Skip to content

Kao što smo pisali u jednom od prethodnih blogova, od 1. jula 2023. godine, Google će prestati da obrađuje podatke sa starijih verzija Google analitike, a verzija koja će biti podržana je GA4.

snimak ekrana setap strane iz Gugl analitike 4

Postoje dva načina podešavanja GA4 verzije i to:

 • ukoliko nemate prethodnu verziju Google analitike implementirane
 • ukoliko imate prethodnu verziju Google analitike implementirane

 

Podešavanje Google Analytics 4

U nastavku teksta se nalaze oba načina postavke GA4 verzije analitike.

 

Podešavanje GA4 ukoliko nemate prethodnu verziju Google analitike

Slično kao u prethodnim verzijama Google Analytics, potrebno je kreirate Google Analytics nalog. Nakon kreiranja naloga, potrebno je kreirati takozvani ,,Property’’.

snimak ekrana Google analitike sa strane create a property

Popunite sve informacije (ime, vremensku zonu, kategoriju industrije i veličinu preduzeća). Nakon toga, pojaviće se novi prozor gde birate platformu na kojoj želite da pratite analitiku.

Kao i kod prethodnih verzija Google analitike, potrebno je da dodate tag na stranice sajta kako biste mogli da pratite nove podatke. U zavisnosti od toga koju platformu koristite, postoje različita uputstva za implementiranje taga na vašem sajtu. Takođe, možete nalepiti direktno tag posle <head> oznake na svakoj stranici sajta. 

snimak ekrana Google analitike

Da biste videli podatke, potrebno je da je prođe do 30 minuta. Da biste proverili da li primate podatke možete koristiti Realtime report.

 

Podešavanje GA4 ukoliko imate prethodnu verziju Google analitike

Prilikom podešavanja GA4 na nalog gde već postoji, analitika ne dopunjava GA4 nalog sa podacima sa prethodnih verzija. Da biste videli istorijske podatke, izveštaje gledajte preko Universal Analytics (prethodna verzija Google analitike).

U admin panelu, ispod sekcije ‘’Property’’ kliknite na prvu opciju GA4 Setup Assistant i zatim na opciju ‘’Get Started’’. Ukoliko već imat gtag.js tag implementiran na sajtu, možete čekirati opciju ’Enable data collection using your existing tags’’ pri čemu ćete automatski dobiti novi GA4 property. Da biste znali da li analitiku prikazuje podatke ili ne takođe koristite Realtime report.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nemanja Nedeljković– Senior Account Manager @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top