Skip to content

Google bi mogao biti kažnjen novčanom kaznom od najmanje pet milijardi dolara ako se utvrdi da su ilegalno prikupljali podatke miliona korisnika koji su surfovali internetom putem svog Chrome pretraživača koristeći režim bez arhiviranja. 

 

Razlog tužbe

Podnosioci tužbe tvrde da su podatke prikupljali Google AnalitycsGoogle Ad Manager i aplikacije za pametne telefone, bez obzira na to da li su korisnici kliknuli na oglase ili ne. Tužioci su tvrdili da su pogođeni milioni korisnika koji koriste režim bez arhiviranja od 1. juna 2016. godine i tražili su odštetu od najmanje 5.000 američkih dolara po osobi.

sudijski čekić na stolu

Predstavnik Google-a Jose Castaneda rekao je Routers-u da će se kompanija energično braniti od optužbi, dodajući da će jasno istaknuto da veb sajtovi mogu da prikupljaju informacije o aktivnostima pregledanja koje se sprovode i u privatnom režimu.

Google je pokušao da odbaci tužbu na osnovu Chrome-ovog objašnjenja, poruke koja se prikazuje svaki put kada pokrenete režim bez arhiviranja i objašnjava da „vaša aktivnost može i dalje biti vidljiva sajtovima koje posećujete“.

Sudiji to, međutim, nije bilo dovoljno. Sud je zaključio da Google nije obavestio korisnike da Google učestvuje u navodnom prikupljanju podataka čak i dok je korisnik u režimu privatnog pregledavanja. Sudija koji je saslušao slučaj naložio je da se tužba nastavi iz razloga što Google ne obaveštava korisnike da njihovi podaci i dalje mogu da se prikupljaju dok pretražuju u režimu bez arhiviranja.

 

Sporan režim bez arhiviranja

Da razjasnimo, korisnici koji su podneli tužbu se žale na to što Google prikuplja podatke dok su oni u režimu bez arhiviranja. Na primer, kada korisnik poseti veb lokaciju u režimu bez arhiviranja, Google analitika i dalje može da prikuplja njegove podatke. Korisnici koji su podneli tužbu kažu da su imali utisak da režim bez arhiviranja nudi sveobuhvatnu privatnost podataka.

 

Google osporava optužbe putem izjave koju je dao portparol kompanije Jose Castaneda:

Oštro osporavamo ove tvrdnje i energično ćemo se braniti od njih. Režim bez arhiviranja u Chrome-u vam daje mogućnost pregledavanja Interneta, a da vaše aktivnosti nisu sačuvane u pregledaču ili na uređaju. Kao što jasno navodimo svaki put kada otvorite novu karticu bez arhiviranja, veb lokacije će možda moći da prikupljaju informacije o vašoj aktivnosti pregledanja tokom vaše sesije.

Iz Google-a takođe dodaju da su se tužioci složili sa Chrome-ovom politikom privatnosti koja otkriva njegove prakse u prikupljanju podataka. Mislimo da slika iznad vrlo jasno prikazuje šta ovaj režim podrazumeva.

 

Čemu zapravo režim bez arhiviranja služi?

Svako od nas je bar nekada koristio ovu funkciju koja se nudi. Ne ulazeći u razloge iz kojih koristimo ovu funkciju postavlja se pitanje da li zaista znamo šta ovaj režim zaista omogućava? A šta su neutemeljene prespostavke?

Režim bez arhiviranja sprečava lokalno čuvanje podataka. Sakriva aktivnost pregledanja korisnika od drugih ljudi koji mogu da koriste isti uređaj. Na primer, ako računar delite sa ukućanima, možete da koristite režim bez arhiviranja da biste sprečili da vide koje sajtove posećujete.

Upravo za to je predviđen režim bez arhiviranja.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Sava Spasić – Senior Graphic Designer @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top