Skip to content

Brojne promene koje nam je donela 2023. godina pokrenule su i neka pitanja o važnosti dosadašnje prakse. Jedno od tih pitanja je i kolika je danas važnost tehničkog SEO-a? Kao što znamo tehnički SEO je važan jer u suštini osigurava da je vaša veb lokacija laka za navigaciju i da nema tehničkih problema koji sprečavaju da je razumeju i rangiraju pretraživači.

Da li je tehnički SEO i dalje važan?

U aprilu je Google izmenio dokumentaciju o sistemu za rangiranje, uklonivši iz nje tehničke faktore SEO-a kao što su HTTPS i Core Web Vitals. A raspravi na ovu temu doprinele su i određene tvrdnje da tehnički SEO postaje sve manje važan. 

Za početak, a odnosi se na izmenu dokumentacije sistema za rangiranje, Danny Sullivan iz Google-a je u odgovoru naznačio da ne treba mešati termine “sistem” i “signal“. Sullivan je objasnio razliku između „sistema“ i „signala“, naglašavajući da je Update pomerio određene elemente Page Experience-a iz kategorije „sistemi“ u kategoriju „signala“.

Ne kaže se da je page experience na neki način „penzionisan“ ili da ljudi treba da ignorišu stvari kao što su Core Web Vitals ili to da su sajtovi prilagođeni za mobile-friendly. Nasuprot. Kaže da ako želite da budete uspešni sa osnovnim sistemima rangiranja Google pretrage, uzmite u obzir ove i druge aspekte iskustva sa stranicama (page experience-a).”

 

I dalje važan faktor rangiranja

Muellerova nedavna izjava je potvrdila da tehnički SEO i dalje nastavlja da igra važnu ulogu u uspehu veb sajtova. Uprkos evoluirajućem pejzažu SEO zajednice, Muellerova tvrdnja naglašava da tehnički SEO ostaje okosnica svih veb sajtova.

Mueller je komentarisao na platformi X, odgovarajući na tvrdnju da „Tehnički SEO svakim danom postaje manje važan“.

Korisnik je dalje tvrdio da postoje mnoge zablude oko tehničkog SEO-a, pri čemu mu neki pristupaju na previše složen način. On je dalje naveo da ukoliko se ne pojave značajni tehnički problemi, fokus treba da se pomeri ka stvaranju i optimizaciji visokokvalitetnog sadržaja.

U svom odgovoru Mueller je potvrdio da je tehnički aspekt optimizacije i dalje podjednako važan kao što je bio do sada i da je jedan od ključnih činilaca koji doprinose uspehu svakog veb sajta.

 

Za još vesti i interesantnih priča posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Kontakt Forma.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


  Mobile & Mail.

  Back To Top