skip to Main Content

Unutar Photoshop-a postoji gomila alata i pomoću kojih možete maksimalno obraditi svoje slike. Neki od ovih alata (iako nisu jednostavni) imaju veoma specifične funkcije koje koristite za određene zadatke (na primer, Unsharp Mask). Photoshop Camera Raw Filter je drugačiji.

Ovaj filter otvara upotrebu (skoro) pune funkcionalnosti Adobe Camera Raw (ACR) bilo gde u Photoshop-u tokom rada. Ako ste ikada koristili Lightroom za obradu neobrađenog fajla, tačno znate koliko je ovaj alat ima mogućnosti.

U normalnim slučajevima, ACR biste koristili za obradu fotografija na početku vašeg toka rada tokom sirove obrade, ali Camera Raw Filter otvara ove alate kad god ih želite.

 

Šta je Photoshop Camera Raw Filter?

Ovaj filter omogućava vam da koristite funkcije ACR interfejsa u bilo kojem trenutku unutar Photoshop-a. Ovo vam omogućava da u bilo kom trenutku tokom radnog procesa unesete bilo kakva prilagođavanja unutar ACR-a, umesto da njegovu upotrebu ograničite na sirovu fazu obrade na samom početku.

Iako je moguće da uvezete vaš fajl u Lightroom da se izvrše isti kompleti prilagođavanja, brže je da to uradite u Photoshop-u i ubrzate ceo proces rada. U Photoshop-u vam je omogućena upotreba ovih alata bez dodatnog napora.

Pronalaženje Photoshop Camera Raw Filter. Camera Raw Filter možete pronaći u meniju filtera. Da biste pronašli Photoshop Camera Raw Filter, jednostavno odaberite Filter – Camera Raw Filter.

Pre nego što to učinite, možda ćete želeti da obeležite sve lejere pritiskom na Ctrl + Shift + Alt + e (Cmd + Shift + Alt + e). Ovo će kombinovati sve vaše lejere u novi lejer na kom možete raditi.

 

Neke od opcija u Camera Raw Filter-u

Filtrirajte jedan lejer – Ako želite samo filtrirati element lejera slike s jednim pikselom na slici, jednostavno možete odabrati taj lejer i odabrati Camera Raw Filter iz menija Filter, baš kao što biste primenili bilo koji drugi tip Photoshop Filter-a. Ako želite da efekt filtera za taj sloj bude promenjiv, prvo odaberite „Pretvori za pametne filtere“.

 

B&V alat za konverziju – Camera Raw sigurno nudi sofisticiranije načine pretvaranja u crno-bele u poređenju sa Photoshop-om. Umesto da dodate lejer podešavanja crno-bele na vrh, sve lejere slike možete grupisati u pametni objekt, primeniti filter Camera Raw, a zatim izabrati neku od mnogih opcija crne i bele konverzije u Camera Raw Filter-u.

 

Dodajte kreativni sloj za oštrenje – Da biste slike učinili oštrijim, pomoću Camera Raw možete da primenite dodatna prilagođavanja oštrenja detalja koja otkrivaju više detalja tamo gde je najpotrebnije. Nakon toga možete urediti masku lejera pametnog objekta tako da oštrenje ograničite samo na ona područja koja zahtevaju dodatno oštrenje.

Photoshop Camera Raw Filter vrlo je moćan alat koji možete koristiti za obradu slika sa mnogo različitih efekata. U ovom tekstu smo govorili samo o nekim od njegovih brojnih opcija.

Još edukativnih i interesantnih tekstova možete pronaći ovde.

Made by Andrej Jovanović –  Account Manager @Digitizer

Back To Top