Skip to content

Svi prave greške, ali kada ste početnik u radu sa WordPress-om postoje neke zamke u koje je lako upasti. Da bismo vam pomogli da izbegnete ove uobičajene greške u WordPress-u ukazujemo vam na neke od najčešćih grešaka koje čine početnici, kako bi mogli da ih izbegnete.

Zapravo, da budemo iskreni, ove greške u WordPress-u ne čine samo početnici. Zato ćemo vam ukazati na koje stvari je potrebno da obratite pažnju.

Greške u WordPress-u

Da bismo vam pomogli da izbegnete ove uobičajene greške, sastavili smo listu grešaka u WordPress-u koje se najčešće javljaju kod početnika.

 

Loše kreirani permalink

Permalink kao što sam naziv već ukazuje, treba da bude permanentan, odnosno trajan. Dakle, jednom kada ga postavite, ne bi ga više trebalo menjati. Svakom novom postu na WordPress-u automatski će biti dodeljen permalink koji će izgledati od prilike ovako: https://www.vašsajt.com/?p=123. Ružno, zar ne? Osim što izgleda ružno ovakav permalink je loš za SEO. Otežava pretraživačima da povežu relevantne ključne reči sa vašim sadržajem smanjujući na taj način SEO performanse stranice.

Imate puno mogućnosti izbora za odlučivanje o strukturi permlinka. Na levoj traci u kontrolnoj tabli pod Settings možete izabrati opciju sa podešavanje permalinkova. Preporučujemo da kao opciju za određivanje permalinka izaberete opciju Post Name ili kao u slučaju na slici Custom Structure gde je kombinovana kategorija posta sa nazivom posta. Na taj će način vaš permalink biti čitljiviji i razumljiviji kako pretraživačima, tako i samim korisnicima.

 

Ako se odlučite za menjanje svog permalinka znajte da će se i URL posta promeniti. To znači da pretraživači više ne mogu pronaći ovaj post, jer su indeksirali stari permalink. Posetioci koji na vašu stranicu stignu preko pretraživača završiće na strani sajta koja prikazuje grešku 404, koja ukazuje da tražena strana ne može da bude pronađena. Ovo želite da izbegnete po svaku cenu.

 

Kako da ne blokirate pretraživače?

Želite da vaš biznis bude pronađen putem interneta? Naravno da je odgovor pozitivan! U suprotnom se ne biste ni posvetili izradi sajta.

Međutim, WordPress vam daje mogućnost da odvratite pretraživače od indeksiranja stranica, a nekima ovo zvuči kao dobra opcija pa je stoga uključe. Čekiranje ove opcije jedna je od najlakših, ali i najskupljih grešaka koje možete napraviti. A nećete verovati koliko se često dešava.

U suštini, potvrđujući ovu opciju, kažete da ne želite da pretraživači pregledaju vaš sajt i dodaju ga u rezultate pretrage. Ako je vaš sajt još uvek u fazi razvoja, onda ovo ima smisla. Ali ukoliko je sajt gotov i spreman za rad, on neće biti pronađen putem pretraživača.

 

Sadržaj vam nije kategorizovan

WordPress vam omogućava da postove postavite u određene kategorije, pružajući tako korisnicima jednostavnu navigaciju na sajtu. Kada tek instalirate WordPress svi postovi će biti nekategorisani. Ako svoje postove ne dodelite odgovarajućoj kategoriji, svi će se oni naći u kategoriji Uncategorized.

Složićete se da kategorija Nekategorisano ne zvuči baš najbolje. Vaš sadržaj na sajtu treba da bude dobro organizovan po kategorijama kako bi čitaoci lako pronašli sadržaj koji će im biti najkorisniji. Ako ispravno ne kategorišete svoje postove, to se takođe može negativno odraziti na optimizaciju stranica na pretraživačima.

Na levoj traci na kontrolnoj tabli pod opcijom Posts odabirate uređivanje kategorija (Categories). Ovde kreirate kategorije za vaš sajt koje ćete kasnije dodavati postovima na sajtu u odnosu na njihov sadržaj.

 

Koristite previše plugin-ova

U WordPress-u je dostupno preko pedeset hiljada plugin-ova koji pružaju veliku mogućnost izbora. Zato je veoma primamljivo instalirati plugin-ove koji omogućavaju razne funkcionalnosti na sajtu i olakšavaju njegove uređivanje. Međutim, morate da vodite računa da ne preterate. Kada su u pitanju greške u WordPress-u preveliki broj plugin-ova je svakako jedna od čestih.

Previše plugin-ova, osim što zahteva redovno ažuriranje, nosi još neke rizike. Previše plugin-ova može da uspori vaš sajt. S obzirom da je brzina sajta danas jedna od najvažnijih stavki kada su korisničko iskustvo i SEO u pitanju, svakako dobro razmislite da li vam je baš svaki plugin preko potreban.

Tehnički, jedan plugin može poremetiti celokupni sajt. Stoga osim o broju plugin-ova, treba da bude obazrivi i o tehničkoj strani, odnosno kvalitetu plugin-a. Uvek proverite broj instalacija koje su do sada izvršene i koja je sveukupna ocena koju su dali dosadašnji korisinici.

 

Obavezno promenite Tagline

Kada kreirate novi sajt u WordPress-u, vrlo je lako odmah se baciti na kreiranje sadržaja i započeti pravljenje postova, stranica i menjanje dizajna. Ipak odvojite malo vremena da prođete kroz podrazumevana podešavanja.

Na primer, verovatno nećete želeti da vaš sajt automatski doda oznaku na svaku objavljenu stranicu koja glasi Just another WordPress site. Opcija za manjanje se nalazi pod Settings, zatim General i tu menjamo Tagline.

Ništa nije loše sa podrazumevanim podešavanjima, ali ona jednostavno nisu optimizovana za vaš sajt. Obavezno posvetite dovoljno vremena ovom segmentu u uređivanju kako bi sajt odavao profesionalnost i posvećenost.

Nabrojali smo najčešće grešake u WordPress-u koje se prave na sajtovima, kako bi vam pomogli da ih izbegnete. Naravno ovom spisku se može dodati još stavki, ali te stvari postaju rutina sa iskustvom i konstatnim usavršavanjem.

 

 

Ukoliko želite da pročitate još edukativnih tekstova skrojenih samo za vas, naš blog je pravo mesto.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


   ime i Prezime*
   Email*
   Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
   Broj mobilnog telefona
   Kompanija/Organizacija*
   Website
   Kog datuma želite da zakažete sastanak?
   U koje vreme?


    ime i Prezime*
    Email*
    Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
    Broj mobilnog telefona
    Kompanija/Organizacija*
    Website
    Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
    Koje rezultate želite da postignete?


    Mobile & Mail.

    Linkovi.