skip to Main Content

Fokus na video sadržaj i optimizacija istog prilikom postavljanja na Facebook može biti od velike koristi za povećanje organskog dosega. 

 

Kako povećati broj video pregleda

Činjenica je da želite da video sadržaj koji postavljate ima što više pregleda ali da li znate šta je sve potrebno uraditi pre njegovog objavljivanja? To možete saznati u nastavku teksta. Predstavljamo vam 4 korisnih mogućnosti koje možete iskoristiti za povećanje video pregleda na Facebook-u.

 

Uključiti video optimizaciju prilikom postavljanja video sadržaja

Ako nemate vremena ili mogućnosti da optimizujete svaki video za korisnike mobilnih uređaja, a da ga istovremeno prilagodite za korisnike desktopa, nema problema. Facebook Creator Studio ima opcije optimizacije koje vam mogu pomoći da automatski dobijete više pregleda, bez obzira na to sa kog uredjaja vaši pratioci gledaju video sadržaj.

Da bi se pristupilo ovoj opciji, prilikom postavljanja video materijala preko Creator Studio-a, kliknite na sekciju “Optimise”. Zatim na “video optimisations” i prilagodite podešavanja uključivanjem “Auto” opcije. Tako dozvoljavate Meta algoritmu da optimizuje video. 

snimak ekrana iz kontrolne table Meta Business Suite

Šta se dobija uključivanjem ove opcije?

  1. Smart preview – automatsko prikazivanje najzanimljivijih sekcija, pre nego što video počne
  2. Smart crop – prilagodjena dimenzija videa za mobilne telefone, u razmeri 4:5. Korisnici na računarima će videti originalni video.

 

Uključivanjem ove opcije, možete privući više gledalaca i zadržati ih duže na video objavi. Takodje, ovim štedite vreme ručne optimizacije video materijala.

 

Optimizacija za mobilne telefone pre svega

Kako statistika pokazuje, oko 80% korisnika Facebook-a širom sveta pristupa platformi preko aplikacije, odnosno mobilnog telefona. Samo 1,5% koristi isključivo laptop ili računar. Dok oko 17% naizmenično koristi mobilni telefon i računar.

To znači da je prvenstveno najvažnije optimizovati sadržaj za mobilne telefone. Prednost dajte formatu 9:16, za razliku od standardnog horizontalnog, pejzažnog formata (16:9).

na levoj strani crtež telefona sa vertikalnim ekranom 9:16, na desnoj sa horizontalnim ekranom 16:9

Postaviti dizajnirani thumbnail 

Thumbnail je fotografija koja se nalazi na početku videa. Ključ za dobijanje više pregleda videa je ubeđivanje korisnika da kliknu na Play. Korisnici brzo skroluju i samim tim upijaju sadržaj dosta brzo. Bitno je da fotografija koja se nalazi na početku videa bude zanimljiva i privuče korisnika da klikne i pusti video. 

Šta treba imati na umu?

  1. Izaberite fotografiju koja tačno prikazuje sadržaj video snimka, a da pritom ne odaje poentu ili pouku.
  2. Izaberite fotografiju koja izaziva interesovanje, radoznalost, iznenađenje, oduševljenje ili čuđenje korisnika.
  3. Koristite boje koje se ističu. Tako povećavate šansu da korisnik zastane i pusti video.
  4. Tekst na fotografiji treba biti jasan i čitljiv, kako bi korisnici mogli brzo da pročitaju o čemu se radi.

 

Kada postavljate video snimke preko Creator Studio-a, automatski se predlažu neke opcije thumbnail fotografija. Umesto da birate između ovih podrazumevanih opcija, postavite fotografiju koju ćete sami dizajnirati, kako bi privukla klik za pokretanje videa.

snimak ekrana iz kontrolne table Meta Business Suite

Dodati zanimljive informacije i CTA u opisu

Privucite korisnike ubedljivim naslovom i opisom koji privlači i navodi ih da saznaju i nauče nešto više. Razmislite o tome kako možete u opisu odmah da zainteresujete ljude za sadržaj. Evo nekoliko ideja:

  1. Postavite pitanje direktno, lično pitanje, poput: „Šta bi ti uradio?“ ili „Da li mislite će ovo uspeti?“ To može da natera korisnike da se angažuju i naprave interakciju.
  2. Podelite citat iz video snimka koji ljude čini znatiželjnim o tome šta se dešava na kraju.
  3. Pojasnite kakvu će korist korisnici imati gledanjem. Informacije kao što su: „Saznajte kako da uštedite 30 minuta svakog dana“ ili „Naučite prost i brz način za obavljanje složenog zadatka“, mogu pomoći korisnicima da odluče da li je vredno pogledati video.

 

Završite opis pozivom na akciju (CTA) koji podstiče korisnike da pogledaju video. „Pogledajte da biste saznali šta se dešava!“ Ili direktnije, kao npr: „Pritisnite play da vidite kako da uštedite 1000 dinara svaki dan!“

Pre nego što objavite video na Facebook-u, uverite se da se CTA i svi drugi ključni elementi u naslovu pojavljuju pre dela “vidi više”. Facebook skraćuje dugačke opise, dok korisnici brzo lete preko feed-a, pa vam je u interesu da pogledaju bitne informacije u opisu bez da dodatno kliknu bilo gde.

 

Dodati ključne reči za povećanje vidljivosti

Lako je zaključiti da će većina pregleda videa uglavnom doći od pratilaca ali kada želite da video dospe i do onih koji vas ne prate, šanse za to možete povećati dodavanjem ključnih reči, kako bi se video pojavio i u pretrazi na Facebook-u.

U Creator Sudio-u možete da dodate tagove (ključne reči), kako biste algoritmu rekli kada da prikaže vaš sadržaj u pretrazi. Da biste započeli, unesite ključnu reč u prostor za pretragu. Zatim izaberite odgovarajuće opcije koje želite. Ovako možete dodati do osam ključnih reči.

snimak ekrana iz kontrolne table Meta Business Suite

Iako možete da dodate jedinstvene ključne reči, izbor koji Facebook nudi iz predložene liste je najbolji za optimizaciju. Vodite računa da izaberete one ključne reči koje su relevantne za vaš sadržaj.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Mladen Radosavljević – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top