skip to Main Content

WordPress plugin-ovi (dodaci) su važan deo WordPress ekosistema i neophodni su za izradu funkcionalnih WordPress sajtova pomoću ove platforme. U našem tekstu objasnićemo šta su WordPress plugin-ovi i kako funkcionišu?

WordPress plugin-ovi omogućavaju da dodate nove funkcije i funkcionalnosti na svoj WordPress sajt. Funkcionišu na sličan način kao i aplikacije za smart phone. Trenutno postoji više od 50.000 besplatnih plugin-ova dostupnih na sledećoj adresi: WordPress.org plugin directory. Još nekoliko hiljada je dostupno sa third-party sajtova drugih proizvođača poput Github-a. Pored toga postoje hiljade premium WordPress plugin-ova koji prodaju programeri i kompanije koje se bave njihovim razvijanjem.

Šta je WordPress plugin?

Plugin je deo softvera koji sadrži grupu funkcija koje se mogu dodati na WordPress sajt. Oni mogu proširiti funkcionalnost i dodati nove funkcije na svaki sajt izrađen u WordPress-u. WordPress plugin-ovi su napisani na programskom jeziku PHP i veoma lako se integrišu sa WordPress-om. Ovo omogućava da se naparavi web-sajt za svaku namenu. Upravo su plugin-ovi učinili WordPress najpopularnijom platformom za izradu sajtova. Na to ukazuje i popularna izreka u WordPress zajednici: “Za to postoji plugin“.

Bez obzira za koju namenu želite da sajt posluži, WordPress to može da omogući. Ako funkcija nije dostupna podrazumevanoj WordPress temi koja se koristi, onda za to sigurno postoji plugin.

Postoje razni plugin-ovi u WordPress-u, za poboljšanje SEO-a, poboljšanje performansi sajta, dodavanje kontakt formi, share button-a za društvene mrežame, pravljenje galerija i još mnogo toga.

Kako plugin-ovi rade?

WordPress je napisan na takav način da svi programeri mogu dodavati svoj kod u njega. WordPress plugin API nudi spektar mogućnosti za izmenu postojećih WordPress funkcionalnosti ili dodavanje nekih novih funkcionalnosti.

Svaki WordPress plugin instaliran na sajtu registrovan je u vašoj WordPress bazi podataka. Možete ga aktivirati i deaktivirati u bilo koje vreme. WordPress bazom podataka može da se upravlja putem phpMyAdmin fajla, kome se pristupa preko cPanel-a. Plugin-ovi omogućavaju korisnicima da smeštaju u bazu podataka različite vrste sadržaja.

Prilikom svake posete sajt se povezuje sa bazom podataka, učitava osnovni softver, a zatim učitava vaše aktivne plugin-ove. Sav ovaj kod se obrađuje na vašem serveru i zatim šalje korisnikovom pregledaču.

Kako pronaći i instalirati WordPress plugin?

Besplatne WordPress dodatke možete pronaći tako što ćete posetiti  plugin directory ili ih možete pronaći direktno iz administratorskog panela u WordPress-u.

Jednostavno unesite naziv plugin-a koji tražite i WordPress će pretražiti direktorijum plugin-ova i prikazati dostupne na listi. Kada pregledate rezultate i izaberete željeni plugin kliknite na dugme Postavi sada pored plugin-a koji želite da instalirate.

Naravno ova opcija je najbolja kada već znate koji plugin želite da instalirate. Međutim početnicima često može da bude teško da se odluče za pravi dodatak. Jedno od rešenja je da istražite preporuke o određenom plugin-u, kao i da proverite broj dosadašnjih instalacija. Svakako da kvalitetni plugin-ovi imaju i veliki broj instalacija.

Postoje oprečna mišljenja o korišćenju velikog broja plugin-ova na sajtu i o njihovom štetnom uticaju na performanse sajta i na SEO. Međutim, mišljenja smo da ne postoji tako nešto kao što je preveliki broj instaliranih plugin-ova, već samo postoje loše kodirani plugin-ovi koji mogu da naštete sajtu.

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top