Skip to content

ChatGPT je naveliko uskomešao duhove i svakoga ko je došao makar u dodir sa ovom tehnologijom naveo da bar na tren razmisli o tome šta nam nosi i kakva nas budućnost očekuje. Jedan od interesantnih aspekata je pretpostavka da će pojava ChatGPT-a imati velike posledice za Google i pretragu kakvu smo do sada poznavali.

 

Microsoft dodaje ChatGPT funkcije u Bing pretragu

Microsoft, koji je sa svojim Bing-om možda i najozbiljniji konkurent Google-u, jedan je od najvećih investitora u ChatGPT. Do sada je uloženo milijardu dolara, a najavljuje se da su iz Microsoft-a spremni da ulože još 10 milijardi dolara u ovaj projekat. 

Microsoft će možda dodati OpenAI ChatGPT funkcije u Bing pretragu u narednim mesecima. Dva izvora iz Bing-a kažu da će kompanija verovatno dodati popularnu uslugu ChatGPT AI za pitanja i odgovore u Bing, Mikrosoft-ov pretraživač. Izvor tvrdi da se Microsoft sprema da pokrene verziju svog pretraživača Bing koji koristi veštačku inteligenciju iza ChatGPT-a da odgovori na neke upite za pretragu, a ne samo da prikaže listu linkova kao do sada.

Microsoft se nada da će mu nova funkcija, koja bi mogla da se pojavi pre kraja marta, pomoći da parira ili čak i prevaziđe Google, koji je trenutno dominantan takmac na tržištu. 

 

Da li Google ima odgovor?

Naravno da je Google odreagovao na pojavu ChatGPT-a, ali iskreno ne verujemo da su u ovoj kompaniji preterano zabrinuti. Bilo bi neozbiljno pomisliti da su u Google sedeli skrštenih ruku i nisu nastojali da ostanu iznad svoje konkurencije. Sigurni smo da Google ima naprednu veštačku inteligenciju i mašinsko učenje koji verovatno mogu da urade upravo ono što radi ChatGPT, ako ne i bolje. Možete testirati Google-ovu LaMDA veštačku inteligenciju. Svi zainteresovani mogu se prijaviti u AI Test Kitchen i dobiti pristup AI beta.

I Google je posvećeno gradio sisteme sopstvene tehnologije veštačke inteligencije, ali ih je sporo puštao u javnost, plašeći se kako bi to moglo uticati na društvo u celini. Podaci koji su trenutno dostupni na internetu, a koje ovi sistemi koriste kako bi sticali znanje i generisali odgovore, mogu da povuku sadržaje koji uključuje pojave kao što su dezinformacije, pristrasnost i razne vidove diskriminacije. Upravo je prema navodima ovaj etički momenat jedna od glavnih kočnica Google-u.

Obrada podataka koja je potrebna da bi se dali verodostojni odgovori pročišćavanjem izuzetno velikih grupa podataka može biti veoma skupa. Jedna procena kaže da trenutno OpenAI troši 3 miliona dolara mesečno, a to je trošak sa ChatGPT-om koji je još uvek u beta verziji, i koji zahteva od ljudi da naprave nalog, pri tome povremeno ispadajući sa mreže zbog velikog opterećenja.

Skora budućnost će nam dati odgovore na mnoga pitanja, ali ovo je definitivno tehnološka revolucija koja će nepovratno izmeniti svet kakav poznajemo.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Ako je Vama potrebno Google oglašavanje, obratite nam se na linkove ispod:

Google Search Oglašavanje >
Google Display Oglašavanje >
Google Video Oglašavanje >

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


   ime i Prezime*
   Email*
   Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
   Broj mobilnog telefona
   Kompanija/Organizacija*
   Website
   Kog datuma želite da zakažete sastanak?
   U koje vreme?


    ime i Prezime*
    Email*
    Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
    Broj mobilnog telefona
    Kompanija/Organizacija*
    Website
    Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
    Koje rezultate želite da postignete?


    Mobile & Mail.

    Linkovi.