Skip to content

Google je punom parom ušao u trku razvoja proizvoda zasnovanih na veštačkoj inteligenciji. Iako je na prvi pogled delovalo da ih je pojava, pre svega ChatGPT-a, zatekla nespremne, ovaj gigant najavljuje brojne novosti. Google je u procesu izgradnje „potpuno novog pretraživača“ pod imenom projekat Magi, koji pokreće njegov najnovija A.I. tehnologija, dok u isto vreme radi na dodavanju novih funkcija zasnovanih na AI svom trenutnom pretraživaču.

 

Google pokreće projekat Magi

Projekat Magi je u suštini Google pretraga sa snagom veštačke inteligencije.

Prema izveštaju Njujork tajmsa Google radi na novom projektu pod nazivom Magi nakon što je saznao da proizvođač pametnih telefona Samsung razmatra da zameni Google pretragu sa Microsoft Bing-om kao podrazumevanim pretraživačem na svojim telefonima. Potencijalni gubitak Samsunga, ugovora vrednog 3 milijarde dolara, sigurno je doveo do široko rasprostranjene panike u Google-u.

Novi pretraživač bi korisnicima ponudio daleko personalizovanije iskustvo od trenutne usluge kompanije, pokušavajući da predvidi potrebe korisnika“, piše Njujork tajms.

 

 Borba za primat

Google je odredio tim dizajnera, inženjera i rukovodilaca zaduženih za izgradnju novog pretraživača koji bi mogao da postavi novi standard A.I. tehnologija u telefonima i kućama širom sveta.

Novi Google pretraživač je još uvek u ranoj fazi ravoja, bez vremenskog okvira kada će biti objavljen. Ali ovaj novi napor pokazuje Google-ove ambicije da zadrži ili ako je nekome draže ponovo preuzme primat u pretrazi. Očekuje se da će Google-ova nova pretraga zasnovana na veštačkoj inteligenciji obezbediti personalizovanije rezultate pretrage.

Prema ovim izveštajima, ovaj projekat nosi kodni naziv Magi i mogao bi biti objavljen već sledećeg meseca za podskup korisnika. Nove funkcije će u početku biti dostupne isključivo u SAD i objavljene za najviše milion korisnika. Iako još uvek treba da se utvrdi šta će novi alati ponuditi, oni će se verovatno bazirati na konverzacijskim pretpostavkama Google-ovog eksperimentalnog Bard chatbot-a.

 

Šta Magi donosi?

Magi bi omogućio korisnicim da izvrše transakcije, kao što su kupovina putem interneta ili rezervacija karata. Ovo bi omogućilo korisnicima koji pretražuju da izvrše finansijske transakcije, a sve to uz istovremeno uključivanje postojećih, i za kompaniju veoma unosnih, Google oglasa.

Ove promene mogu omogućiti korisnicima da na primer dobiju odgovore na pitanja o softverskom kodiranju i pisanju koda na osnovu zahteva korisnika. Google bi, prema dostupnim dokumentima, u tom slučaju postaljavo oglas ispod odgovora sa traženim kodom. 

Google bi u početku mogao da pusti Magi za odabrane korisnike u maju, verovatno na godišnjoj konferenciji za programere Google kompanije.

U saopštenju, portparolka Google-a Lara Levin rekla je da je kompanija uzbuđena zbog uvođenja novih funkcija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji u pretragu i da će uskoro podeliti više detalja.

 

Za još vesti i interesantnih priča posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top