skip to Main Content

Kada ste poslednji put kliknuli na neki link i umesto da stignete na željenu web stranicu, završili ste sa greškom koja kaže da stranica ne postoji? Poruka koju ste dobili glasi: “Error 404 not found“.

Šta znači Error 404? Greška 404 nije ništa drugo do standardizovani kod statusa HTTP (Hypertext Transfer Protocol) koji ćete videti u obliku poruke poslate sa servera. Poruka o grešci dolazi kao odgovor na HTTP zahtev poslan preko pretraživača.

Osnovna poruka ukazuje na to da je korisnik uspešno povezan sa serverom, ali server ne može da pronađe tražene informacije.

 

Šta je Error 404 i kada se dešava?

Greška 404 događa se kada korisnici pokušavaju da prate mrtve ili neispravne linkove, a oni zauzvrat vraćaju poruku Error 404. Ove greške su među najčešćim na internetu. Poruka može doći u različitim oblicima:

 

 • 404 error
 • Error 404
 • 404 not found
 • HTTP error 404
 • 404 error page not found
 • Error 404 not found
 • HTTP 404 not found
 • Error code 404

 

Šta uzrokuje Error 404 not found?

Najčešći razlog zbog kojeg vidite stranicu Error 404 je kada je sadržaj stranice obrisan ili je premešten na drugi URL. Ostali razlozi za pojavljivanje ove poruke mogu biti razni, ali uvek je u pitanju neki problem koji je vezan za URL, problem sa serverom ili domenom. 

Nije neuobičajeno da se mrtvi linkovi dugo zadrže na sajtu pošto vlasnici sajta dugo vremena i ne budu svesni da je njihov linkovani sadržaj premešten ili izbrisan. Postoje brojne stranice sajtova koje se pojavljuju u rezultatima pretrage iako više nisu dostupne na navedenoj URL adresi.

Ostale web stranice koje su povezane sa mrtvim ili neispravnim linkovima obično nisu obaveštene da dotična lokacija više ne postoji ili da je premeštena na novu URL adresu. Stoga je potrebno ćešče proveravati da li negde na sajtu postoje stranice i linkovi koji ne funkcionišu.

 

Koje probleme može da uzrokuje ova greška?

Ako imate puno 404 stranica na sajtu, korisnici će manje vremena provesti na njemu. I što duže neispravnu vezu imate na sajtu, više korisnika će grešku videti.

Algoritmi pretraživača posvećuju posebnu pažnju načinu ponašanja korisnika na vašem sajtu. Njihovo ponašanje na Mreži ima veliku ulogu u procesu rangiranja. A Error 404 je neprijatnost na koju neželite da vaši posetioci naiđu. Jednom kada vide da sadržaj do koga pokušavaju da dođu nije dostupan, napustiće vaš sajtu i otići će kod konkurenta.

Osim negativnog korisničkog iskustva, visoke stope napuštanja stranice (Bounce Rate) mogu negativno uticati na vaš SEO. Postoje indicije da je Bounce Rate prilično značajan faktor rangiranja.

 

Provera i praćenje ove greške na sajtu

Sada kada znate šta znači greška 404, možete se okrenuti prema onome što možete da uradite da biste ih uočili i pratili na svom sajtu. Možete pronaći razne alate na internetu koji pretražuju sajtove i pronalaze stranice sa ovom greškom.

Neki od popularnijih alata koji vam omogućavaju da pronađete ove greške su: Google Search Console, V3C Link CheckerDead Link Checker. Kako su pojave ovih grešaka prilično štetne potrebno je osmisliti najbolji način da se šteta umanji i prevaziđe. Ovo se postiže pravljenjem specijalnih strana prilagođenih da se pojavljuju ovom prilikom.

 

Važnost kreiranja prilagođene stranice za ovu grešku

Jedan od glavnih ciljeva efikasnog web dizajna je da korisnici ostanu na sajtu bez potrebe da traže alternativu. Upravo ovo je razlog zašto trebate razmisliti o kreiranju posebnih prilagođenih stranica koje se prikazuju prilikom pojave greške 404. Cilj je privlačenje i zadržavanje pažnje korisnika, nudeći objašnjenje zašto su došli do dotične stranice i predlažući rešenje u skladu sa njihovim potrebama.

Danas kada svi traže načine da poboljšaju korisnički interfejs i korisničko iskustvo kreiranje prilagođene stranice za ovu grešku igra važnu ulogu ako želite da isporučite dobar user experince. Obaveštavate korisnike zašto su naišli na problem, a zatim im pružate jedno ili više rešenja kako bi ostali na vašem sajtu. 

 

Šta o ovome kaže Google?

Smernice koje daje Google kada je u pitanju ova greška i kreiranje posebne stranice za ovu grešku su sledeće:

 • Stranica treba da sledi isti stil i navigaciju kao i ostatak sajta.
 • Stranica treba da sadrži veze na popularne stranice sajta.
 • Korisnicima treba dati mogućnost prijavljivanja neispravnog linka.

Još tekstova o web dizajnu i drugim temama o uspešnom nastupu na internetu možete pronaći na našem blogu.

 

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top