Skip to content

Uspešno kretanje kroz svet digitalnog oglašavanja zahteva nijansirano razumevanje različitih platformi i njihovih jedinstvenih mogućnosti ciljanja publike. Google, kao dominantna sila u onlajn marketingu, nudi dva primarna kanala za oglašivače da dođu do potencijalnih kupaca: Google Search i Google Display kampanje oglašavanja.

Svaki kanal ima posebnu svrhu i koristi različite metode ciljanja za povezivanje sa korisnicima. Razumevanje ovih razlika je ključno za biznise koji žele da optimizuju svoje prisustvo, ako i povraćaj ulaganja u oglašavanje.

 

Razlika u targetiranju između Google Search & Google Display kampanje

Kampanje na Google Search se fokusiraju na hvatanje namere korisnika koji aktivno traže informacije ili proizvode, koristeći ciljane ključne reči za prikazivanje relevantnih oglasa u rezultatima pretrage. Nasuprot tome, Google Display kampanje čine širu mrežu, prikazujući oglase na ogromnoj mreži veb-sajtova, video snimaka i aplikacija. Ovaj pristup se manje odnosi na neposrednu nameru, a više na vizuelni angažman i svest o brendu, često dopunjujući strategije poput Email marketinga.

Prepoznavanje prednosti i primene svakog metoda targetiranja omogućava biznisima da naprave efikasnu i sveobuhvatu strategiju reklamiranja na Google mreži.

 

Targetiranje sa Google Search kampanjom

Kampanje za Google Search su izgrađene na osnovu namere korisnika. Kada se korisnici okrenu Google pretrazi, oni aktivno traže informacije, odgovore ili rešenja za svoja pitanja. Zbog toga se ciljanje u kampanjama Google Search vrti oko ključnih reči. Marketinški stručnjaci licitiraju za određene ključne reči koje se odnose na njihove proizvode ili usluge, sa ciljem da prikažu oglase kada korisnici pretražuju te termine.

 

Primarni elementi targetiranja u Google Search kampanjama:

Ključne reči
• Odaberite relevantne ključne reči sa visokim učinkom koje su u skladu sa upitima za pretragu korisnika.
• Koristite tipove podudaranja ključnih reči (široko podudaranje, podudaranje fraze, potpuno podudaranje) da biste precizirali ciljanje na osnovu nivoa preciznosti koji želite.

Raspored oglasa i ciljanje lokacije
• Optimizujte vreme prikazivanja oglasa tako da bude u skladu sa najvećom aktivnošću korisnika.
• Navedite geografske lokacije kako biste osigurali da vaši oglasi dosegnu najrelevantniju publiku.

Ciljanje uređaja
• Prilagodite svoju kampanju određenim uređajima da biste poboljšali korisničko iskustvo.

 

Targetiranje sa Google Display kampanjom

S druge strane, Google Dislpay kampanje oglašavanja stvaraju širu mrežu, sa ciljem da privuku pažnju potencijalnih klijenata dok pretražuju veb lokacije širom Google Display mreže. Za razliku od namernih pretraga u Google Search, korisnici na Goosle Display mreži možda nemaju određenu nameru u vezi sa vašim proizvodom ili uslugom u tom trenutku, ali uz pomoć optimizovane Google Ads kampanje oglasi mogu biti porezentovani korisnicima u najboljem mogućem trenutku. Fokusirajući se na ciljanje publike u okviru Dsiplay mreže multimedijalnog oglašavanja, ključno je razumeti kako da se povežete sa korisnicima na osnovu njihovih interesovanja, navika i ponašanja na mreži.

Ključni elementi ciljanja u Google Display kampanjama obuhvataju:

Ciljanje publike
• Iskoristite različite opcije ciljanja publike, kao što su demografija, interesovanja i ponašanja.
• Koristite Google segmente publike ili kreirajte prilagođenu publiku na osnovu vaših specifičnih kriterijuma.

Placement Targeting
• Odaberite određene veb-sajtove, aplikacije ili odredišta za plasman u okviru Google Display multimedijalnog oglašavanja, na kojima želite da se vaši oglasi prikazuju.
• Optimizujte na osnovu učinka različitih odredišta za plasman reklame.

Kontekstualno ciljanje
• Ciljajte korisnike na osnovu sadržaja veb stranica koje pregledaju.
• Uskladite svoje oglase sa kontekstom sadržaja da biste povećali relevantnost reklama.

 

Pronalaženje prave ravnoteže za vaše kampanje

Uspešni oglašivači često pronalaze sinergiju tako što u svoju sveukupnu strategiju ugrade i Google Search i Google Display kampanje oglašavanja. Razumevanjem razlika u targetiranju, biznisimogu strateški da alociraju budžete i resurse kako bi maksimizirali reach i engagement.

Kombinovanje Search i Display kampanja oglašavanja igra krucijalnu ulugu svakog uspešnog oglašavanja na Google-u – svaki element igra ključnu ulogu u ukupnom učinku. Izradom kohezivne strategije koja koristi prednosti Searh i Display platforme, kreirate marketinški koncert koji ima odjeka kod vaše publike na više dodirnih tačaka. Ovaj pristup ne samo da jača svest o brendu, već i podstiče performanse hvatanjem potencijalnih kupaca bez obzira da li aktivno traže vašu ponudu ili se pasivno bave sadržajem koji se odnosi na vašu industriju. Sinergija ova dva pristupa može značajno da pojača efikasnost vaše kampanje, obezbeđujući da se vaša poruka vidi — i čuje — širom digitalnog prostora.

Ključ za efikasno targetiranje leži u razumevanju načina razmišljanja korisnika na svakoj platformi. Kampanje na Google Search paltofrmi uspevaju sa pretragama vođenim namerom, dok Google Display kampanje su izvrsne u privlačenju pažnje širom onlajn pejzaža. Dok planirate uspešan nastup na Google platformama oglašavanja, razmotrite nijanse svake platforme da biste poboljšali svoje strategije ciljanja i optimizovali učinak kampanje.

 

Za još vesti i interesantnih priča posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nemanja Nedeljković– Senior Account Manager @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Kontakt Forma.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


  Mobile & Mail.

  Back To Top