Skip to content

Google je u poslednje vreme uveo dosta novina u mnoge svoje proizvode. Naravno da ni YouTube nije ostao zanemaren. YouTube predstavlja novu funkciju koja bi korisnicima omogućila da snimaju i dele trenutke iz video zapisa i strimova uživo. Ovi YouTube klipovi mogu biti dužine između 5 i 60 sekundi i sa njima će biti povezana nova URL adresa. 

 

YouTube klipovi i strimovanje

Klipovi na YouTube-u vam omogućavaju da izaberete segment sadržaja od 5-60 sekundi (Upload-ovanih i strimovanih video snimaka) koji se mogu deliti sa drugima na različitim platformama. Ukoliko u ovom eksperimentu gledate sadržaj sa jednog od kanala , videćete ikonicu za klip ispod video snimka, koja će vam omogućiti da odaberete deo video snimka koji želite da isečete“, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije. 

crtež pametnog telefona pored kojeg je izvojen ekran sa plej ikonicom Youtub-a

Isecanje klipova je postala standardna karakteristika strimovanja uživo i konačno ga je usvojio i YouTube. Gledaoci imaju tendenciju da kreiraju klipove iz strimova kada je u pitanju neki smešan trenutak, upečatljiv citat, smešni ili neugodni gaf, impresivni detalj iz video igre itd. S obzirom na sve veću popularnost koju oni dobijaju, YouTube klipovi bi se mogli pokazati kao jedan od njegovih najznačajnijih dodataka u skorije vreme.

Svi YouTube klipovi biće povezani zasebnim URL-om koji vodi do kanala kreatora videa. Svaki put kada gledalac iseče strim i deli ga, potencijalno pomaže tom kanalu da stekne više gledalaca.

 

Prva faza testiranja

Ova funkcija je trenutno u alfa testiranju i dostupna je samo odabranim autorima. Ovo je pametan potez za YouTube-a, jer isecanje klipova postaje industrijski standard za live streaming. Na ovaj način možete lakše da delite video sadržaj uživo putem kratkog video klipa, koji se može deliti po društvenim mrežama, umesto da zahtevate od gledalaca da pregledaju videe koji mogu dugo da traju.

crtež laptopa oko koga je ček lista testiranja i ljudi koji vrše merenja

YouTube testira novu funkciju sa relativno malom grupom kreatora, prikupljajući povratne informacije kako bi usmeravao dalji razvoj ove funkcije. YouTube klipovi se mogu kreirati tokom strima uživo i od video snimka na zahtev (VOD), otpremljenog kasnije. Ukoliko budete gledali sadržaj sa jednog od kanala obuhvaćenih testnom grupom, ispod video snimka videćete ikonu klipa koja izgleda kao makaze. Dodirnite ikonu klipa i moći ćete da izaberete deo video zapisa koji želite da delite sa drugima.

Iako se YouTube klipovi mogu praviti samo sa određenih kanala tokom testnog perioda, svi gledaoci mogu da kreiraju klipove sa tih kanala. Kada korisnik kreira klip, on se čuva na namenskoj kartici koja će smestiti sve klipove koje korisnik kreira na YouTube-u. YouTube ne precizira koji su kanali deo test grupe, tako da ćete morati da potražite ikonicu za ovu funkciju.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

 

Izvor: Searchenginejournal

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


   ime i Prezime*
   Email*
   Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
   Broj mobilnog telefona
   Kompanija/Organizacija*
   Website
   Kog datuma želite da zakažete sastanak?
   U koje vreme?


    ime i Prezime*
    Email*
    Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
    Broj mobilnog telefona
    Kompanija/Organizacija*
    Website
    Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
    Koje rezultate želite da postignete?


    Mobile & Mail.

    Linkovi.