skip to Main Content

Adobe-ov Photoshop je fantastičan alat koji se koristi pri kreiranju, uređivanju ili dizajniranju slika. Međutim, sa svojim neverovatno svestranim opsegom funkcija – pronalaženje najjednostavnijih zadataka može izgledati zastrašujuće. Budući da je Photoshop tako složen, preći ćemo na nekoliko različitih metoda kako bismo postigli željene rezultate da bismo odgovorili na pitanje kako zamagliti pozadinu u Photoshop-u?

 

Kako zamagliti pozadinu u Photoshop-u?

Možda ste mislili da ovo dugme treba da omogući kišu, ali zaista, suza na alatnoj traci je ona za relativno mali i neprecizan tip posla. Izaberite sliku koju želite da izmenite. Kliknite na dugme kapi za kap na alatnoj traci. Idite napred i izaberite veličinu četke i tačku na vrhu ekrana.

Na padajućem meniju imate mogućnost da izaberete na kojoj će površini slika biti fokusirana. Ovo vam omogućava da posvetlite, zatamnite, oštrite itd. Sada ćete izabrati svoju snagu zamućenja. Možete preći vrlo suptilno (što bi omogućilo veću kontrolu) ili možete to učiniti jakim zamagljenjem. Što je niži broj to je alat suptilniji. 

Dakle, sada zamagljujete! Držite miš preko delova pozadine koje želite da izmenite. Pomičite četkicu kružnim pokretima (slično je limenci za sprej na programu Paint). To je to, napravili ste svoju vrlo zamagljenu pozadinsku sliku. Ne zaboravite da je sačuvate.

 

Laso tool

Ovi alati su korisni iz više razloga, ali danas ćemo se samo fokusirati na to kako će vam pomoći da zamaglite pozadinu slike. Postoji nekoliko verzija ovog alata prema vašim potrebama. Postoje redovni laso, poligonalni laso (najbolji ako vaša pozadina ima ravne ivice), magnetni laso (pustite da Photoshop odredi prednji plan i pozadinu za vas – ako želite da se odreknete vladavine). Postoji i druga opcija koja nije povezana sa lasoom, alat za brze maske, koji je potpuno slobodan i najbolji za super precizne odabire. Ako ste nestrpljivi, ovo možda nije najbolji izbor.

Izaberite sliku koju želite da izmenite. Kliknite na alatku laso prema vrhu trake sa alatkama. (Držite miš i ovo će vam pokazati mogućnost da koristite bilo koji od pomenutih tri alata.) Ili, samo unesite L kao prečicu.

Nacrtajte oko dela pozadine koju želite da zamagli. Ako odlučite da koristite alat za brzu masku, možete ga pronaći skriven na traci sa alatima pri dnu. Izgleda da je neko stavio krug u kvadrat. 

Dakle, sada kada se ovo graničenje pomera oko vašeg izbora verovatno želite da to napravi zamagljivanje. Idite na vrh ekrana i odaberite “Filter-> Blur

 

Vrste zamagljivanja

U Photoshop-u postoji 9 različitih stilova zamagljivanja. Pređimo ih tako da možete odabrati savršeni stil za vas.

Average

Ovaj alat za zamagljivanja omogućava vam da uzmete prosečnu boju unutar odabrane oblasti i da je zamaglite. Stvara glatke prelaze.

 

Blur or Blur More

Ova opcija čini manje ili više ono što kaže sam naziv. Zamagljivanje. Komponente uzima iznutra i pažljivo ih zamračuje. Posebno je dobro za upotrebu tamo gde se susreću različite boje. Ako tražite dramatičniji efekat, odaberite „zamagli više“ što će povećati maglu za oko tri puta.

   

Box Blur

Ova vrsta zamagljivanja očitava prosečnu vrednost boje vašeg odabira, a zatim piksela pored odabira. Meša ih zajedno kako bi se učinilo lepim glatkim, bez ikakvih linija. Savet: Četkica većeg radijusa stvoriće veće zamagljenje.

 

Gaussian Blur

Ovo je lako. Pomoću ovog alata prilagodite količinu koju želite da vaša slika zamagli. Biće mali skočni okvir sa slajderom za to.

 

Motion Blur

Pokušaj da izgleda kao da se voz kreće iako je bio u funkciji godinama? Da, pomicanje pokreta je tvoj tip. Ovo će vam omogućiti da podesite smer i intenzitet pozadinske slike. To je poput fotografisanja iz automobila u pokretu.

 

Radial Blur

Ovo je ekvivalent funkciji zumiranja i smanjivanja na fotoaparatu. Radijalno zamagljivanje možete podesiti od 1 do 100 uz korišćenje opcija radijalnog centrifuge ili radijalnog zumiranja.

 

Smart Blur

Ova opcija vam omogućava mogućnost da budete neverovatno precizni. Možete promeniti radijus zamagljivanja za određeno područje koje zamagljuje piksele na određenoj udaljenosti; ili promenite prag koji pokazuje koji tip piksela želite da vidite zamagljenje.

 

Surface Blur

Zamena površine ostavlja sredinu slike zamagljenom prema vašoj specifikaciji, ali ivice ostaju oštre. Igrajte se sa pragom i polumjerom “da biste dobili različite cool efekte.

 

Lens Blur

Možda želite da određeni aspekti pozadine ostanu u fokusu, a drugi da budu zamagljeni. Ovaj alat će vam omogućiti da postignete dubinu polja koju tražite. Postoje tri izbora za zamagljivanje objektiva, brže (za brže preglede), zamagljivanje žarišne udaljenosti (podešavanje dubine piksela) i invert (koji invertira alfa kanale vašeg izvora dubine karte).

 

Kako započeti rad u Photoshop-u i kako se prave osnovne selekcije u ovom moćnom alatu možete saznati ovde.

Made by Nemanja Nedeljkovic – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top