skip to Main Content

Video predstavlja moćan reklamni alat, o čemu smo pisali ovde i u 2021. nastavlja da dominira nad svim ostalim sadržajem koji se plasira na društvenim mrežama. Činjenica je da kvalitetan video sadržaj povećava interakciju i ogroman je uticaj video oglasa na odluke potencijalnih kupaca i klijenata.

Dokaz svemu tome je i Instagram Reels koji je od nedavno dostupan i u Srbiji. Od samog pojavljivanja ova vrsta video sadržaja bukvalno bukti na Instagram-u, što se lako može primetiti. Dovoljno je da imate Instagram profil.

 

Kakav je uticaj video oglasa na odluke korisnika?

S obzirom na celokupnu situaciju oko pandemije, koja nas prati od 2020. godine, sve više brendova prebacuje svoje usluge na online, pa tako nema sumnje da su se promenile i navike korisnika i potrošača.

ženske ruke od kojih jedna dri platnu karticu a druga piše na lap topu

Istraživanje koje je sproveo Animoto donosi nam zanimljive informacije o tome kakav je uticaj video oglasa na potrošače. Oni su izdvojili nekoliko ključnih činjenica:

 

  • 93% korisnika je izjavilo da video sadržaj itekako utiče na odluku o kupovini proizvoda.
  • Video sadržaj im je omiljena vrsta sadržaja na društvenim mrežama.
  • Facebook, Instagram i YouTube su TOP 3 platforme za pretragu novih proizvoda ili usluga.
  • Kada naidju na novi proizvod, korisnici preferiraju da pogledaju video sadržaj, pre nego tekstualno objašnjenje proizvoda ili usluge.

 

Kako video menja iskustvo korisnika?

Način na koji potrošači kupuju drastično se promenio u 2020. godini. Kao rezultat toga, mnogi biznisi su prešli na online. Svi oni koji su odavno prepoznali značaj online prisustva, sada primetno uvidjaju značaj digitalnih medija i komunikacija. Posebno ukoliko su se pametno i smisleno bavili online aktivnostima i “negovali” svoje korisnike.

Animoto dalje dolazi do sledećih zaključaka, na osnovu anketiranja:

 

  • 74% korisnika kaže da učestvuje u interakciji putem Instagram storija.
  • 40% korisnika više kupuje ove godine u odnosu na prošlu, putem oglasa na društvenim mrežama.
  • 93% korisnika kaže da je video sadržaj veoma od pomoći prilikom donošenja odluke o kupovini proizvoda.
  • 71% korisnika naprave kupovinu proizvoda ili usluge nakon gledanja nekog video sadržaja na društvenim mrežama.
pametni telefon na dlanu ruke a na sredini ekrana je interfejs za puštanje zapisa

Kako se izdvojiti od ostalih?

– Koristite vertikalan video sadržaj koji odgovara Inststagram storiju, Reels-u, IGTV-u

Na osnovu informacija sa početka ovog bloga, ovo je potpuno jasno. Sadržaj vertikalnog tipa je friendly za korisnike i mnogo se lakše “upija”.

– Prilagodite sadržaj platformi.

Story, Reels, IGTV podrazumevaju vertikalan sadržaj (iako se posebno na IGTV-u može primetiti i video horizontalnog formata, trudite se da on bude vertikalan). YouTube video svakako treba biti landscape – horizontalnog formata.

– Isprobajte A/B testiranje.

Dva ili više različitih video oglasa daće vam mogućnost da vidite koji se sadržaj više dopada korisnicima. 

– Odmah krenite sa najboljim sadržajem.

Nemojte dugo čekati da izbacite video materijal za koji smatrate da je najbolji. Ako dajete odredjeni popust na proizvod ili uslugu, odmah to naglasite. Pažnja korisnika na društvenim mrežama je skupa.

Prodjite kroz sve usluge ili proizvode koje nudite i zamislite koji bi najbolji način bio za njihovo prezentovanje u obliku video sadržaja. Ako se dvoumite, isprobajte nekoliko varijanti. I nemojte štedeti na kreiranju video sadržaja jer provereno donosi rezultate.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Mladen Radosavljević – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top