Skip to content

Šta je Instagram reels?

Danas vas upoznajemo sa Instagram Reels, novim načinom za kreiranje kratkih video zapisa na Instagram-u.

Reels nam omogućava da pravimo video snimke koje delimo sa svojim pratiocima ili bilo kim na Instagramu. U početku je dužina video snimka bila ograničena do 60 sekundi, a sada se svaki postavljeni video na Instagramu posmatra kao Reels.

Ono što je ovde važno napomenuti je sledeće: Prilikom postavljanja videa u trajanju od maksimum 90 sekundi, moguće je postaviti taj video klikom na ikonicu za dodavanje Reels-a. (postoji sledeće: post, story, reel, live). Medjutim, prilikom postavljanja video zapisa koji traje duže od 90 sekundi, potrebno je prilikom postavljanja umesto reel odabrati ikonicu post i odabrati željeni video.

Zašto je ovo važno?

Ukoliko postavljate video koji je duži od 90 sekundi, a kliknuli ste na odeljak reel, video će biti isečen na 90 sekundi. Ali ukoliko odaberete post i nadjete željeni video u svom telefonu, neće biti isečen i biće postavljen ceo.

Moguće je dodati muziku u okviru Reels-a, podešavati jačinu muzike koju ste dodali, kao i jačinu muzike u originalnom videu, seckati video zapise, dodavati nove, ubacivati efekte za tranziciju izmedju videa, dodavati zvučne efetke itd. 

Instagram konstantno radi na unapredjenju korisničkog iskustva, te se stalno pojavljuju neke nove funkcionalnosti u okviru aplikacije, a samim tim i u okviru Reels-a.

Kako se koristi Instagram Reels?

Instagram Reels se nalazi kao zaseban odeljak u našem Instagram Feed-u, a ako vam je nalog javan, vaši video snimci se mogu prikazivati i u novom odeljku u delu Instagram Explore. Ova opcija nudi svakome šansu da dođe do nove publike na globalnoj sceni.

Kreiranje Instagram Reels video zapisa

Potrebno je da izaberete Reels na dnu Instagram kamere. Na desnoj strani ekrana se nalaze razni alati za uređivanje videa poput:

 1. Audio: Ovde možete koristiti pesme iz Instagram muzičke biblioteke. Pored toga, možete koristiti i sopstveni originalni zvuk.
 2. AR efekti: Izbor između mnogih efekata iz Instagram galerije efekata koji su kreirali Instagram i razni kreatori širom sveta za snimanje zabavnih video snimaka.
 3. Tajmer: Ova opcija nudi mogućnost da podesite tajmer tako da imate 3 sekunde pre nego što počne snimanje
 4. Poravnanje: Pomoću ove opcije, možete poravnati predmete i objekte iz prethodnog snimka kako biste stvorili neprimetne prelaze, na primer trenutak ili snimci kada se menja odeća na različita dva snimka
 5. Brzina: Ova opcija vam omogućava da ubrzate ili usporite deo video zapisa ili zvuka koji ste odabrali.
 6. Podešavanje layout-a, promena grida itd.
 7. Uključivanje obe kamere – opcija dual
 8. Razni efekti koji se nalaze na dnu, pored dugmeta za snimanje

Gledanje Instagram Reels

U početku su u okviru Instagram Explore odeljka bili prikazani najbolji i najviralniji Instagram Reels video zapisi. Sada postoji posebna ikonica za Reels koja se nalazi na dnu ekrana kada se otvori Instagram aplikacija. Video snimci su pirkazani u vertikalnom formatu, prilagođeni ekranu telefona. Ukoliko vam se svidi Reels, možete ga lajkovati, komentarisati, podeliti sa prijateljima ili sačuvati. Čuvanjem Reels-a, Instagram pamti i zna šta vas interesuje i ubuduće će vam prikazivati one video zapise koje vas interesuju.

Takođe, neki Instagram Reels imaju oznaku ‘’Istaknuto’’. Ukoliko je vaš ‘’Reel’’ dobio oznaku ‘’istaknuto’’ dobićete notifikaciju. ‘’Istaknuti’’ Reels je izbor koje je Instagram napravio kako bi prikazao originalan sadržaj koji misli da je zabavan i da inspiriše.

Sve u svemu, Instagram Reels pruža korisnicima priliku da se izraze, kreiraju zabavne video snimke i pomognu svima da postanu Instagram kreatori. Instagram Reels je od skoro dostupan i u Srbiji. Ovo je Instagram-ov odgovor na Tik Tok u pokušaju da preuzme deo tržišta koji Tik Tok kontroliše.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš instagram profil.

Made by Nemanja Nedeljkovic – Senior Account Manager @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


   ime i Prezime*
   Email*
   Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
   Broj mobilnog telefona
   Kompanija/Organizacija*
   Website
   Kog datuma želite da zakažete sastanak?
   U koje vreme?


    ime i Prezime*
    Email*
    Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
    Broj mobilnog telefona
    Kompanija/Organizacija*
    Website
    Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
    Koje rezultate želite da postignete?


    Mobile & Mail.

    Linkovi.