skip to Main Content

Da bi ste kreirali jednostavne tekstualne animacije preporučujemo Adobe After Effects program. AE je jedan od najpopularnijih alata za kreiranje vizualnih efekata, motion dizajn i slično. Možda ovo zvuči kao mnogo kompleksno, ali kada naučite osnove programa pravićete čitav niz raznih stilova animacija.

 

Kako napraviti jednostavne tekstualne animacije?

Pored toga što može da se koristi za kreiranje specijalnih efekata, After Effects je idealan za kreiranje kraćih video animacija koje se mogu koristi kao objave na društvenim mrežama.

 

After Effects Dashboard

U odnosu na druge Adobe programe, After Effects je najviše sličan Premiere Pro programu. Ukoliko koristite Default prikaz, na samom dnu se nalazi timeline, desni deo ekrana zauzima vaša kompozicija, dok se sa leve strane nalaze materijal i kontrola efekata. Odvojeni tabovi za pretragu i dodavanje efekata, typewriting i slično se prikazaju uz desnu ivicu ukoliko ih dodate.

Kako to izgleda pogledajte na slici ispod:

dashboard iz After Effects

Dodavanje teksta

Da biste dodali tekst u kompoziciju kliknite na ikonicu u obliku slova ,,T’’ ili pritisnite prečicu CTRL+T. Ukoliko stisnite samo T, a obeležili ste neki Layer u programu, dobićete podešavanje sa smanjivanje i povećanje Opacity. Kada vam se prikaz miša izmeni u slovo T kliknite na kompoziciju gde želite da kucate i iskucajte željeni tekst.

Stilizovanje teksta

Sa desne strane kod prozorčića ‘’Character’’ nalaze se opcije za stilizovanje teksta. Ovde menjate font, boju, veličinu teksta koji ste obeležili u Timeline-u.

Ukoliko menjate na primer veličinu a ne primećujete da se tekst uvećava ili smanjuje, verovatno niste obeležili Text layer u Timeline-u. Pored prozora ‘’Character’’ za stilizovanje teksta koristite i ‘’Paragraph’’. Ovde možete poravnati tekst sa leve i desne strane, centralno. 

 

Animacija teksta

Kao i sve animacije u After Effects-u, i tekstualne se prave i prikazuju u Timeline-u. Tekst možete animirati na bezbroj načina (putem pozicije, Opacity, Scale itd) a u ovom tekstu ćemo vam prikazati neke od najosnovnijih.

Kada animiramo neke od osnovnih vrednosti poput pozicije, Opacity ili Scale koristimo Timeline. U našem primeru prikazaćemo animaciju putem Opacity. Izaberite početnu tačku animacije, na primer na početku kompozicije na nultoj sekundi i smanjite Opacity na 0. Primetićete da je tekst potpuno nestao. Dodajte Keyframe klikom na ikonicu sata i nakon toga pomerite kompoziciju na dve sekunde. Sada povećajte Opacity na 100. Pustite animaciju i videćete kako se pojavljuje tekst u vašoj kompoziciji.

Ovaj postupak možete primenjivati i za druge elemente poput slika, logoa ili shape-ova.

 

Text presets

After Effects nudi i opciju Text presets. Izaberite Text layer, na desnoj strani u pod stavkom Effects sa desne strane nalaze se Text presets – postavke za tekst.

Kada izaberete željenu animaciju možete podestiti keyframe-ove po vašoj želji. Ukoliko vam se animacija čini spora, približite keyframe-ove jedan drugom, ukoliko je animacija prebrza onda ih odaljite jedan od drugog.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nemanja Nedeljković – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top