Skip to content

Photoshop, kao što je svima poznato, je program namenjen za obradu slika. Najzastupljeniji efekti za obradu slika su Blend Mode (Režim mešanja). Iako su najzastupljeniji nije baš svima poznato po kom principu funkcionišu.

Šta je Blend Mode u Photoshop-u?

Najjednostavnije rečeno: Blend Mode kontroliše kako će slika biti projektovana na layer (sloj) ispod nje. Blend Mode je eksperimentalni proces, što znači da njegovim korišćenje retko kada iz pravila i prvog pokušaja može da se dobije efekat koji odgovara željenom cilju. U ovom tekstu približićemo vam rad u Blend Mode-u tako da vam pomognemo da brže dođete do željenih rezultata, i skratimo vaše vreme eksperimentisanja.

Kako lakše da razumemo?

Da bi lakše razumeli proces mešanja, objasnićemo to ovako:

 • Boja Baze je orginalna ili osnovna boja na slici. To je osnovni ili donji sloj na koji se reaguje. 
 • Boja Mešavine (Blende) je boja ili gornji sloj koji se nanosi i uredjuje osnovni sloj
 • Boja Rezultata je boja koja nastaje iz mešanja

Kad odaberemo neki od režima Blend Mode-a, mi u suštini želimo da se gornji sloj spoji sa donjim na osnovu onoga što Blend Mode radi. To znači da će pikseli iz gornjeg sloja da izmene svetlost i boju na slojevima ispod, u zavisnosti od režima koji smo izabrali. 

Postoji 27 vrsta Blend Mode-a (Režima mešaja), a radi lakšeg razumevanja Blend Mode se deli u 6 kategorija:

 • Normal (Normalan) / ne dolazi do posebnog mešanja, samo efekti neprozirnosti
 • Darken (Potamneli) / rezultat zatamljuje sliku. Na sloju mešavine (blende) bela boja je nevidljiva
 • Lighten (Osvetleli) / rezultat osvetljava sliku. Na sloju blende crno je nevidljivo
 • Contrast (Kontrast) / rezultat povećava kontrast. 50 posto sive boje je nevidljivo na sloju mešavine 
 • Inversion (Inverzija) / rezultat je stvaranje obrnutih efekata
 • Component (Komponenta) / rezultat se bavi bojama slike

U sledećim primerima sa ista dva sloja baze i blende pokazaćemo promene u Blend Mode-u.

Normal Režimi Mešanja

Način mešanja u ovoj kategoriji nema dodatne matematike i algoritma koji mešaju piksele. Kontrolom “Opacity” kontrolišemo mešanje između slojeva. Režim “Normal” zapravo ne meša slojeve, već jednostavno čini gornji sloj prozirnijim tj. transparentnim, te tako i otkriva slojeve ispod.

Normal

Normalni režim  je podrazumevani režim. Boje dva sloja neće uticati ni na koji način i prikazivaće punu vrednost boja u sloju.

Dissolve

Dissolve režim mešanja takođe ne meša piksele. Dissolve režim otkriva piksele ispod samo kada se smanji “Opacity”. U suštini ovaj efekat nalazi jednu od primena u kombinovanjem sa “Blur” efektima. 

Darken Režimi Mešanja

Kao što sam naziv govori rezultat mešanja je taj da tamniji tonovi boja postaju još tamniji. Dok bela boja postaje nevidljiva. A svi tonovi tamniji od bele boje imaće neki efekat potamnjivanja.

Darken

Darken režim mešanja ne odvaja piksele, već samo upoređuje boju sloja ispod i boju sloja koju mešamo, a zadržava najtamniju od njih. A ako su su sloj koji mešamo i boja sloja ispod njega isti tada nema promene. 

Multiply

Multiply režim mešanja je jedan od najpopularnijih načina mešanja slojeva u Photoshop-u. Multiply znači množenje pa tako i ovaj Blend Mode umnožava svetlost osnovne boje sa slojem sa kojim se meša. Bela boja se ne menja, a crni pikseli ostaju crni. U suštini dobijena boja je uvek tamnija.

Color Burn

Color Burn režim mešanja zatamnjuje sliku ispod. To čini dodavanjem kontrasta i spuštanjem boja. To slici daje tako zvani izgoreo izgled. Smanjuje odsjaj i njegovo korišćenjem rezultira zasićenim srednjim tonovima tačnije sivom bojom. 

To znači da ovaj režim mešanja gleda informacije o boji na svakom RGB kanalu boja i potamnjuje osnovnu boju (bazu). Da bi istakao boju mešanja povećava kontrast izmedju dva sloja. Mešanje sa belom bojom ne donosi promenu.

Linear Burn

Linear Burn smanjuje osvetljenost osnovne boje baze na osnovu vrednosti boje mešanja. Rezultat je tamniji nego sa Multiply režimom mešanja, i daje najviše kontrasta u tamnijim bojama nego bilo koji drugi režim mešanja u darken kategoriji. 

To znači da Linear Burn režim potamnjuje osnovnu boju i da bi istakao boju mešanja smanjuje osvetljenost. Mešanje sa belom ne donosi promene.

Darker Color

Darker Color režim mešanja uporđuje bazu i mešavinu boja, određuje i pokazuje tamniju boju. Razlika izmedju Darken režima i Darker color režima mešanja je u tome što Darken režim gleda na sastav svih RGB kanala, dok Darken Color gleda svaki pojedinačno kako bi došao do konačne smeše.

Lighten Režimi Mešanja

Rezultati u Lighten režimima mešanja su da sve što je crno u sloju mešavine postaće nevidljivo, a sve što je svetlije od crne boje imaće efekat potamnenja na sloj ispod. Ovi režimi mešanja uvek biraju svetliju boju izmedju dva sloja.

Lighten

Lighten režim mešanja pregledava boju baze i boju mešavine i zadržava onu boju koja je svetlija. Ako su boje osnove i boje mešanja iste tada neće doći do promene. To znači da nijedan deo slike ne postaje tamniji.

Screen

Screen režim mešanja radi po suprotnom principu od Multiply režima. To znači da će slika postati svetlija. Crne boje i čisto bela se ne menjaju.

Color Dodge

Color Dodge režim mešanja izbacuje boje i smanjuje kontrast. Ovaj režim mešanja dodiruje donji sloj sa gornjim što rezultira sa svetlijom slikom tako da nijedan deo slike neće biti zamračen.

Linear Dodge (Add)

Linear Dodge režim mešanja deluje poput Screen režima samo što je rezultat intenzivniji. To znači da ovaj režim gleda informacije o boji na svakom kanalu i osvetljava osnovnu boju tj. bazu i da bi istakao boju mešavine povećava osvetljenost. Mešanje sa crnom ne donosi promene.

Lighter Color

Lighter Color režim je suprotan od Darker Color režima. To znači da ovaj režim mešanja ističe svetliju boju, a gasi tamnije tonove.

Contrast Režimi Mešanja

Režimi Contrast-a utiču na svetle i tamne tonove birajući one koji su u većoj meri zastupljeni na slojevima.

Overlay

Overlay režim mešanja je jedan od najzastupljenijih, on umnožava ili prikazuje boje zavisno od osnovne boje tj. boje baze. Osnovna boja se ne zamenjuje, već je pomešana sa bojom mešavine tj. gornjeg sloja koja prikazuje osvetljenost ili tamnost boje baze. To znači da tamnija područija postaju još tamnija, a svetlija postaju još svetlija.  

Soft Light

Soft Light režim mešanja podseća na Overlay režim, samo sa mekšim načinom mešanja. Daje rezultat osvetljavanja ili potamnjivanja zavisno od toga koja je nijansa više zastupljena na slojevima, i nikada neće dati skroz crnu ili belu boju. 

Hard Light

Hard Light režim mešanja množi boje koje su tamnije, a prikazuje one koje su svetlije.

Vivid Light

Vivid režim mešanja sagoreva ili izmiče boje povećanjem ili smanjenjem kontrasta, zavisno od boje mešanja. Ako je boja mešavine svetlija slika se osvetljava smanjivanjem kontrasta. A ako je boja blende tamnija slika se zatamnjuje smanjivanjem osvetljenja.

Linear Light

Linear Light režim mešanja podiže ili snižava nivo osvetljenosti u zavisnosti od toga da li je sloj mešanja svetli ili tamni, ne daje kontrast. Ovaj režim deluje na osvetljenost donjeg nivoa.

Pin Light

Pin Light režim mešanja zavisi od boje mešanja. To znači da ako su boje mešanja svetlije ili tammnije on će zameniti informacije o boji donjeg sloja. Ako je donji sloj tamniji u mračnijim područijima ili svetliji, onda se neće videti promena. 

Hard Mix

Hard Mix režim mešanja nema gradijenta ili postepenih promena u boji. Svetla područija prikazuje skroz bela, a tamna područija su “spaljena”. U osnovi prikazuje samo osnovne boje (crvena, plava, zelena, bela i crna)

Inversion Režimi Mešanja

Inversion režimi mešanja traže varijacije između osnovnog (baze) i sloja mešavine (blende) da bi se stvorilo mešanje. 

Difference

Difference režim mešanja gleda informacije o boji na svakom kanalu i oduzima ili boju boje od osnovne boje ili osnovnu boju od smeše boje, zavisno od toga koja vrednost je veća. Mešanje sa belom pretvara u osnovne boje, a mešanje sa crnom ne donosi promene.

Exclusion

Exclusion režim mešanja radi slično Difference režimu, ali ne proizvodi takve razultate. Razlog je u tome što ne stvara toliko kontrasta. Područja čisto crne boje ne uzrokuju promene. U suštini ovaj režim oduzima sloj bele boje od donjeg sloja.

Subtract

Subtract režim mešanja oduzima sloj boje od donjeg sloja tj. baze. Čista crna ne utiče, jer se ne može oduzeti boja od crne i dobiti nešto tamnije, te ona bledi.

Divide

Divide režim mešanja deli boju blende od osnovne boje. Rezultat toga je drastično osvetljena slika u celini.

Component Režimi Mešanja

Režimi mešanja Component koriste različite kombinacije sastavnih delova primarne boje tu se misli na zasićenost, nijanse i osvetljenja, da bi se stvorila mešavina

Hue

Hue režim mešanja čuva blistavost i zasićenost osnovnih piksela, istovremeno prihvatajući nijansu blend piksela. To znači da Hue režim mešanja menja nijansu donjeg sloja tj. baze u nijansu gornjeg sloja tj. sloja mešanja, ali ostavlja osvetljenost i zasićenost same to znači da ne utiče na njih.

Saturation

Saturation režim mešanja menja zasićenost (saturation) donjeg sloja u nijansu gornjeg sloja, ali svetlost i nijansu ostavlja same to znači da ne utiče na njih.

Color

Color režim mešanja korist boje iz blende tj. boje mešavine i koristi svetlost iz boje baze. To znači da ovaj režim menja nijansu i zasićenost iz donjeg sloja tj. baze u nijansu i zasićenost gornjeg sloja tj. blendu, ali svetlost baze ne menja.

Luminosity

Luminosity režim mešanja sve detalje slike iz blenda tj. gornjeg sloja prikazuje bojom iz baze tj. osnovne boje. To znači da menja nijansu i zasićenost iz donjeg sloja u nijansu i zasićenost gornjeg sloja, ali svetlost ostaje ista.

Rad sa Blend Mode-om je bitan deo Photoshop-a. Spajanja dve slike može se postići sa pravom upotrebom mešanja slojeva. Da bi došli do željenih rezultat u radu sa Blend Mode-u u Photoshop-u treba istraživati i probavati razne kombinacije mešanja. Nekada i slučajno doći do neočekivanog rezultata. Nadamo se da smo vam približili rad sa Blend Mode-om, na vama ostaje da nađete rezultat koji će vam odgovarati. 

Ukoliko želite da saznate koje su osnovne alatke za selekciju u Photoshop-u pogledajte ovde.

Made by Vladimir Bojić – Senior Graphic Designer @Digitizer

Od 2017. godine. sarađujemo sa Digitizerom. Izuzetno precizna i profesionalna saradnja. Vidmo rezultate, a s obzirom na industriju u koju smo uključeni, puno toga zavisi od marketinga koji Digitizer radi. Rezultati se najbolje vide u količini ljudi koja se javi na intervju. Svaki put kada bih nešto sugerisao, Digitizer tim obavezno uvede izmene u prezentaciju. Naravno da ih preporučujem. Vec su preporučeni.

Filip Slijepcevic
Poente Tehcnical
Rating: 10

Od 2020. godine sarađujemo sa Digitizerom. Saradnja je divna i komunikacija opuštena: zahtev dočekaju za razumevanjem i ispunjavaju ekstremno brzo. Kao merljive rezultate vidimo povećan obim posla. Apsolutno i uvek imam slobodu da ovom timu sugerišem svoje mišljenje. Stalno ih preporučujem.

Lenka Jakimovska
Chicago Waffles
Rating: 10

DermaVille ordinacija sarađuje sa Digitizerom od 2023. godine i mislim da su veoma profesionalni. Sve pohvale. Od konkretnih rezultata vidimo više poseta ka našem sajtu. Da, rado preporučujemo Digitizer!

Danijela Ljubojevic
DermaVille
Rating: 10

Sa Digitizerom radimo od 2019. godine, dakle više od 5 godina. Izuzetno sam zadovoljan brzinom kojom se odgovara mojim nalozima poslatim Digitizer timu. Konkretan rezultat saradnje sa Digitizerom je da mi je web stranica uvek sređena i blagovremeno ažurirana. Sloboda sugerisanja rešenja i razmena mišljenja je od samog početka važila u mom odnosu sa Digitizerom i to je osnova naše saradnje koja postoji i danas posle 5 godina saradnje. Apsolutno bih preporučio drugim kompanijama usluge Digitizera, i to i činim uvek kada mi se ukaže prilika.

Dino Jusufovic
Jusufović & Partners
Rating: 10

S kompanijom Digitizer saradjujemo duže od 5 godina. Saradnja je vrlo pozitivna i produktivna, dobro organizovana i dovodi do postizanja uspeha. U našoj saradnji s Digitizerom vidimo konkretni napredak, posebno u povećanju broja pratilaca na društvenim mrežama, kvalitetnim objavama i korisnim sugestijama za bolju vidljivost naše kompanije. Imamo slobodu da izrazimo svoje mišljenje i sugestije, a Digitizer tim to veoma poštuje i uzima u obzir. Otvoreni su za preporuke i zajedničkim snagama radimo na unapredjenju saradnje. Vrlo rado preporučujemo kompaniju Digitizer. Digitizer tim je divan, saradljiv i uvek odgovori na sve naše zahteve u što kraćem roku.

Marijana Kuzmanovic
Sineks Medical
Rating: 10

Sa Digitizerom sarađujemo od, mislim, samog osnivanja firme Digitizer 2014. god. Divna, dugogodišnja saradnja u kojoj nam tim Digitizera uvek izlazi u susret da ispuni sve naše zahteve u rekordnom roku. Divne ideje i veoma ljubazni saradnici. Sarađujući s Digitizerom uspeli smo da naš sajt podignemo na viši nivo, na društvenim mrežama veči broj ljudi koji nas prati i veći broj klijenata u našim maloprodajnim objektima. Osećam slobodu da Digitizeru sugerišem svoje mišljenje oko saradnje i oni to uvažavaju. Digitizer je kompanija koju preporučujem svima koji žele ozbiljne saradnike. Predivan kreativan tim koji osluškuje vaše potrebe i želje i pretvori ih u stvarnost.

Mira Suhanski
Parfimerija Diva
Rating: 10

Sa Digitizerom sarađujemo od 2021. godine i pokazali su kao tim da su jako odgovorni, pouzdani i stručni. Pružili su nam profesionalan odnos od starta saradnje sve do danas. Rezultati su konkretni i merljivi. Preporučujem!

Slobodan Stamenkovic
Info Point
Rating: 10

Egrokorr trade i Digitizer sarađuju malo više od 5 god. Naše iskustvo je u jednoj reči: ODLICNO! Konkretne rezultate koje vidimo su mnogo veca posećenost sajta, samim tim i puno novih klijenata. Odavno ih preporučujem i nastaviću!

Marija Perovic
Egrokorr Trade
Rating: 10

Sarađujemo sa kompanijom Digitizer od 2015. godine. Prepoznali smo da su dostupni, ljubazni, spremni za saradnju. Konkretno smo najzadovoljniji sa uslugom Google ads – povećan nam broj poziva direktno sa website-a. Saradnja je korektna i jako smo zadovoljni. Preporučila bih i već preporučujem Digitizer svim kompanijama kojima trebaju njihove usluge.

Bojana Kralj
Message Advertising
Rating: 10

Sa Digitizerom sarađujemo od 2018. godine, od našeg osnivanja. Smatram dosadašnju saradnju savršenom, sa izuzetnim rezultatima. Digitizer rado i uvek preporučujem svim kompanijama.

Igor Vidovic
AirSoft Polygon
Rating: 10

Digitizer i Bianconerri oduvek sarađuju. Fenomalna komunikacija i saradnja, a vidimo rezutlate kao što bolje nalaženje i bolji pregled naše web stranice. Vrlo rado preporučujem usluge Digitizera svima.

Sanja Topic
Bianconeri - Sanja Topic
Rating: 10

Sarađujemo odlično duže od godinu dana i rezultat je povećanje klijenata. Rado preporučujem Digitizer kompanijama.

Olivera Radivojevic
Olja Beauty
Rating: 10

ompanija: Iskra sarađuje sa kompanijom Digitizer oko 3 godine. Naše dosadašnje iskustvo je besprekorno, preko svih očekivanja!!! Rezultati su više nego vidljivi. Apsolutno se dogovaramo oko svega, to je jedini način da se postignu vrhunski rezultati. Naravno, uvek ih preporučujemo.

Miljan Rajovic
Ordinacija Iskra M
Rating: 10

Sarađujemo od 2018. godine i koristimo njihovo znanje i iskustvo i uspeli smo da povećamo i vidljivost na mrežama i online prodaju. Uglavnom me razumeju. Uvek su dobra preporuka.

Jelena Simonovic
Baby Plaza
Rating: 10

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


   ime i Prezime*
   Email*
   Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
   Broj mobilnog telefona
   Kompanija/Organizacija*
   Website
   Kog datuma želite da zakažete sastanak?
   U koje vreme?


    ime i Prezime*
    Email*
    Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
    Broj mobilnog telefona
    Kompanija/Organizacija*
    Website
    Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
    Koje rezultate želite da postignete?


    Mobile & Mail.

    Linkovi.