Skip to content

Google-ova inicijativa za mobile-first indeksiranje koja je započela pre sedam godina sada je završena, navodi Google. „Bio je ovo dug put, stići od početka do ovde. Sa zadovoljstvom možemo da objavimo da je put do Mobile First indeksiranja sada završen“, napisao je Džon Miler iz Google na Google blogu.

 

Mobile-First indeksiranje je završeno

Nakon nekoliko godina primenjivanja, Google je u potpunosti prešao na Mobile-First indeksiranja. To znači da Google daje prioritet mobilnim verzijama prilikom popisivanja stranica i indeksiranja sadržaja.

Promena odražava povećani fokus Google-a na mobilne uređaje koji je počeo 2016. U to vreme, Google je ažurirao svoj algoritam za pretragu kako bi favorizovao sajtove prilagođene mobilnim uređajima. Sledeće godine, kompanija je započela proces indeksiranja za mobilne uređaje tako što je radije kroulovala stranice prilagođene za mobilne stranice umesto onih za desktop.

Google je prvi put uveo mobile-first indeksiranja još u novembru 2016. godine, a do decembra 2018. polovina svih sajtova u Google-ovim rezultatima pretrage bila je iz mobile-first Indexing. To jednostavno znači da će Google indeksirati vaš sajt iz očiju mobilnog pretraživača i koristiti tu mobilnu verziju za indeksiranje i rangiranje.

Sada nakon nekoliko godina rada Google slavi završen posao:

„Tokom godina, saobraćaj na mobilnom webu je nastavio da raste; u nekim regionima ljudi skoro isključivo koriste svoj telefon za pristup internetu. Hvala vam – vlasnicima sajtova, SEO stručnjacima, veb programerima, dizajnerima i svima koji rade na veb sajtovima – što ste pomogli da mobilni web bude uspešan!”

 

Mobilna pretraga pruža bolje korisničko iskustvo

Iz Google-a su još dodali da postoji „veoma mali skup sajtova koji uopšte ne rade na mobilnim uređajima“. Google je objasnio da su razlozi za to „prvenstveno to što stranica prikazuje greške svim korisnicima mobilnih uređaja, što je mobilna verzija sajta blokirana sa robots.txt dok je verzija za desktop dozvoljena za popisivanje, ili što sve stranice na mobilnom sajtu preusmeravaju na Home page.

Google je rekao da su ove vrste probleme koje Google ne može da reši. Google je rekao da će „za sada nastaviti da pokušava da popiše ove sajtove pomoću našeg starog Googlebot pretraživača za desktop računare i da će ponovo procenjivati listu nekoliko puta godišnje“. Pored toga, kompanija će dodatno smanjiti indeksiranje desktop stranica kako bi uštedela resurse.

 

Povezane promene u Search Console-i

U srodnoj promeni, Google uklanja indexing crawler data sa Search Console-e. Kada je promena završena, ovi podaci više nisu potrebni, jer se svi funkcionalni sajtovi popisuju preko mobilnih uređaja.

Višegodišnji prelazak na mobile-first indeksiranje odražava sve veći značaj mobilnih uređaja u upotrebi interneta širom sveta. Kada je uvođenje završeno, Google je u potpunosti prihvatio mobilne uređaje kao primarni način na koji korisnici pristupaju webu.

 

 

Za još vesti i interesantnih priča posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


   ime i Prezime*
   Email*
   Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
   Broj mobilnog telefona
   Kompanija/Organizacija*
   Website
   Kog datuma želite da zakažete sastanak?
   U koje vreme?


    ime i Prezime*
    Email*
    Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
    Broj mobilnog telefona
    Kompanija/Organizacija*
    Website
    Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
    Koje rezultate želite da postignete?


    Mobile & Mail.

    Linkovi.