skip to Main Content

HTTP/2 je novi protokol za transport podataka koji će drastično ubrzati pretraživanje i može dosta pomoći vašem SEO-u. „Stari“ HTTP1.1 protokol dozvoljava serverima da šalju datoteke u nizu jednu po jednu, a ta linija mora da se otvori i zatvori nakon slanja svake datoteke. Iz ovog razloga ovaj proces može da potraje. HTTP/2 je daleko efikasniji od starijeg protokola HTTP/1.1 i sposoban je za prenos podataka mnogo većim brzinama. HTTP/2 nudi drastično povećanje brzine, jer može odjednom poslati veliku količinu podataka.

katanac iza koga se nalazi zemaljska kugla i linije koje simbolizuju veze

U ovom tekstu objasnićemo koje to novine donosi HTTP/2 i šta one znače za optimizaciju i generalno za sajtove.

 

HTTP/2 revolucija u pretrazi

HTTP/2 će naše aplikacije učiniti bržim, jednostavnijim i robusnijim – retka kombinacija – omogućavajući nam da prevaziđemo mnoga zaobilazna rešenja HTTP/1.1, koja su u prethodnom periodu sprovođena u našim aplikacijama i da rešimo ove probleme u samom transportnom sloju. Još bolje, on takođe otvara niz potpuno novih mogućnosti za optimizaciju naših aplikacija i poboljšanje performansi!” kažu iz Google-a. 

 

U praski ovo znači da serveri sada mogu da otvore vezu sa pretraživačem i preko te jedne veze pošalju sve potrebne datoteke i podatke određenog veb sajta. Nakon toga veza se zatvara i sajt može da se prikaže. 

HTTP/2 ima puno sjajnih funkcija koje vam mogu pomoći da ubrzate vreme učitavanja sajta. Najvažniji je, naravno, potpuno multipleksiranje, što znači da se istovremeno može dogoditi više zahteva preko veze koja je otvorena tokom trajanja procesa prenosa.

crtež devojke koja okreće skazaljku brzinometra na ekranu računara

Još jedna nova stvar je Server push. Server push vam omogućava da korisniku pošaljete podatke sajta i pre nego što ih on uopšte zatraži. Kada server primeti da HTML zahteva nekoliko sredstava, on ih može poslati odjednom bez traženja. Kada se koristi pažljivo, možemo unapred poslati korisniku ono za šta znamo da će biti potrebno od podataka za stranicu koju zahteva.

 

Ludo i brzo

Brzina je neophodna. Brzina sajta već godinama je jedan od ključnih faktora rangiranja. Sa uvođenjem mobile-first indeksiranja Google je brzini učitavanja dao još više na značaju.

Sajtovi postaju sve veći i zahtevniji kada je u pitanju količina podataka na njima. Puno sredstava poput HTML-a, JavaScript-a, CSS-a, slika znači duže vreme učitavanja. HTTP/2 čini ovaj proces mnogo lakšim za upravljanje za servere i pretraživače, što drastično ubrzava stvari. Imajte na umu da pojava HTTP/2 ne podrazumeva automatsko povlačenje HTTP1.1, jer će pretraživači i dalje koristiti stari protokol kao rezervni.

logo gugla sa velikom lupom na sredini

Google je najavio da je počeo da šalje obaveštenja kako bi vlasnicima sajtova dao do znanja da je počeo da crawl-uje po njihovim web lokacijama sa naprednim HTTP/2 protokolom. Obaveštenje se šalje samo onima čije su sajtovi nadograđeni. Google će utvrditi da li neki sajt ima koristi od novog protokola. Ako utvrdi da nema koristi, Google može odlučiti da ne koristi novi HTTP/2 protokol.

Primena HTTP/2 je prilično jednostavna i moguće je da je vaš server već koristi. Ovo možete testirati pomoću alata HTTP2.Pro.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top