skip to Main Content

YouTube Shorts je novo video iskustvo sa sve koji žele da kreiraju kratke i atraktivne video zapise koristeći samo mobilne telefone. YouTube je odlučio da uvede opciju kakvu su uveli  i Tik Tok i Instagram.

Tokom godina YouTube je izgradio publiku od više od 2 milijarde ljudi. ‘’User-generated’’ kratki video snimci su tu od samog početka YouTube-a kada je upload-ovan prvi video snimak u trajanju od 18 sekundi pod nazivom ‘’Me at the zoo’’.

Upravo zato, YouTube je predstavio YouTube Shorts, novo iskustvo video snimaka u kratkoj formi direktno na platformi. U narednom periodu u Indiji će biti lansirana rana beta verzija sa pregršt novih alatki za kreiranje koji će biti testirani.

 

Šta je YouTube Shorts?

YouTube Shorts predstavlja novitet u platformi i omogućava vam da snimate i objavljujete video snimke u trajanju do 15 sekundi ili manje. Fokus će biti na 3 stvari:

slika pametnog telefona sa logom youtube-a na ekranu
  1. Create: Stvaranje je u osnovi kratkih video snimaka, a YouTube će ponuditi nekoliko novih mogućnosti:
  • Kamera za spajanje više video snimaka u jedan
  • Mogućnost snimanja uz muziku iz bibilioteke pesama
  • Kontrola brzine video snimka
  • Tajmer i odbrojovanje za lako snimanje videa, bez upotrebe ruku

 

  1. Get Discovered: Svakog meseca 2 milijarde korisnika dolazi na YouTube. Samim tim YouTube želi da podstakne svakoga da objavljuje kratke video snimke, pored toga biće znatno lakše gledati YouTube Shorts zbog položaja ekrana

 

  1. Watch: YouTube će omogućiti da kao i kod Instagram-a i TikTok-a vertikalno prelazite na sledeći video zapis

 

Nakon Facebook-ovog odgovora Tik Tok-u, i Google je rešio da prati trend kratkih video zapisa. A ako neka platforma ‘’polaže pravo’’ na format kratkih video zapisa, to je svakako YouTube. Na ovoj platformi je pre više od 15 godina upload-ovan prvi video zapis koji smo spominjali.

 

Pratite naš blog i ostanite u toku sa svim novinama iz sveta digitalnih komunikacija.

Made by Nemanja Nedeljković – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top