skip to Main Content

Instagram često donosi neke novine. U okviru platforme se svakodnevno radi na nekim sitnicama koje se kasnije implementiraju, a koje korisnici možda nekad i ne primete. Nekada su to sitnice, a nekada nešto veće promene koje donose bolje iskustvo na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

 

7 sjajnih Instagram trikova

U našem novom blogu vam donosimo 7 Instagram trikova i skrivenih mogućnosti za koje možda niste znali, a verujemo da će vam bar nekoliko njih biti interesantne.

 

1. Promena Instagram ikonice na telefonu

Da li ste znali da možete promeniti Instagram ikonicu na svom telefonu?

Instagram je iznenadio korisnike povodom svog 10og rodjendana i pružio ovu (ne znamo zašto) skrivenu opciju. Do nje se dolazi kada kliknete na Settings i prstom prevučete nekoliko puta na dole. Prikazuju se ove zanimljive ikonice koje vode do poklon ikonice. Ne znamo koliko će ova mogućnost biti dostupna ali zanimljivo je da možete birati izmedju čak 13 vrsti Instagram ikonica. Isprobajte, zanimljivo je.

snimak ekrana iz instagrama sa novo opcijom sa ikonicama

2. Kako skriveno pogledati nečiji Story?

Ukoliko ste nekad poželeli da pogledate nečiji story, a da pritom ta osoba ne sazna da ste pogledali, postoji jedna interesantna opcija. Ograničenje je u tome što story ne možete pogledati direktno na željenom profilu već samo u okviru feed-a, kada se story pojavi u poznatom, gornjem delu.

Kada na Feed-u vidite story koji želite da pogledate, a da osoba ne vidi u svojim pregledima vaš profil, potrebno je da uradite sledeće. Kliknete na story koji se nalazi ispred Story-ja koji želite da pogledate i prstom prevučete ka željenom storiju, a da pritom ne puštate prst sa ekrana. Tako imate mogućnost da vidite o čemu se radi. Istina je da video Story na ovaj način ne možete pogledati. Kako to izgleda otprilike, možete pogledati na slici koja se nalazi u nastavku.

snimak ekrana iz Instagrama sa pregledanjem Story-ja

3. Kako sakriti objavu sa profila bez njenog brisanja?

Da li ste nekad poželeli da obrišete odredjenu objavu sa profila ali niste bili 100% sigurni da li to da uradite? Postoji opcija koja može sakriti objavu sa profila ali će ona ostati u arhivi i u svakom trenutku je možete vratiti na profil. Potrebno je kliknuti na tri tačkice u gornjem desnom uglu objave i kada se otvori prozorčić, samo kliknete na Archive. Tu objavu možete pronaći u nešto poznatijoj arhivi Story-ja. Potrebno je samo preći sa story arhive na arhivu postova.

snimak ekrana iz Instagrama sa opcijom arhiviranja objave

4. Oboji Story kako poželiš

Sve je više mogućnosti za izražavanje kreativnosti na Instaram storiju. Kako kroz razne Story sticker-e (kojih je sve više), tako i kroz dosta skrivenih kreativnih ideja, za koje možda i niste znali. U ovom blogu vam predstavljamo jednu od njih.

Kada odaberete fotografiju koju želite da postavite, kliknete na ikonicu za “šaranje” koja se nalazi pored ikonice za tekst (Aa). Zatim odaberete boju koju želite u donjem delu. Ta boja, kao što verovatno znate, može biti i specifična boja sa fotografije. Nakon odabira boje kliknete na fotografiju, zadržite prstom dve sekunde i cela površina če se pretvoriti u boju koju ste odabrali. Sada možete npr. odabrati gumicu u gornjem uglu i napraviti odredjenu šaru na fotografiji. Ilustracioni prikaz navedenog možete pogledati na narednoj fotografiji.

snimak ekrana iz Instagrama pri kreiranju Story-ja

5. Arhiva Story-ja po lokacijama

Iako već odavno postoji arhiva storija i lako možemo pregledati sve naše storije i doći do onog koji smo objavili npr. prošle godine, od nedavno postoji mogućnst pregleda svih arhiviranih Story-ja po lokacijama. Kako to izgleda možete pogledati na fotografiji u nastavku.

snimak ekrana iz Instagrama sa opcijom arhiviranja po lokacijama

6. Postovi koje ste lajkovali

Ako želite da imate pregled svih postova koje ste ikada lajkovali možete ih pronaći sve na jednom mestu i to preko Settings – Account – Posts you’ve liked.

 

7. Alt text na fotografiji

Alt text služi da pomogne Instagram algoritmu da razume šta se nalazi na fotografiji. Instagram koristi odredjenu tehnologiju prepoznavanja fotografija kako bi „video“ šta se ustvari na njoj nalazi. Ova tehnologija pomaže Instagram-u da prikaže objavu većem broju ljudi koji vole vašu vrstu sadržaja. Sa alt tekstom, vi algoritmu dajete i tekstualno obajšnjenje šta se nalazi na fotografiji i on tako postaje još moćniji i korisniji u želji da vam pomogne da rastete organski. Iako najviše od svega voli kada sponzorišete objave.

 

Za još zanimljivih tekstova i najnovijih informacija iz sveta digitalnog marketinga, pratite naš blog.

Made by Mladen Radosavljević – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top