Skip to content

Google je odlučio da Search Console-u obogati novim sadržajem koji će omogućiti vlasnicima sajtova još bolji uvid u to na kakav odziv nailazi njihov sadržaj kod publike. U pitanju je Search Console Insights, čija je beta verzija skoro puštena u upotrebu. Na žalost, ovaj alat je za sada ograničen samo na one korinike koje je Google ukuljučio u testiranje.

 

Šta je Search Console Insights?

Kako kažu iz Google-a: “Search Console Insights novo je iskustvo prilagođeno kreatorima i izdavačima sadržaja i može im pomoći da shvate kako publika otkriva sadržaj na njihovom sajtu i šta nailazi na najbolji prijem kod njihove publike. Ovo novo iskustvo podržano je podacima sa Search Console-e i iz Google Analytics-e. “

Snimak ekrana mobilnog telefona sa search console insights kontrolnom tablom

img source: Google

Nova opcija u Search Console-i trebalo bi da korisnicima da mnogo bolji uvid u to kako mogu da poboljšaju sadržaj na svom sajtu i kako da ga najbolje prilagode potrebama ciljane publike. Ovo podaci mogu da pomognu vlasnicima sajtova da budu bolje informisani pri donošenju odluka kada je u pitanju poboljšanje sadržaja.

 

Koja je korist od Search Console Insights-a?

Ono što će ova novina u Google Search Console-i doneti je mogućnost za preciznije odgovore na pitanja kao što su koji sadržaj sa sajta ima najbolje performanse, kakve rezultate imaju novi sadržaji sa sajta i putem kojih kanala ljudi otkirivaju vaš novi sadržaj? Takođe, Search Console Insights pruža odgovore i to koji su glavni i najpopularniji upiti koji dovode na sajt, ali i koji drugi sajtovi i članci povezuju sa sadržajem sa vašeg sajta.

izveštaj iz Search Console Insights o izvorima saobraćaja na sajtu

img source: Accuracast

Ova opcija je trenutno u fazi testiranja, a svi vlasini sajtova koji su uključeni u korišćenje beta verzije su o tome već obavešteni. Oni su putem e-mejla obavešteni i pozvani da pristupe beta verziji ovog alata. Google kaže da se nada da će u budućnosti otvoriti beta test za još više korisnika, kao i proširiti broj sajtova koje svaki korisnik može dodati u Search Console Insights.

Naročito zanimljiv može biti deo uvida o saobraćaju ostvarenom preko društvenih mreža. Ovaj segment može biti od velike koristi pri ocenjivanju uspešnosti vaših društvenih mreža u celokupnoj strategiji nastupa na internetu.  

Izvešaj iz Search Console Insights o saobraćuju na sajtu sa društvenih mreža

img source: Accuracast

Beta verzija će pomoći da korisnici pruže povratne informacije o novom proizvodu, a nadamo se da će uskoro Search Console Insights postati standardni deo ponude.

 

Za još najnovijih vesti i interesantnih edukativnih tekstova posetite našu stranicu Vesti & Priče.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top