skip to Main Content

Kao jedna od najvećih svetskih online platformi, Facebook konstantno radi na unapredjenju svojih funkcija i performansi, kako bi povećao svoj potencijal i korisnicima omogućio lakše i brže korišćenje svih marketinških ali i drugih aktivnosti. Upravo iz tih razloga se često dešava da neka opcija koju ste do juče koristili na jedan način, danas je već možete naći u nešto drugačijem obliku.

Objavljivanje i upravljanje sadržajem na Facebook-u ali i Instagram-u nikada nije bilo pristupačnije i preglednije, a sve zahvaljujući Facebook Creator studiju, koji se unapredjuje iz dana u dan.

Facebook-u je toliko bitno kakve sve mogućnosti imaju administratori stranica, da je još u septembru 2018. godine unapredio mogućnosti za objavljivanje sadržaja i napravio poseban dashboard za tu svrhu. Krajem februara 2020. godine, Facebook je lansirao i novu aplikaciju za mobilne uredjaje koja omogućava upravljanje Facebook stranicama putem telefona. Pogadjate, radi se o Creator studiju.

Šta nam sve pruža Creator Studio

Creator Studio okuplja sve alate koji su potrebni za objavljivanje i upravljanje sadržajem, za merenje performansi i komunikaciju sa pratiocima na svim Facebook stranicama kojima upravljate, kao i Instagram profilima. U ovom blogu ćemo se zadržati na desktop platformi Creator studija, dok istu aplikaciju za mobilne uredjaje možemo opisati u nekom od narednih blogova.

Na samom vrhu dashboard-a postoji mogućnost prebacivanja sa Facebook-a na Instagram dashboard, na kome ima nešto manje funkcija.

Pored odabira stranica kojima upravljate, home page sadrži standardne opcije za objavljivanje (postova, videa, storija…), zakazivanje objava, kratak pregled analitike i postova koji su objavljeni u prethodnih 7 dana.

 

Kratak pregled svega za šta Creator Studio može da posluži:

 

  • Objavljivanje, zakazivanje i upravljanje sadržajem na više Facebook stranica i Instagram profila, i sve to na jednom mestu
  • Važna ažuriranja, upozorenja i preporučene akcije za vaše stranice
  • Pristup detaljnim informacijama o video zapisima, pratiocima, analitici i alatima
  • Poboljšanje interakcije sa pratiocima
  • Razumevanje monetizacije (zarade od pregleda videa i reklama)
  • Zaštita sadržaja uz pomoć Rights Manager-a.
  • Preuzimanje besplatnih audio fajlova
  • Upravljanje ulogama (admin pravima) na stranicama i kreiranje novih stranica
  • Upravljanje sadržajem, analitikom, porukama, komentarima i obaveštenjima putem mobilne aplikacije

 

Upravljanje sadržajem (Content library)

Ovde imate pregled svih postova koje ste objavili, pregled zakazanih postova, kao i postova sačuvanih za kasnije. Opcije za filtriranje objava su brojne, a neke od najosnovnijih su prema vrsti objave, statusu objave i datumu objavljivanja.

Pored ostalih opcija koje možete primetiti, ovde možemo izdvojiti pregled svih video playlisti koje imate, sa kratkom analitikom (3-sec video views i engagement), kao i pregled timeline-a, koji može poslužiti u više navratata, kako ne biste morali da odlazite sa dashboard-a kada želite hronološki da pregledate objave.

 

Pregled analitike

Detaljne analitike iz Creator studija vam mogu pomoći da optimizujete svoj sadržaj, poboljšate performanse i efikasnije upravljate svojim prisustvom na Facebook-u.

Interakcija sa pratiocima

U okviru svog dashboard-a, Creator studio je omogućio interakciju sa pratiocima koja je od izuzetne važnosti za održavanje odnosa sa pratiocima i pružanje traženih informacija. Ovo je posebno unapredjeno lansiranjem aplikacije koju smo spomenuli, gde je administratorima Facebook stranica omogućena pravovremena interakcija u svakom trenutku.

Kao jedan centralizovani alat sa velikim brojem funkcija, Facebook je sa Creator studijom dosta olakšao i unapredio upravljanje sadržajem, praćenje analitike i interakciju sa korisnicima.

Digitizer za vas redovno piše brojne edukativne tekstove. Posetite naš blog i pronađite ono što vas zanima.

Made by Mladen Radosavljević – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top