Skip to content

Pomenućemo koji su to osnovni Adobe softveri, objasniti čemu služe, ali i proći kroz neka od alternativnih rešenja koja bi mogla da vam budu od koristi kada počinjete da se bavite grafičkim dizajnom.

 

Adobe softveri i njihove alternative

Kojim god vizualno kreativnim poslom da se bavite, od grafičkog dizajna, ilustracije, štampe, fotografije, preko web dizajna, pa sve do filmske i TV industrije Adobe alati će vam biti osnovno sredstvo za rad, a teško je poverovati da postoji neko ko nije čuo barem za neke od Adobe-e “proizvoda”. Lista tih proizvoda je prilično dugačka i neprekidno se pojavljuju novi, pa ćemo mi pomenuti samo one osnovne.

logoi adobe softvera na crnoj pozadini
 1. Adobe Photoshop

Nećemo pogrešiti ukoliko bismo rekli da se Adobe Photoshop uglavnom koristi za obradu fotografija i rastersku grafiku (Bitmape), ali ima tu i puno toga još. Uređivanje vektorske grafike i teksta po layerima, 3D, video su samo neke od dodatnih funkcija koje postoje u okviru Photoshop-a. Širok opseg mogućnosti koje ima ova aplikacija učinio je jednim od najmoćnijih alata, ne samo za fotografe i grafičke odnosno web dizajnere, već i za digitalnu industriju uopšte.

 

            Alternativni softveri (For Free) su:

            GIMP, Paint.NET, Krita, Photopea, Darktable

 

radni sto na kome su lap top, tablet, pametni telefon, fotoaparat, šoljica kafe i olovke
 1. Adobe Illustrator

Adobe Illustrator se koristi za kreiranje vektorske grafike. Da, to je to. Ako smo već rekli za Photoshop da ima širok opseg mogućnosti, onda za Illustrator možemo reći da je fokusiran na “crtanje” uz pomoć vektora. Ne treba zanemariti da je Illustrator upravo ono što Photoshop nije i obrnuto. Od jednostavnih grafičkih elemenata kao što su logotipi, ikonice i tipografija, preko web design-a pa sve do kompleksnih grafika koje se koriste, na primer, u “gameing” industriji i digital art-u Adobe Illustrator je verovatno najbolji alat.

Najveći konkurent u borbi za korisnike Illustrator-u je Corel Draw i o tome smo već ranije pisali.

 

Alternativni softveri (For Free) su:

Inkscape, BoxySVG, Vectr, Krita

slika ekrana sa ilustracijom iz Adobe Illustratora
 1. Adobe InDesign

Adobe InDesign se najčešće koristi u štamparskoj industriji odnosno izdavaštvu, kako u štampanom tako i u digitalnom formatu. Da budemo precizni ovaj alat je najbolji za prelom strana flajera, brošura, kataloga, časopisa, novina, prezentacija, knjiga…

Ovu aplikacija, u funkcionalnom smislu, vam neće doneti ništa novo u odnosu na prethodne dve, ali ćete dobiti na brzini, što je jako važno u kreiranju dnevnih novina gde se prelom i štampa završavaju za jednu noć, kao što je i nezamislivo raditi prelom rukopisa za knjigu u Photoshop-u ili Illustrator-u.

Nekada najveći konkurent Adobe InDesign-u bio je QuarkXPress koji se i dalje može naći kod nekih izdavača.

 

Alternativni softveri (For Free) su:

Krita, Canva, Scribus

slika ekrana iz adobe indesigne-a
 1. Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro se koristi u glavnom za obradu video materijala. Uglavnom se koristi u filmskoj i TV industriji, ali ga podjednako koriste i Youtube-eri i marketinške agencije za izradu reklama, explainer videa, tutorijala, muzičkih spotova, dokumentarnih emisija pa sve do montaže serija i filmova. Adobe Premiere Pro osim sirovih video snimaka u mnogome koristi materijal iz drugih Adobe-ovih proizvoda kao što su Photoshop i After Effects. Iako se prvenstveno koristi za obradu video, moguće je editovati i audio materijal.

Premiere Pro se brzo i lako uči ukoliko poznajete logiku iz drugih Adobe-ovih softvera, ali se Adobe potrudio da još više pojednostavi proces pa je “izbacio” još jednostavniji video editor pod nazivom Adobe Premiere Rush.

 

Alternativni softveri (For Free) su:

Filmora, Shotcut, Kdenlive, Ligtworks

alika ekarana iz Adobe Premier pro-a
 1. Adobe After Effects

Adobe After Effects je popularan alat za vizuelne efekte, pokretnu (motion) grafiku i compositing, odnosno kombinovanje više videa, ili slike sa videom. Iako ga ne biste koristili za kreiranje celog filma, marketinške agencije ga često koriste za kreiranje kraćih animacija koje se objavljuju na website-u, u explainer videima ili na socijalnim mrežama, na primer.

After Effects se takođe koristi u postprodukciji filmske, TV ali i “gameing” industrije za kreiranje vizuelnih efekata poput eksplozija i udara groma. Neretko se koristi i za izradu špica ili TV reklama. Integrisan je sa drugim Adobe aplikacijama, pa lako možemo da uvezemo materijal iz Photoshop-a, Illustrator-a ili Premier-a.

 

Alternativni softveri (For Free) su:

DaVinci Resolve, Blender

slika ekrana iz Adobe After effects-a

Zašto je Adobe toliko ispred svih?

Zato što je svoju, slobodno možemo reći, imperiju izgradio na korisnicima. Prema nedavnim istraživanjima, Adobe Creative Cloud je za 3 godine porastao čak za 85%. Na kraju 2017. godine, analitičari su objavili da Adobe ima 12 miliona korisnika. Dakle prema nekim procenama, pretpostavlja se da bi Adobe Creative Cloud mogao da ima 22+ miliona pretplatnika na celom svetu danas.

Sve da neko i napravi bolji softver od njih, šta mislite koliko će mu trebati da prestigne ove brojke?

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Sava Spasić – Senior Graphic Designer @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top