Skip to content

U brzom svetu digitalne komunikacije, Email marketing ostaje strategija koja je kamen temeljac za biznise koji žele da se povežu sa svojom ciljnom publikom. Iako ovaj alat može doneti značajan ROI, put do uspešne kampanje Email marketinga je prepun potencijalnih grešaka. Jedna greška može potkopati poverenje, smanjiti angažovanje i na kraju uticati na krajnji rezultat.

 

10 najčešćih grešaka kada pravite Email marketing kampanju

Razumevanje ovih zamki je ključno za biznise koji teže izradi ubedljivih i efikasnih strategija Email marketinga. Pogrešna procena preferencija vaše publike, previđanje važnosti optimizacije za mobilne uređaje ili zanemarivanje jasnoće vašeg poziva na akciju može dovesti do razočaravajućih rezultata. Rano rešavanje ovih uobičajenih grešaka može pomoći da se osigura da vaši napori u Email marketingu imaju odjek kod primalaca i podstiču rast vašeg poslovanja.

 

Evo pregleda deset najčešćih grešaka i kako ih izbeći:

 

Zanemarivanje jasnog cilja

Jedna od primarnih grešaka je pokretanje email kampanje bez jasnog cilja. Pre nego što pritisnete dugme za slanje, definišite svoj cilj—da li je to povećanje prodaje, povećanje svesti o brendu ili negovanje potencijalnih klijenata.

Ova jasnoća će oblikovati vaš sadržaj i pomoći u merenju uspeha kampanje.

 

Nesegmentiranje vaših email lista

Razumevanje vaše publike je najvažnije kada kreirate poruke koje odjekuju i podstiču angažovanje. Međutim, ako ne segmentirate svoju listu, to može dovesti do generičkog sadržaja kojem nedostaje lični dodir. Prilagođavanje vašeg sadržaja različitoj publici osigurava da svaki pretplatnik dobije relevantne informacije, što može značajno poboljšati efikasnost vaše komunikacije.

Kada se ova personalizacija previdi, vaša komunikacija možda neće biti u skladu sa interesovanjima ili potrebama određenih grupa unutar vaše publike, što dovodi do viših stopa odjave. Veća je verovatnoća da će se pretplatnici odjaviti sa liste ukoliko konstantno primaju sadržaj koji se ne odnosi na njih. Stoga je naglasak na važnosti segmentacije u održavanju zdrave baze pretplatnika.

 

Zanemarivanje A/B testiranja

A/B testiranje je moćan alat koji vam omogućava da fino podesite svoje kampanje. Zanemarivanje ovog procesa znači propuštanje vrednih uvida koji bi mogli značajno da poboljšaju stopu otvorenih mejlova, stopu učestalosti klikova i ukupnu efikasnost kampanje.

 

Ignorisanje optimizacije za mobilne uređaje

S obzirom da se većina email poruka otvara na mobilnim uređajima, zanemarivanje optimizacije za mobilne uređaje je teška greška. Uverite se da su vaše email poruke responzivne, sa lako čitljivim fontovima i dobro dizajniranim izgledom na različitim veličinama ekrana.

Od suštinskog je značaja da napravite email poruke koje se lako prilagođavaju različitim veličinama ekrana, obezbeđujući da se vaša poruka efikasno isporučuje bez obzira na uređaj. Prilagodljivi dizajn automatski prilagođava izglede, slike i fontove, pružajući primaocima optimalno iskustvo gledanja na pametnim telefonima, tabletima ili desktop računarima. Zapamtite, email koji izgleda odlično na desktopu, ali nije čitljiva na mobilnom uređaju može brzo da odvrati čitaočev angažman. Stoga, davanje prioriteta responzivnom dizajnu nije samo preporuka; to je kritična komponenta za uspeh vaše strategije digitalne korespondencije.

 

Nedostatak personalizacije

Baš kao što pristup koji odgovara svima može ostaviti da se vaši primaoci osećaju zanemarenim, zanemarivanje personalizacije vaših poruka može dovesti do hladnoće potencijalne veze. Da biste izbegli ovaj pogrešan korak, od suštinskog je značaja da iskoristite taktiku personalizacije. Obraćanjem svakom primaocu po imenu i prilagođavanjem sadržaja u skladu sa njihovim interesovanjima i prošlim interakcijama sa vašim brendom, stvarate osećaj individualne pažnje koji može značajno povećati angažovanje.

Ovo ide dalje od pukog pominjanja imena; radi se o stvaranju komunikacija koje odjekuju na ličnom nivou, pokazujući da razumete i cenite jedinstvene preferencije i potrebe primaoca. Personalizacija, kada se uradi kako treba, može transformisati standardnu poruku u ubedljiv, relevantan početak razgovora.

 

Greške u Subject Line-u

Naslov je prvi utisak vašeg email-a. Uobičajene greške uključuju korišćenje velikih slova, prekomerne znake uzvika ili obmanjujući sadržaj. Napravite ubedljivu temu koja će zaintrigirati vašu publiku, a da pritom zadržite autentičnost.

 

Nemate jasan CTA (poziv na akciju)

Kada se bavite problemom nepostojanja jasnog poziva na akciju (CTA), bitno je da se fokusirate na vidljivost i jezik. Poziv na akciju treba da bude upadljiv i da bez napora vodi korisnike ka željenoj radnji. To znači korišćenje elemenata dizajna koji CTA ističu. Štaviše, jezik koji se koristi treba da bude orijentisan na akciju, podstičući korisnike da preduzmu hitne korake, bilo da se radi o „Prijavite se“, „Saznajte više“ ili „Započnite“. Međutim, ne treba zanemariti optimizaciju za mobilne uređaje.

Neka vaš poziv na akciju bude očigledan. Važno je da usmerite svoje posetioce ka radnji koju želite da preduzmu. Da bi vaš poziv na akciju bio očigledan, neophodno je da ga pozicionirate na istaknutom mestu na svojoj stranici. Koristite elemente dizajna kao što su kontrastne boje ili veći font da biste ga izdvojili od ostatka sadržaja. Uverite se da je postavljen na strateškoj lokaciji gde posetioci prirodno usmeravaju svoju pažnju, kao što je centar ekrana ili na kraju sadržaja. Zapamtite, nepogrešivi poziv na akciju je ključna tačka u pretvaranju posetilaca u kupce.

 

Loš dizajn

Pretrpan ili vizuelno neprivlačan email može brzo da isključi vašu publiku. Uložite vreme u kreiranje čistih, vizuelno privlačnih dizajna koji su u skladu sa vašim brendom. Obezbedite dobar balans između slika i teksta za optimalno vreme učitavanja.

 

Zanemarivanje analitike

Nakon pokretanja kampanje, mnogi zaborave da analiziraju rezultate. Redovno pregledajte analitiku da biste razumeli šta je uspelo, a šta nije. Koristite ove uvide da precizirate buduće kampanje i stalno poboljšavate svoju strategiju.

 

Preterana frekventnost slanja

Bombardovanje vaših pretplatnika sa previše email poruka u kratkom vremenskom periodu može dovesti do otkazivanja pretplate i prekida angažovanja.

Izbegavanje ovih preovlađujućih grešaka može značajno povećati efikasnost vaše kampanje. Osiguravajući da je vaša komunikacija prilagođena i relevantna za segmentiranu publiku, povećavate verovatnoću angažovanja. Pored toga, prilagođavanje vaših poruka za mobilnu upotrebu i uključivanje izraženog poziva na akciju može dovesti do povećanja stopa konverzije.

Štaviše, režim rigoroznog testiranja i pedantne analize pokazatelja kampanje je imperativ za kontinuirano usavršavanje i uspeh. Doslednom primenom ovih strategija bićete bolje opremljeni da se povežete sa svojom publikom i postignete sve marketinške ciljeve Email kampanje.

 

Za još vesti i interesantnih priča posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

 

Made by Nemanja Nedeljković– Senior Account Manager @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Kontakt Forma.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


  Mobile & Mail.

  Back To Top