skip to Main Content

Ukoliko do sada niste koristili Search Console Index Coverage report, pravi je trenutak da razmislite još jednom. 

Ovo je neprocenjiv alat za razumevanje:

  1. Koje URL-ove je Google pretražio i indeksirao, a koje nije.
  2. I, što je još važnije, zašto je pretraživač napravio baš taj izbor za određenu URL adresu.

 

Index Coverage report

Index Coverage report detaljno prikazuje status indeksiranja svih URL adresa koje je GoogleBot posetio ili pokušao da poseti na određenom sajtu koji je postavljen u Google Seach Console. Rezime stranica prikazuje rezultate za sve URL adrese za svaki sajt koji je dodat na Konzolu. Stranice su lepo grupisane prema greškama, upozorenjima ili važećim statusima. Takođe pruža razlog za taj određeni status, što je posebno korisno u slučaju greške 404.

snimak ekrana iz Google Search Console

Index Coverage report Google Search Console-e dobija 4 ispravke kako bi vlasnici sajtova bili bolje obavešteni o eventualnim problemima sa indeksiranjem. Index Coverage report je relativno nov u poređenju sa ostalim izveštajima koje Google nudi, s obzirom da je prvi put predstavljen kada je obnovljena verzija Search Console pokrenuta 2018. godine.

Od pokretanja izveštaja o indeksnom pokrivanju, vlasnici veb lokacija dele Google-u povratne informacije o poboljšanjima koja bi želeli da budu napravljena u budućnosti.

 

O izmenama koje su učinjene iz Googla kažu:

“Na osnovu povratnih informacija koje smo dobili od zajednice, danas uvodimo značajna poboljšanja ovog izveštaja kako biste bili bolje informisani o problemima koji mogu sprečiti Google u popisivanju (crawl-ovanju) i indeksiranju vaših stranica. Promena je usredsređena na pružanje tačnijeg stanja postojećih problema, što bi trebalo da vam pomogne da ih lakše rešite.”

Koje su to 4 novine?

  • Uklanjanje generičkog “crawl anomaly” prijavljivanja greške – sve greške popisivanja sada bi trebalo da budu obeležene sa jasnim razlogom 
  • Stranice koje su podnete za indeksiranje i indeksirane su, ali ih je robots.txt blokirao, od sada su prijavljene kao “indexed but blocked” (warning) umesto dosadašnjeg “submitted but blocked” (error)
  • Dodavanje nove stavke indexed without content (warning)
  • Prijavljivanje greške Soft 404 je sada tačnije

Nema više nagađanja kada je reč o greškama crawl-ovanja, jer se problem „crawl anomaly“ zamenjuje tačno naznačenim problemima i rešenjima. Takođe stranice koje su blokirane od strane robots.txt fajla će biti jasno naznačene. Značajno je i dodavanje nove stavke za prijavljivanje indeksirane stranice bez sadržaja. Ovo znači da se URL nalazi u Google-ovom indeksu, ali njegovi web crawler-i ne mogu da vide sadržaj. Ovo se može dogoditi iz dva razloga. Ili ste slučajno objavili praznu stranicu (O da i to se dešava) ili Google zbog neke greške ne može da pročita sadržaj stranice. Poslednja stavka je poboljšano prijavljivanje greške Soft 404. Soft 404 greške razlikuju se od uobičajenih grešaka 404 i mogu biti štetne za vaš sajt. Važno je da ih popravite kako bi sajt mogao da radi dobro iz SEO perspektive.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš instagram profil.

 

Izvor: Google

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top