Skip to content

Kako odabrati i promeniti boju u Photoshopu-u jedna je od osnovnih funkcija ovog alata. Postoje različite metode promene boja na slici. Najvažnije stvar u takvom poduhvatu je da slika bude kvalitetna.

 

Kako odabrati i promeniti boju u Photoshop-u?

U ovom tekstu ćemo vam pokazati kako odabrati i promeniti boju na najpreciznije i najbrže načine. Sa pravom upotrebom alata koji se nalaze u Ps, rad u programu može biti zanimljiv, jednostavan i brz po pitanju konačnog rezultata.

 

Color Replacement Tool

Alatka Color Replacement Tool omogućava laku promenu boja na predmetu. Problem je taj što je Color Replacement Tool  “destruktivan” alat, što znači da uništava orginalne piksele. Takođe ne omogućava kontrolu nad primenom alata, već samo nanosi boju preko originalnih piksela.

 

Brush Tool

Boju možemo menjati i sa osnovnim alatima kao što je Brush Tool. Potrebno je napraviti selekciju površine kojoj želimo da promenimo boju, zatim napraviti novi lejer sa izabranom površinom. Potom izabrati boju koju želimo i Brush Tool-om obojiti površinu i njenu selekciju. Da bi promena boje bila što uverljivija, na lejer sa selekcijom treba primeniti Color ili Hue Saturation Blend Mode

Uz pomoć Levels Adjustment lejera možemo učiniti da promena postane još uverljivija. Takođe i uz pomoć Levels Adjustment lejera svaku boju možemo pretvoriti u crnu ili belu. 

Hue/Saturation

Za razliku od Color Replacement alatke, način promene boje sa Hue/Sturation je primenjiv na svim površinama i zadržava teksturu objekta.

Prvi način za zamenu boja pomoću Hue/Saturation se obavlja u sledećim koracima:

 

 1. Izabrati Quick Selection Tool, potom napraviti selekciju kojoj želimo da promenimo boju.
 2. Odabrati novi Hue/Saturation Adjustment layer, i pomeranjem “klizača” na opcijama Hue, Saturation i Brightness biramo željenu boju.

 

Drugi način za zamena boja pomoću  Hue/Saturation se obavlja u sledećim koracima:

 

 1. Odabrati novi Hue/Saturation Adjustment layer.
 2. U njegovom meni u za kontrolu izabrati ikonicu prsta, potom na fotografiji kliknuti mišem na boju koju želimo da promenimo.
 3. Tada se u donjem delu menija pojave novi klizači oko izabrane boje. Potrebno je klizače razdvojiti tako da ne fokusira samo izabranu boju već i njene nijanse i opadajuće tonove.
 4. Promena boje se vrši pomoću pomeranja klizača (kao u predhodnom primeru).

Color Range

Kako bi izabrali određenu boju na fotografiji, biramo Color Range koji se nalazi u Glavnom meniju, Select. Da bi izabrali boju i promenili je primenjujemo sledeće korake:

 

 1. Kada izaberemo Color Range u datom meniu sa Eyedrop-erom kliknemo boju na slici koju želimo da promenimo, a nijanse boje dodajemo sa Eyedrop ikonicom koja ima oznaku + pored.
 2. Kada napravimo selekciju boje tada uz pomoć Hue & Sturation Adjustment lejera menjamo boje kao u predhodnim primerima.

 

Ako sa ovim načinom želimo samo na određenom delu slike da promenimo datu boju, tada napravimo selekciju i novi lajer sa njom. Potom na layer sa selekcijom primeniti korake zamene boja sa Color Range-om.

Channels

Menjanje boja u Ps izleda lako, ali pravljenje selekcija zna biti komplikovan zadatak. Jedan od naprednijih načina pravljenja selekcija je uz pomoć Channels panela. Panel se nalazi u donjem desnom uglu pored Layers panela. Ovaj način je pogodan za zahtevne selekcije poput lišća, kose, praha ili drugih sitnih elementa.  Da bi napravili selekciju u kojoj bi promenili boje potrebno je ispratiti sledeće korake:

 

 1. Dok je slika prikazana na ekranu potrebno je kliknuti na Channels panel. U Channels panelu se nalaze 4 lejera, RGB, Red, Green Blue.
 2. Izaberemo kanal gde vidimo najveći kontrast (kanal RGB ne biramo). Boju koju biramo potrebno je da bude tamnije nijanse. To postižemo uključivanjem Levels adjustment lejera uz pomoć prečice SHIFT+L (Windows), CMD+L (Mac).
 3. Kada namestimo odgovarajući kontrast pravimo selekciju sa prečicom za selekciju CTRL+Klik mišom (windows), CMD+Klik mišom (Mac).
 4. Kada je selekcija izabrana vraćamo se u Layers panel i pravimo masku na slici.
 5. Dalja promena boja se vrši pomeranjem klizača na Hue/Sturation Adjusment lejeru.

Koja boja je tvoja?

Boja se može menjati na celoj ili na određenim mestima na slici. U manipulacijam sa promenom boje veliku ulogu ima pravljenje selekcija. Tekst kako se prave selekcije u PS možete naći na našem sajtu pod nazivom Osnovne alatke za selekciju u Photoshop-u“.

 

Posetite naš blog gde smo se potrudili da vam obezbedimo brojne informativne i edukativne tekstove.

Made by Vladimir Bojić – Senior Graphic Designer @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top