skip to Main Content

U ovom ćemo članku pokušati da odgovorimo na pitanja šta je to child tema u WordPress-u, kada i zašto treba da kreirate child temu? Nadamo se da ćete nakon čitanja ovog članka jasno razumeti šta je to child tema i znati da li treba da je koristite.

WordPress parent tema zamišljena je da se koristi kao nadređeni predložak teme gde se nalazi sva funkcionalnost. Iz ovog razloga parent teme su još poznate i kao tematski okvir. Ovaj okvir je zapravo biblioteka koda koja se koristi da bi se olakšao razvoj teme. Ovo je omogućilo postojanje centralizovane lokacije na kojoj se nalaze sve funkcije.

 

 

Šta je child tema u WordPress-u?

Child tema je WordPress tema koja svoju funkcionalnost nasleđuje od druge teme, parent teme. Child teme se uglavnom koriste kada želite da prilagodite postojeću WordPress temu, a bez da izgubite mogućnost nadogradnje ili ažuriranja te teme. U stara vremena WordPress-a postojali su veliki problemi sa načinom na koji su se teme razvijale i održavale. Nije bilo dobrog načina nadogradnje i ažuriranja WordPress tema, bez gubitka svih prilagođavanja teme koja su do tada napravljena. Ovo je nateralo WordPress zajednicu da isprave gore navedeni problem uvodeći koncept parent child teme. 

Problem koji je postojao pre uvođenja ovog koncepta, kao što smo već napomenuli, ogledao se u tome što bi svako eventulano ažuriranje teme dovelo do toga da su se gubila sva prilagođavanja koja su do tada urađena na temi. Sa druge strane, ukoliko se uočene greške u kodu ne bi ispravile, sajtovi su postajali lak plen za hakovanje i zloupotrebu.

Postojanje parent teme omogućava izbacivanje novih ažuriranja, ali koja neće uticati na child temu ili na bilo koja podešavanja na njoj. Ukoliko se javi potreba da se ispravi neka greška ili nedostatak, postalo je veoma lako izbaciti novo ažuriranje bez modifikacije bilo čega na child temi.

 

Odnos parent i child teme

Child tema nasleđuje sve funkcionalnosti roditeljske (parent) teme bez bilo kakvih promena na roditeljskoj temi. Ovo je omogućilo korisnicima da menjaju stil matične teme i dodaju ili modifikuju funkcije bez gubitka mogućnosti ažuriranja parent teme.

Teoretski, svaka WordPress tema može imati child temu, ali ipak nisu sve teme dobre teme za parent temu. U mnogim slučajevim je ipak potrebno programersko znanje, da bi se utvrdilo da li je tema pogodna za child temu ili da li će sve funkcionisati kako treba?

 

Kada koristiti child temu?

Odluka o korišćenju child teme uglavnom zavisi od vaših potreba. Child tema se preporučuje ako konstantno dodajete nove funkcije na svoj sajt ili često menjate style.css na temi. U ovim slučajevima toplo preporučujemo da koristite child temu.  Child teme rešavaju ovaj problem omogućavajući vam da dodate u njih svoja prilagođavanja. Na ovaj način kada ažurirate nadređenu temu, sve vaše izmene ostaće netaknute.

Nelagoda koju možete imati je ta što korišćenje child teme ipak zahteva određeno poznavanje koda. Ovo je neophodan preduslov ukoliko želite da sve funkcioniše kako treba i da svi potencijali child teme budu iskorišćeni.

Instaliranje child teme se ne razlikuje od uobičajenog instaliranja WordPress teme o čemu smo pisali ovde. Ono što treba naglasti je da ne morate aktivirati parent temu da bi ste koristili child temu.

Važno je imati na pameti da iako uvek možete da napravite child temu, ponekad vam ona zapravo neće trebati. Uvek razmislite o broju i veličini promena koje imate nameru da kreirate na sajtu. Ukoliko su one brojne, onda je child tema pravo rešenje za vas. U suprotnom nema potrebe za njom.

 

Ukoliko tražite dobar dizajn za vaš novi web sajt na pravom ste mestu. Proverite naš portfolio i uverite se zašto treba da postanete jedan od naših zadovoljnih klijenata.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top