujući svojoj popularnosti među web dizajnerima ima i veliki broj dodataka (Pluginova) što vam dodatno olakšava sam proces izrade. Ipak, ako to možemo nazvati manom, dostupna je samo za Mac. Za sada nije poznato da li proizvođači planiraju podršku i na drugim operativnim sistemima.

slika početnog ekrana iz Sketch aplikacije

Adobe XD

Adobe XD je takođe vektorski alat za UX i UI dizajnere. Ono što ovaj alat čini izuzetnim jeste upravo to što dolazi iz Adobe “porodice”, pa ukoliko već imate iskustva sa Adobe Creative Cloud-om kompatibilnost sa ostalim Adobe-ovim alatima daće vam ogromne mogućnosti i u korišćenju XD-a.

Ono što ovaj alat takođe čini posebnim je i podrška za voice prototype. Ova funkcija dizajnerima omogućava da kreiraju prototipove za uređaje koji se aktiviraju glasom.

Što se tiče operativnih sistema Adobe XD će podjednako dobro raditi u Windows 10 i u MacOS, a dostupan je i kao mobilna aplikacija za Android i iOS.

Figma

Figma je alatka za UX i UI dizajn koja omogućava da više korisnika sarađuje online istovremeno. Ovaj alat se time pokazao kao vrlo koristan za velike projekte, gde imate više učesnika u kreiranju sadržaja. Ono što još čini ovaj alat interesantnim, posebno dizajnerima, je opcija za responsive dizajn, odnosno da se menja prikaz sa promenom veličine ekrana.

Što se tiče operativnih sistema Figma je dostupna za Windows, MacOS i Linux. Postoje besplatna i verzija koja se plaća, u zavisnosti od toga za šta je koristite.

slika naslovnog ekrana iz aplikacije Figma

Ovo su samo neki od alata koji se koriste za UX i UI dizajn. Barem oni sa kojima ćete se najčešče susretati. Iz opisa već možete da naslutite o čemu treba da vodite računa kada birate koji je alat najbolji za vas. Pre svega, na koje vrste projekata ćete se usredsrediti? Da li vam je potreban alat za dizajniranje web sajtova, mobilnih aplikacija ili oboje? INaravno, valjalo bi takođe da povedete računa da su alati za koje se odlučite kompatibilni sa operativnim sistemom koji koristite.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Sava Spasić – Senior Graphic Designer @Digitizer

Back To Top