Skip to content

Google je predstavio svoje dugo očekivani Core Update (osnovno ažuriranje) u avgustu 2023, značajan korak ka poboljšanju kvaliteta rezultata pretrage. Ovo ažuriranje ima za cilj da poboljša relevantnost rezultata pretrage primenom algoritamskih prilagođavanja. Iako fluktuacije u performansama stranice nakon ažuriranja mogu izazvati zabrinutost kod nekih, važno je shvatiti da je fokus na značaju sadržaja veb sajta, a ne na tehničkim greškama.

 

Google Core Update za avgust 2023.

Google je najavio pokretanje Core Update u avgustu 2023. Kompanija je navela da će ažurirati svoju stranicu istorije izdanja rangiranja kada se uvođenje Update-a završi.

Google redovno objavljuje Core Update kako bi osigurao da ljudi uvek dobijaju najkorisnije i najpouzdanije rezultate. Iako osnovna ažuriranja nisu dizajnirana da ciljaju određene sajtove ili stranice, mogu dovesti do toga da prethodno niže rangirane stranice postanu vidljivije. Nasuprot tome, stranice koje su nekada bile nagrađene mogu pasti u rangiranju.

 

Uticaj Google Core Update

Ako vas je primetno pogodio Core Update, verovatno nije samo jedan problem koji treba da se reši. Verovatno postoji kombinacija mnogih problema koje treba rešiti — tehnički problemi sa SEO-om, nizak kvalitet sadržaja, problemi sa lošim korisničkim iskustvom, obmanjujuće marketinške tehnike, itd. Ukratko potreban je širi pogled na to kako bi se vaš sajt uopšte mogao poboljšati.

Google naglašava da ako primetite pad performansi nakon ažuriranja, to ne ukazuje na problem sa vašom veb lokacijom. Pad može biti posledica prilagođavanja koje je izvršio Core Update, a ne bilo čega što nije u redu sa vašim sadržajem ili strukturom sajta. Google ohrabruje one koji primete pad u rangiranju da se usredsrede na poboljšanje kvaliteta veb sajta umesto da traže tehničke ispravke.

 

Google uvek pruža pomoć

Google pruža efikasne korake za oporavak od bilo kakvog potencijalnog negativnog uticaja osnovnog ažuriranja: 

Pažljivo analizirajte stranice sa lošim učinkom. 

Ispitajte koji termini (ključne reči) su korišćeni u pretrazi koji su doveli korisnike do ovih stranica. 

Uporedite svoj sadržaj sa pitanjima navedenim na Google-ovoj stranici za pomoć. 

Ova procena će ukazati na oblasti u kojima vaš sadržaj moguće ne odgovora na upite korisnika na najbolji način. Iskoristite ove uvide da poboljšate relevantnost i korisnost vašeg sadržaja za one koji pretražuju.

 

Strpljen spašen

Obično je potrebno nekoliko meseci da stranice povrate rangiranje izgubljeno usled Core Update. Međutim, Google stalno prilagođava svoje algoritme. Može objaviti više manjih ažuriranja između širih Core ažuriranja koja mogu pozitivno uticati na stranice koje su u međuvremenu izvršile neophodne promene. 

Dok se uticaj Google-ovog Core Update-a iz avgusta 2023. bude širio, biznisi i SEO profesionalci treba da ostanu strpljivi, da se usredsrede na poboljšanje kvaliteta veb sajta i izbegavaju brza rešenja.

 

Za još vesti i interesantnih priča posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

 

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Kontakt Forma.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


  Mobile & Mail.

  Back To Top