Skip to content

ChatGPT je ilustrovao koliko moćni AI čet-botovi mogu biti u odgovaranju na upite za pretragu. Google za sada nema ništa slično u ponudi. Bar zvaničnoj. Postavlja se pitanje koliko ova tehnologija može da postane zamena za postojeći način pretrage interneta. 

 

Kako ChatGPT menja pretragu?

Jedno treba imati na umu. ChatGPT nije pretraživač. To je čet-bot sa veštačkom inteligencijom koji koristi obradu prirodnog jezika (natural language) da razume i odgovori na unos korisnika. Ipak njegova pojava svakako je ustalasala tržište i dovela do reakcija svih strana, pa i samog Google-a. 

Reakcije iz Google-a

Osnivači Google-a, Larry Page i Sergey Brin, navodno su se iznenađujuće vratili, nakon što su se povukli sa svakodnevnih obaveza, kako bi odobrili planove za dodavanje funkcija čet-bota u pretraživač. Ovo svakako može biti odgovor na najavu da će ChatGPT biti dodat u Bing. Google planira da ove godine lansira preko 20 novih AI proizvoda i predstavi verziju svog pretraživača sa mogućnostima čet-bota.

 

Konkurencija ubrzava trku

Pored najava o pridruživanju AI u Bing, različiti startapi kao što su You.com i Neeva su već pretekli Google pružajući mogućnost da daju odgovore na upite putem čet-bota sličnog ChatGPT-u. Sridhar Ramaswamy, bivši šef Google-ovog reklamnog poslovanja, koji je suosnivač pretraživač Neeva, kaže da je namera bila da se kreira pretraživač koji nudi alternativu za privatnost podataka, bez oglasa i zasnovan na pretplati korisnika. Integracijom ChatGPT-a, pretraživač odgovara na upite korisnika kratkim odgovorom koji sumira, sa citatima, najrelevantnije rezultate pretrage koje daje algoritam za rangiranje. You.com je, takođe, pokrenuo sličnu ChatGPT integraciju.

Upravo iz ovih razloga Google ubrzava razvoj veštačke inteligencije i planira da ove godine lansira verziju svog pretraživača sa mogućnostima čet-bota. Uprkos svojoj opreznosti u vezi sa uključivanjem generativne veštačke inteligencije u javno dostupne pretraživače. Google već koristi veštačku inteligenciju da bolje razume kontekst upita i pruži relevantnije rezultate. Takođe koristi veštačku inteligenciju da razume nameru upita, tako da može da pruži tačnije rezultate.

 

Budućnost će dati odgovore

Potražnja za brzim, praktičnim odgovorom na upit će nastaviti da oblikuje budućnost pretrage. Nema sumnje da će se Bing i Google, ali i ostali konkurenti, utrkivati da ponude ove stvari.

OpenAI ChatGPT je podstakao promenu u strategiji razvoja veštačke inteligencije i pretraživača u celoj industriji. Ostaje nam da sa nestrpljenjem iščekujemo šta će nam budući dani i meseci doneti.

 

Za još vesti i interesantnih priča posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Ako je Vama potrebno Google oglašavanje, obratite nam se na linkove ispod:

Google Search Oglašavanje >
Google Display Oglašavanje >
Google Video Oglašavanje >

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Kontakt Forma.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


  Mobile & Mail.

  Back To Top