skip to Main Content

Jedna od prvih stvari koje ćete instalirati kada postavite WordPress sajt su plugin-ovi. Kako vaš web sajt bude rastao, a samim tim i vaše poznavanje WordPress okruženja, shvatićete da vam određeni plugin-ovi ne završavaju posao do kraja i da postoje bolje opcije koje se mogu koristiti. Stoga je važno da znate kako na pravi način da deaktivirate i deinstalirate odeređeni plugin. U ovom članku ćemo vam pokazati kako deinstalirati WordPress plugin, kako to pravilno da uradite i objasniti vam zašto je to važno.

 

Zašto treba da deinstalirate WordPress plugin?

Dostupne su hiljade plugin-ova za WordPress i možete lako instalirati bilo koji od njih na svoj web sajt. Više o plugin-ovima možete pročitati ovdeMeđutim, takođe je važno da deinstalirate sve WordPress plugin-ove koje ne želite da koristite.

WordPress plugin-ovi su poput aplikacija koje pokreećete na svom sajtu. Ovo im daje ogromnu kontrolu nad vašim sajtom. Iako se autori plugin-ova trude da oni budu sigurni i bezbedni, ipak neretko se događaju greške i propusti. To znači da bilo koji plugin koji ne koristite može predstavljati potencijalnu opasnost. Čuvanje nepotrebnih datoteka na sajtu takođe povećava veličinu backup-a vašeg WordPress sajta. To znači da će vam trebati više vremena za preuzimanje ili vraćanje sačuvane kopije.

Ne postoje ograničenja u broju plugin-ova koje možete dodati na svoj sajt. Ali, ukoliko ne koristite plugin, najbolje bi bilo da ga pravilno deinstalirate. 

 

 Razlika između deaktiviranja i deinstaliranja WordPress plugin-a

Mnogi korisnici imaju naviku da jednostavno odu na stranicu sa plugin-ovima i samo deaktiviraju one koje ne žele da koriste. Deaktiviranje plugin-a bez trajnog brisanja vrlo je zgodno za otklanjanje eventualnih grešaka i njihovo ispravljanje, jer se tako zadržavaju sve postavke i podešavanja tako da možete ponovo da ih aktivirate ako za to bude potrebe. 

kako-deinstalirati-wordpress-plugin-iskljuceni-plugin

Ipak, veoma često pronađe se neko drugo rešenje i plugin ostaje deaktiviran na sajtu, predstavljajući potencijalnu sigurnosnu opasnost i zauzimajući memoriju sajta. Deaktivirani plugin i dalje može učiniti vašu lokaciju ranjivom, jer se i dalje može koristiti za pokretanje zlonamernog koda na vašem sajtu. Većina ljudi ne preduzima odgovarajuće mere bezbednosti, te stoga sajtovi postaju laka meta.

Stoga je najbolje da plugin deaktivirate kada samo želite da ga privremeno onemogućite. Ako ne nameravate da ga ponovo aktivirate u skorije vreme, onda je bolje da deinstalirate plugin. Imajte na umu da uvek možete da preuzmete i ponovo instalirate svaki plugin.

Pravilnim deinstaliranjem plugin-a takođe održavate bazu podataka čistom od „neželjenih podataka“ koje plugin-ovi često ostavljaju za sobom.

 

Kako deinstalirati WordPress plugin?

WordPress omogućava deinstalaciju plugin-ova iz administrativnog panela. Jednostavno se prijavite na svoju WordPress kontrolnu tablu i idite na stranicu Dodaci (Plugins). Videćete listu trenutno instaliranih dodataka na vašam sajtu. Aktivni dodaci su istaknuti plavom bojom pozadine i ispod imaju vezu za deaktiviranje. Neaktivni plugin-ovi sa druge strane imaju link za njihovo aktiviranje, uređivanje ili brisanje. Kliknite link za brisanje ispod dodatka koji želite da deinstalirate. Potom će biti prikazan ekran koji traži da potvrdite da želite da izbrišete pluginWordPress će sada bezbedno ukloniti plugin sa vašeg web servera.

snimak ekrana na kome se traži potvrda brisanja plugin-a

Postoji još nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste uklonili sve tragove plugin-a. Ipak, ovi koraci nisu obavezni i ne preporučuju se apsolutnim početnicima.

U većini slučajeva jednostavno deinstaliranje plugin-a u potpunosti će ga ukloniti sa sajta. Međutim, postoje neki plugin-ovi koji datoteke čuvaju izvan direktorijuma samog plugin-a. Te datoteke neće biti izbrisane kada deinstalirate plugin. Datoteke koje je sačuvao plugin možete da proverite i izbrišete pomoću FTP klijenta.

 

Čišćenje baze podataka

Neki WordPress plugin-ovi kreiraju sopstvene tabele u WordPress bazi podataka. Ako ove tabele sadrže previše podataka, to povećava veličinu vašeg WordPress backup-a.

snimak ekrana iz sekcije phpmyadmin koja upravlja bazom podataka

Te tabele možete da izbrišete pomoću phpMyAdmin sekcije cPanel-a. Međutim, moramo vas upozoriti da bi trebalo biti vrlo obazriv prilikom bilo kakvih promena u bazi podataka.

Potrebno je da kliknete na svoju bazu podataka, a zatim izaberete tabele koje želite da izbrišete. Ispod liste tabela videćete padajući meni sa oznakom „with selected“. Treba da kliknete na padajući meni, a zatim izaberite „Drop“. Potom treba da potvrdite da zaista želite da izbrišete izabranu tabelu iz baze. Imajte na umu da je ovaj proces nepovratan. Jednom izbrisani podaci neće moći da budu vraćeni ukoliko nemate rezervnu kopiju. phpMyAdmin će tada izbrisati sve odabrane tabele i sve podatke u tim tabelama.

 

Ukoliko vam se dopao ovaj članak, još mnogo zanimljivih edukativnih tekstova možete pronaći na našem blogu klikom ovde.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top