Skip to content

UX (user experience) i UI (user interface) su termini koji se sve češće koriste kod web dizajna i dizajna mobilnih aplikacija, na prvu zvuče jako konfuzno i “skupo”, a zapravo se radi o dva povezana procesa koji u suštini predstavljaju istu stvar – dizajn.

dizajner za stolom u jednoj ruci drži flomaster, a u drugoj moblini telefon

UI dizajn ili UX dizajn

U procesu izrade websajta ili mobilne aplikacije UX i UI dizajn nesumnjivo igraju vrlo važnu ulogu. I ako se radi o prilično različitim sposobnostima i veštinama, jednostavno nema dobrog UX bez dobrog UI dizajna i obrnuto.

 

Šta je UI dizajn?

UI dizajn je, grubo rečeno, grafički izgled websajta ili mobilne aplikacije.

Dakle dizajniranje klikabilnih “dugmića”, prelom teksta, obrada fotografija kao i dizajn slajdera, ikonica i ostalih web elemenata koji korisniku služe za interakciju sa nekom od pomenutih platformi predstavlja UI ili “korisnički interfejs”.

UI dizajneri su najčešće grafički dizajneri koji se bave estetikom. Njihov glavni zadatak je da se pozabave paletom boja, oblikom i veličinom “dugmića”, širinom linija, fontovima, prelomom teksta i ostalim grafičkim elementima. Na neki način kreiraju atmosferu na websajtu. ZNa njima je da obezbede da interfejs aplikacije bude atraktivan i tematski prikladan kako bi bio svrsishodan.

dizajner lepi na tablu stiker. a drugom rukom drži mobllni

Šta je UX dizajn?

User experience je, kako i samo ime kaže, iskustvo korisnika i određuje način interakcije sa aplikacijom ili websajtom. Niko ne voli da vidi, a pogotovu da napravi konfuznu i nepreglednu platformu za svoju promociju. Nije sve jedno da li je navigacija logična ili izgleda nabacano i proizvoljno, kao ni da li je interakcija sa korisnikom efikasna ili stvara osećaj neprekidne borbe. UX određuje strukturu i funkcionalnost, odnosno koliko je lako ili teško komunicirati sa elementima korisničkog interfejsa (UI). Dakle UX dizajneri i te ako treba da vode računa o UI dizajnu pa zato često dolazi do mešanja ova dva pojma.

Ukratko UI dizajneri treba da vode računa o tome kako će vaša aplikacija ili websajt izgledati dok UX dizajneri treba da vode računa kako će sve to funkcionisati. Ukoliko je navigacija loša, odnosno komplikovana, neintuitivna i nepregledna bilo da se radi o UX ili UI dizajnu vrlo je verovatno da potencijalni klijent neće imati strpljenja za vašu prezentaciju bez obzira na kvalitet ponude.

Treba biti realan i reći da vam budžet vrlo često neće dozvoliti da razdvojite ova dva procesa, odnosno da će vrlo verovatno jedan čovek završiti ceo posao.

Ipak u domenu teorije ukoliko bi se radilo o dva odvojena tima ne treba ni naglašavati koliko je neophodno da blisko sarađuju. Dakle dok UX dizajneri budu vodili računa o “toku” odnosno koliko brzo interfejs servira informacije koje su korisniku potrebne, UI dizajneri će voditi računa o tome kako se to prikazuje na ekranu.

čovek sedi ispred laptopa a u rukama drži telefon

Istraživanje kod UX i UI dizajna

Pre nego što pomislite da “komšijin mali” zna to da napravi treba ipak voditi računa da li ima dovoljno iskustva odnosno dovoljno istraživačkog rada iza sebe. Istraživanje je ključno za UI a pogotovu za UX dizajnere.

Važno je prikupiti što više korisnih informacija koje će pomoći u izradi odgovarajućeg dizajna a UX i UI tu ima vrlo sličan pristup odnosno koja je ciljna grupa i šta korisnici u glavnom očekuju?

UI dizajneri treba da vode računa da li tema za koju su se odlučili odgovara korisnicima aplikacije ili websajta. Treba predvideti koja su očekivanja korisnika. Rekli smo već da estetika isključivo zavisi od UI dizajnera ali osnovna pravila svakako zavise od očekivanja korisnika.

 

Nauči pravila kao profesionalac da bi mogao da ih prekršiš kao umetnik” – Picasso

 

Sa druge strane UX dizajneri i te kako treba da vode računa o tome šta korisnici očekuju. Iskustva koja su korisnici imali sa aplikacijama ili websajtovima do sada uticali su na to da izgrade svoja očekivanja kako neki interfejs treba da funkcioniše. Ukoliko UX dizajner nije upoznat sa ovim očekivanjima može se desiti da rešenja koja njemu izgledaju logično nemaju nikakve veze sa opšte prihvaćenim pravilima. Korisnici jednostavno ne vole kada se interfejs ne ponaša prema njihovim očekivanjima.

dva dizajnera za stolom u osmišljavanju grafičkih rešenja

Iskusni tim naših dizajnera stoji vam na raspolaganju da sasluša sve vaše ideje i zahteve. Pošaljite upit i kontaktirajte nas.

Made by Sava Spasić – Senior Graphic Designer @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top