Skip to content

Mockup u grubom prevodu na srpski jezik znači „maketa“, ali u grafičkom i veb dizajnu u glavnom se zadržao engleski izraz. U početku je osmišljen kako bi klijentima olakšao vizuelizaciju određenih grafičkih projekata u pogledu tekstura, oblika i dimenzija. Međutim, kako su dizajneri svoj rad počeli da dele na internetu, mockup je postao mnogo više od toga, pa slobodno možemo reći da je prezentacija dizajnerskih rešenja nezamisliva bez njega.

Šta je mockup u grafičkom dizajnu?

Oduvek se težilo da se klijentima prezentuje što jasnija slika o tome kako će, na primer, njihov logo izgledati kada jednom počnu da ga primenjuju na vizit kartama, memorandumima, proizvodima ili reklamama. Takav pristup u mnogome pomaže da klijenti budu odlučniji prilikom izbora grafičkog rešenja koje im najviše odgovara. Zato je izrada uzorka ili prototipa sastavni deo dizajna od samog početka.

Ipak, kako je izrada probnih primeraka pravi logistički poduhvat, često i neisplativ u vremenskom i finansijskom smislu, dizajneri su osmislili mockup kao alternativno rešenje. Grafički prikaz koji prezentuje kako će izgledati finalni proizvod nakon primene vašeg dizajna. Ova metoda se  pokazala prilično efikasnom, mockup je nastavio da se razvija kao samostalna oblast dizajna sa karakterističnim stilovima, trendovima i normama. Ekspanziju mockup dizajna dodatno je olakšala primena Adobe aplikacija, internet i lako share-ovanje datoteka, pa se promenila i ciljna grupa. Osim za prezentaciju klijentima, ciljna grupa su postali i sami dizajneri, pa se na specijalizovanim sajtovima za pronalaženje fotografija i ostalih grafičkih elemenata nude i mockup-ovi.

what-is-mock-up-mockup

Ovakvu tezu dodatno potvrđuje i činjenica da se na tržištu pojavljuje sve više kompanija koje angažuju čitave timove dizajnera da kreiraju isključivo mockup-ove.

Shodno nameni i potrebama, razlikujemo nekoliko tipova mockup dizajna.

 

Tekstura

Mockup bi trebalo da bude jednostavno grafičko rešenje koje je u potpuno drugom planu u odnosu na sam projekat. Zato se često koriste jednostavna rešenja odnosno teksture papira, drveta, kože, metala ili betona sa primenom efekata na dizajn koji simuliraju štampu, blindruk otisak ili gravuru. Ovakva rešenja se najčešće koriste za prezentaciju logotipa, vizit karti i sl.

what-is-mock-up-texture

Fotografija

Sa druge strane mockup može biti i lifestyle scena, koja osim grafičkog prikaza dizajnerskog rešenja ima i rekvizite ili ljude koji dodatno objašnjavaju ili naglašavaju delatnost na koju se proizvod ili usluga odnosi. Možete kreirati i scenu kojom se jasno obraćate određenoj ciljnoj grupi.

Na primer, ukoliko je vaš klijent kompanija koja se bavi proizvodima ili uslugama vezanim za kafu, pored samog dizajna ukomponovaćete i zrna kafe, šoljice, džezvu ili ljude koji zadovoljno ćaskaju i piju kafu.

what-is-mock-up-photography

Mockup scene se kreiraju za većinu grafičkih proizvoda, od logotipa, preko plakata i bilborda, pa sve do dizajna ambalaže. Ovakva grafička rešenja jednostavno mogu nositi i mnogo više informacija, pa utiču i na kreiranje atmosfere oko samog brenda ili proizvoda. Zato ne čudi da se često koriste i za vizuale na društvenim mrežama.

 

3D model

Ovakvi Mockup-ovi se uglavnom koriste za dizajn ambalaže. Osim estetike i prikaza gotovog proizvoda možete uočiti i nedostatke koje možda niste predvideli prilikom kreiranja na ravnoj površini, pa će vaš dizajn zahtevati korekcije u vidu promene pozicije ili dimenzija grafičkih elemenata.

what-is-mock-up-3d-model

Tipografija

Trendovi i stilovi tipografije za kreiranje plakata, banera, vizuala na društvene mreže ili videa su različiti od onih sa kojima se susrećemo kod logotipa i vizit-karti. Primenom senki, tekstura, 3D teksta ili parterna na osnovnu tipografiju učiniće određeni tekst uočljivijim i efektnijim za vaše klijente. Iz tog razloga na internetu možete pronaći gotove mockup-ove za tekst i time skratiti proces dizajniranja. Trebalo bi da vodite računa da ne preterate sa efektima, jer u suprotnom vaš tekst neće biti čitljiv i može izgledati „jeftino“.

Ne postoji pravilo po kome se morate držati samo jednog od pomenutih tipova mockup dizajna. Vrlo često ćete biti u situaciji da kombinujete dva ili više njih.

what-is-mock-up-tipography

Što se tiče UX i UI dizajna mockup je bio prilično važan za izradu veb sajtova i aplikacija, ali je sada već prevaziđen sa razvojem alata kao što su Figma, Adobe XD ili Sketch, o njima smo detaljnije već pisali ovde.

Među najboljim sajtovima za download mockup-ova svakako su Freepik, Graphicbuger, Mockupworld, Pixeden, Placeit, Mockupcloud i drugi ali se to neprekidno menja.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Sava Spasić – Senior Graphic Designer @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top