skip to Main Content

Koliko puta ste pomislili da vas neko dobro ne razume? Koliko puta ste to pomislili samo u toku današnjeg dana? Možda je naš pogrešan utisak, ali dojma smo da u vreme ovoliko brzog protoka informacija i užurbanosti, često nemamo vremena da se posvetimo drugome. Da ga razumemo!

Sličan problem detektovale su kompanije koje su vlasnici najkorišćenijih pretraživača. Koliko puta se desilo da ne dobijete zadovoljavajući odgovor na pretragu koju ste “ukucali” u pretraživač? E pa tome je kraj zahvaljujući semantičkoj pretrazi! Ili se bar nadamo da jeste.

 

Semantička pretraga donosi revoluciju

Semantička pretraga je tehnika pretraživanja podataka u kojoj upit za pretragu ima za cilj ne samo da pronađe ključne reči, već i da odredi nameru i kontekstualno značenje reči koje osoba koristi za pretragu.

 

Razlika između leksičke i semantičke pretrage

Leksička pretraga je bila tehnika koju su koristili pretraživači, a koja je od korisnika zahtevala da unesu tačne i ispravno napisane reči kako bi pronašli ono što im je potrebno. To je dovodilo do toga da pretraživači daju rezultate sa bukvalnim podudaranjima sa traženim terminima, ali sa često irelevantnim rezultatima.

pisaća mašina na kojoj ženka osoba piše, sa šoljicom kafe pored nje

Google semantička pretraga ispravlja ovaj propust tako što razume nameru i značenje upita kako bi ponudila ne doslovne, već smislene i kontekstualne rezultate.

 

Bolje razumevanje upita

Semantička pretraga podrazumeva korišćenje reči sa svim njihovim mogućim značenjima u pretraživanju.

Semantička pretraga podrazumeva razumevanje upita, a ne samo fokusiranje na doslovno podudaranje sa traženim terminom. Ona ima za cilj da prevaziđe rečničko značenje reči i razume nameru pretraživanja korisnika. 

 

Kako funkcioniše semantička pretraga

Kada nešto unesete u pretraživač, on će uzeti u obzir listu kontekstualnih detalja, kao što su: vaša lokacija, istorija pretrage, varijacije reči. sinonimi, trendovi.

crtež lap topa i mobilnog telefona

Zatim posmatra kako se reči u vašem upitu odnose jedna na drugu, kombinuje to sa svim kontekstualnim detaljima koji su pronađeni i koristi ove informacije kako bi vam isporučio rezultate koji su što relevantniji.

 

Razgovor sa dobrim prijateljem

Cilj mu je da oponaša način na koji biste razgovarali sa drugim ljudskim bićem. Kada razgovarate sa nekim, toliko kontekstualnih elemenata igra ulogu: gde i kada se razgovor odvija, koliko znate o temi, koliko dobro poznajete osobu sa kojom razgovarate itd. To su stvari koje semantički pretraživač uzima u obzir, tako da može učiniti da pretrage izgledaju kao prirodan dijalog.

Sa pojavom koncepta semantičke pretrage, povećao se broj long tail upita u Google-u i drugim pretraživačima, a takođe se povećala i količina sadržaja proizvedenog za odgovaranje na takve upite.

 

Semantička pretraga i SEO

Semantičkom pretragom se pojavljuje struktura u kojoj je više sadržaja predstavljeno u organizovanijoj strukturi, a pretraživaču je lakše da skenira i indeksira i da vidi međusobne odnose. Semantičko pretraživanje i semantičko SEO su povezani koncepti u ovom kontekstu.

Iz perspektive SEO i strategije sadržaja, to znači da je ključ za poboljšanje vidljivosti u rezultatima pretrage kreiranje sadržaja koji je u skladu sa namerom pretrage. Ciljanje na relevantnost, a ne na podudaranje ključnih reči, stavlja vas na pravi put ka trajnom SEO uspehu.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top