skip to Main Content

Nema sumnje da je WordPress najpopularnija platforma za izradu i dizajn sajtova. Milioni web-sajtova i biznisa pokrenuti su upravo na ovoj platformi. Ako ste se ikada pitali u ovom tekstu možete saznati kako se instalira WordPress tema?

WordPress tema je zbirka templates-a i stylesheet-ova koji se koriste za definisanje izgleda i prikaza web-sajta. Na raspolaganju postoji na hiljade WordPress tema, kako besplatnih, tako i onih koje se plaćaju. Ukoliko ste početnik, verovatno ćete želeti da isprobate nekoliko WordPress tema na svom sajtu, dok ne pronađete onu pravu.

Postoje različiti načina za instaliranje WordPress teme, a mi ćemo vas upoznati sa osnovama korišćenja ove sjajne platforme.

Pre nego što instalirate novu temu treba da znate da ukoliko to radite na sajtu koji je već funkcionalan i postavljen na internet, aktivacija nove teme će promeniti izgled i način funkcionisanja vašeg sajta. Ako prelazite sa postojeće teme na novu, prvo budite sigurni u sve promene koje mogu da se dogode. Ukoliko se tema instalira na sasvim nov web-sajt, onda nema razloga za brigu.

 

Kako se instalira WordPress tema preko admin panela?

Ako želite da instalirate besplatnu temu u direktorijumu WordPress.org možete pronaći oko 4000 tema koje možete upotrebiti. Prvi korak je prijava u vaš WordPress admin dashboard. Zatim na levoj traci odabirate dugme Izgled (Appearance), potom Teme (Themes) i kliknite na dugme Dodaj novu (Add New).

Na sledećem ekranu imaćete mogućnost izbora između tema koje možete da instalirate na vašu platformu. Izbor prave teme zavisi od potreba i namene vašeg web-sajta. Takođe, klikom na dugme Teme dobićete pregled raspoloživih tema koje su već instalirane i treba samo da se aktiviraju.

Kada odaberete novu ili odaberete neku od već instaliranih tema prikazaće vam se ekran sa tasterima Uključi (Activate) i Predpregled (Live Preview). Kao što sami nazivi govore ove su dve opcije za aktiviranje teme na sajtu i druga za pregled izgleda teme pre njene aktivacije.

Kliknite na dugme za aktiviranje i uspešno ste instalirali i aktivirali svoju WordPress temu. U zavisnosti od teme, mogu postojati dodatne opcije podešavanja koje ćete možda morati da konfigurišete.

Na primer, vaša tema može od vas tražiti da instalirate preporučene plugin-ove za temu, preuzmete demo podatke (demo data) ili pregledate podešavanja (settings). Možete da pratite uputstva koja će vam izlaziti na ekranu ili izabrati opciju Prilagodi (Customize) kako bi svojeručno podešavali vašu temu.

 

Kako upload-ovati novu temu?

Prvi metod koji smo pokrili samo vam omogućava da instalirate besplatne teme koje su dostupne u direktorijumu WordPress.org. Ali šta ako želite da instalirate neku od premium WordPress tema? Ili neku custom temu? 

U tom slučaju instaliraćete temu tako što ćete je prvo upload-ovati na platformu. Za početak je potrebno da preuzmete .zip fajl teme koju ste kupili. Zatim ponavljate sličan postupak objašnjen ranije u tekstu. Na levoj traci odabirate dugme Izgled (Appearance), potom Teme (Themes) i kliknite na dugme Dodaj novu (Add New). Ovo će vas odvesti na stranicu za dodavanje nove teme koja prikazuje raspložive besplatne teme. Pošto već imate temu koju želite da instalirate, na vrhu ekrana kliknite na dugme Otpremi temu (Upload Theme). Od vas će se tražiti da odaberete .zip fajl koji ste preuzeli ranije. Izaberite fajl i kliknite Instaliraj odmah (Install Now).

Kada je WordPress tema instalirana, videćete poruku o uspešnom instaliranju, zajedno sa dugmićima za aktiviranje i pregled teme. Klikom na dugme „Aktiviraj“ upload-ovana WordPress tema je uspešno aktivirana.

Možete koristiti samo jednu temu odjednom. Međutim, možete da instalirate onoliko teme koliko želite. Nisu sve instalirane teme na vašem sajtu aktivne. Čim aktivirate WordPress temu, ona automatski deaktivira prethodnu aktivnu temu i novu temu čini vašom aktivnom temom.

Objasnili smo vam kako se instalira i menja WordPress tema. Kao što ste videli mogućnosti u izboru teme su brojne, a prava zabava tek onda počinje. Dizajniranje, osmišljavanje i kreiranje izgleda i sadržaja, optimizacija sajta, samo je deo posla koji predstoji. Napraviti sajt koji je funkcionalan, lepo dizajniran, user friendly, optimizovan za pretraživače nije lak zadatak.

 

Digitalni marketing je naša struka, a ukoliko želite da pročitate još edukativnih tekstova na ovu temu posetite našu stranicu News & Stories.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top