Skip to content

Ovaj tutorijal opisuje kako se kreira baza podataka pomoću cPanela, popularnog uslužnog programa za upravljanje platformama koji nude mnogi web hostinzi. MySQL baza podataka uglavnom izaziva zabunu kod mnogih. Tehniku koju ćemo opisati može koristiti bilo koja web aplikacija koja zahteva MySQL.

 

Šta je baza podataka?

Baza podataka je zbirka organizovanih podataka. Na primer, WordPress čuva sve svoje stranice, postove, kategorije i korisničke podatke u bazi podataka.

MySQL je sistem za upravljanje bazama podataka (Data Base Managment System). To je softver koji vam omogućava da kreirate, ažurirate, čitate i brišete podatke u bazi podataka. Pojedinačna MySQL instalacija može upravljati bilo kojim brojem samostalnih baza podataka. 

Postoji mnogo alternativa, ali MySQL je postao popularan iz nekoliko razloga:

 

 • to je besplatni softver otvorenog koda. Sada je u vlasništvu Oracle-a, ali postoje i otvorene opcije kompatibilne sa MySQL-om, kao što je MariaDB.
 • postala je sinonim uz PHP, programski jezik koji je jedan od najviše korišćenih na web-u i koji pokreće WordPress. I PHP i MySQL pojavili su se sredinom 1990-ih, kada je razvoj interneta bio u povoju.
 • usvaja Strukturni jezik upita (Structured Query Language), prilično standardni jezik za kreiranje struktura podataka i podataka.
 • brz je, jednostavan za instalaciju i ima mnogo drugih alata za razvoj.

 

Kako aplikacije pristupaju bazi podataka?

Aplikacije poput WordPress-a pristupaju njihovim podacima putem veze sa bazom podataka. U slučaju MySQL-a, WordPress-ov PHP kod može uspostaviti vezu samo kad zna:

 

 • adresa na kojoj je instaliran MySQL
 • ime baze podataka kojoj treba da pristupi
 • korisnički ID i lozinka potrebni za pristup toj bazi podataka

 

Kako se čuvaju podaci?

MySQL i druge SQL baze podataka pohranjuju podatke u relacijske tabele.

Na primer, možda imate skup postova (članaka). Svaki će post imati jedinstvene podatke, poput naslova i tela teksta. Takođe će imati podatke koji se koriste u drugim postovima, poput kategorije i detalja o autoru. Umesto da ponavljamo iste podatke iznova i iznova, stvaramo odvojene tabele:

 

 • tabela autora koja sadrži ID, ime autora i druge detalje
 • tabela kategorija koja sadrži ID i naziv kategorije
 • tabela sa postom koja sadrži naslov članka i tekst teksta. Ukazuje na autora i kategoriju referenciranjem na pridruženi ID broj.

 

SQL baze podataka implementiraju zaštitne mere koje garantuju integritet podataka. Ne možete da se pozivate na ID autora koji ne postoji ili brišete kategoriju koju koristi jedan ili više članaka.

Ove definicije i pravila tabele čine šemu baze podataka. Skup SQL naredbi izvršava se tokom instalacije WordPress-a pri kreiranju ove šeme. Tek tada su tabele spremne za čuvanje podataka.

 

Kako kreirati bazu podataka?

Hostinzi koji koriste cPanel pružaju web adresu (kao što je https://nazivsajta.com/cpanel) i korisnički ID i lozinku za pristup. Čuvajte ove detalje na sigurnom. 

Ako tražite provajdera koji podržava cPanel, isprobajte DreamWeb, našeg hosting provajdera po izboru. Svi njihovi planovi podržavaju cPanel, a kontrolna tabla je organizovana za što lakše snalaženje i korišćenje.

Odaberite opciju MySQL Database Wizard i pratite naredne korkake koji su prilično intuitivni.

Od vas se zatim traži da kreirate i imenujete vašu novu bazu podataka.

U imenu se uobičajeno primenjuje prefiks nazivsajta_ a u nastavku se unosi odgovarajuće ime baze. Unesite odgovarajuće ime kao što je na primer blog ili WordPress i pritisnite opciju Next Step.

Sledeći korak je kreiranje i definisanje korisnika baze podataka.

Obratite pažnju da će ime korisnika često imati isti prefiks kao i baza podataka, u navedenom slučaju nazivsajta_ime korisnika.

cPanel će osigurati da unesete jaku lozinku, koja mora biti složena, kako bi se što više zaštitio pristup i povećala sigurnost baze. Stoga osigurajte da ime korisnika i lozinku imate sačuvane na sigurnom mestu.

Zatim određujete privilegije pristupa korisniku, odnosno šta je sve ono što će on moći da menja i ažurira u bazi podataka. U ovih nekoliko koraka ste uz pomoć cPanela kreirali novu MySQL bazu podataka u WordPress aplikaciji.

 

Posetite našu News & Stories stranu, spremili smo za vas brojne edukativne tekstove.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


   ime i Prezime*
   Email*
   Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
   Broj mobilnog telefona
   Kompanija/Organizacija*
   Website
   Kog datuma želite da zakažete sastanak?
   U koje vreme?


    ime i Prezime*
    Email*
    Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
    Broj mobilnog telefona
    Kompanija/Organizacija*
    Website
    Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
    Koje rezultate želite da postignete?


    Mobile & Mail.

    Linkovi.