Skip to content

Sigurno ste se već zapitali kako nekom interesantnom animiranom objavom na društvenim mrežama da skrenete pažnju? Ili možda želite da napravite explainer video koji na simpatičan način predstavlja vašu kompaniju, neku od usluga ili proizvod? Možda je upravo Doodly pravo rešenje za vas.

Verovatno ste već viđali animacije u kojima ruka iscrtava slike ili ispisuje tekst na ekranu, a u pozadini imate voice-over ili muziku. Ovakve animacije su postale popularne u poslednjih nekoliko godina jer su atraktivne, precizne i ugodne za gledanje. Nešto starije generacije možda se sećaju crtanog filma “La Linea”. Ono što takođe može biti jako važno za ovaj program jeste da se uči brzo i lako.

 

Kako se koristi Doodly?

Nakon instalacije kada pokrenete Doodly kao i kod većine grafičkih programa nude vam se opcije da pokrenete kreiranje novog videa “Create new video” ili nastavite rad na nekom od prethodnih projekata klikom na shortcut u gornjem delu ekrana ili klikom na ikonicu Open u okviru taba Projects. U nastavku izborom na neku od ostalih ikonica možete da izabrani video preimenujete (Rename), duplirate (Duplicate) ili obrišete (Delete). 

Pored taba Projects postoji i tab Templates gde možete izabrati neke od već postojećih videa i uz određene modifikacije video prilagodite vašim potrebama.

slika ekrana dashboard-a iz Doodley-a

Dakle nakon što odlučite da pokrenete kreiranje novog videa (Create new video) otvoriće vam se novi popup prozor gde imate sledeće opcije:

 • Izaberite neku od pozadina. Treba napomenuti da se ovo može menjati i u toku samog procesa kreiranja scena.
 1. Whiteboard – Bela table.
 2. Chalkboard – Školska tabla (po kojoj se piše kredom). Ovde takođe imate opciju da izaberete crnu ili zelenu.
 3. Glassboard – Staklena table. Ruka koja ispisuje dolazi sa druge strane pa se stvara efekat kao da se sadržaj ispisuje po izlogu.
 4. Custom– Možete upload-ovati bilo koju sliku po kojoj želite da se iscrtava sadržaj.
 • Date naziv fajlu
 • Odaberite željenu rezoluciju odnosno dimenziju 

 

(1920 x 1080 je standardna dimenzija ekrana)

Nakon što ste sve podesili kliknite na Create button i možete početi.

slika ekrana iz Doodly dashboard-a

Kada počinjemo, radnu površinu treba gledati kao 4 prozora odnosno 4 osnovne celine:

 

 1. Levo – Categories. Komponente koje ćemo ubacivati u vido (scene, karakteri, slike, tekst, zvuk)
 2. Sredina – Show preview. Prozor u kome se ubacuju slike iz Categories-a i kreiraju scene
 3. Desno – Actions, Scene, Tools i Layers. Podešavanja za svaku scenu
 4. Donji deo – Timeline. Prozor u kome možete dodavati i brisati scene, podešavati njihovo vremensko trajanje i sinhronizovati ih sa zvukom ili uveličavati određene delove scene.

Categories

U ovom prozoru, odnosno celini nalaze se sve komponente koje možete ubaciti u video. U gornjem crnom delu sve komponente su sortirane prema scenama (Scenes), likovima (Characters), rekvizitima (Props), fontovima (Text), Zvukovima (Sounds) i Marketplace gde možete dodatno kupovati komponente. 

Ono što je dodatno interesantno jeste da klikom na plavi krug sa belim znakom + u donjem desnom uglu možete uploadovati dodatne slike koje nisu ponuđene. Važno je da znate daje moguće uploadovati samo png format slike čije dimenzije ne prelaze 1920 x 1080 px.

Odmah ispod crnog dela nalazi se linija za pretragu. Trebalo bi da znate da ovde možete pretraživati samo celinu ili “direktorijum” u kome se nalazite. Ispod toga postoji i opcija Doodly Rainbow pomoću koje ponuđenim komponentama možete dodati boju ali se ona i dodatno naplaćuje.

Kada ste pronašli kategoriju koja Vam odgovara jednostavnim drug and drop je prevucite u Show Preview.

Show Preview

Kada ste ubacili kategoriju odnosno Asset koja Vam odgovara ili klikom na neki drugi, primetićete da je uokviren isprekidanom linijom i iznad njega se nalaze ikonice uz pomoć kojih možete dodatno manipulisati Vašim objektom.

U okviru opcije Settings možete podešavati poziciju i veličinu objekta, rotaciju pod određenim uglom, boju, intezitet, trajanje iscrtavanja ili brisanja ukoliko je potrebno i zvuk koji će to pratiti.

Flip je horizontalna rotacija slike kao u ogledalu.

Bring forward ili Send backward su opcije za planove, odnosno postavljanje objekata kroz layers tako dase odredi koji će ići napred odnosno ostati pozadi. I naravno opcija Delete

Za brisanje selektovanog asseta.

Ukoliko ste sliku dodatno uploadovali osnosno niste koristili nek od postojećih imaćete i opciju edit uz pomoć koje je moguće podešavati kako će se slika iscrtavati iiz koliko poteza.

Actions, Scene, Tools i Layers

U okviru ovog prozora se podešavaju sve značajnije funkcije vezane pre svega za konkretnu scenu ali i za kompletan video. Tako na primer, u okviru Actions možete snimiti (Save), pregledati (Preview) ili eksportovati (Export) vaš kompletan projekat odnosno video.

Tools služi za uveličavanje ili smanjivanje kadra kako bi mogli preciznije da radite na detaljima a u sekciji Layers podešavate raspored objekata i dužinu iscrtavanja (Duration) odnosno dužinu pauze (Delay) između iscrtavanja objekata odnoson Asseta.

Klikom na Scene Settings otvara se novi prozor u kome možete podešavati sve što se tiče scene koja Vam je trenutno otvorena. Od pozadine preko ruke koja će ispisivati sadržaj do tranzicije između scena. U opciji Extra time at the end moguće je podešavati koliko će scena stajati nakon završetka iscrtavanja.

Timeline

Ovaj prozor nam služi za podešavanje celog videa, tačnije za objedinjavanje svih komponenti u jednu celinu i njihovu međusobnu sinhronizaciju.

Postoje 4 “linije” koje međusobno treba sinhronizovati:

 1. Panning and Zooming – Zumiranje i pomeranje u okviru scene
 2. Scenes – Dodavanje i oduzimanje scena
 3. Music – Dodavanje muzike
 4. Voice over – Dodavanje glasa odnosno Voice overa

 

Da zaključimo. Doodly je lak za učenje pre svega jer ima logičan tok, tačnije učenje jedne funkcije se logično nadevezuje na drugu pa dosta toga možete i sami da otkrivate i kasnije nadograđujete.

Naravno, osnovni problem kod ovako jednostavnih programa je to što nema puno automatizovanih akcija pa je većinu stvari neophodno podešavati ručno, što iziskuje puno više vremena u samom procesu rada.

Alat je prilično koristan i mi vam ga svakako preporučujemo, pogotovu zato što mu je i cena pristupačna.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Sava Spasić – Senior Graphic Designer @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Kontakt Forma.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


  Mobile & Mail.

  Back To Top