skip to Main Content

Već smo pisali da je video moćan alat kad je u pitanju reklamiranje.  Potvrdu ove tvrdnje skoro je dao i Google objavljujući rezultate svog istraživanja. Razmislite na ličnom primeru koliko je ova tvrdnja tačna. Proizvod koji je predstavljen u dobrom videu svakako će privući više pažnje. A verovatno dovesti i do konverzije. Možda se tu krije odgovor na pitanje iz nalova, kako povećati šanse za prodaju?

Koliko puta je potrebno da osoba čuje slogan nekog brenda da bi ga zapamtio?

Kako raste svest o nekom brendu, tako raste i njegova prodaja. Ovo može biti veliki izazov, pogotovo za mala preduzeća. Za probijanje na željeno tržište, vidljivost je jedan od glavnih uslova.

Statistički gledano, da bi se brend uselio u svest kupaca, potrebno je da potrošači čuju njegov slogan ili vide njegov logo 5 do 7 puta. Nakon toga će, prilikom sledeće kupovine, uzeti i vaš brend u razmatranje. Ako budu zadovoljni proizvodom, kupiće i njega, ali i neke druge iz asortimana, ponovo. Najbolje od svega je što će vaš brend preporučiti i drugima što će dovesti do skoka prodaje. (izvor Dinarides)

Kako povećati šanse za prodaju pomoću video-a?

Iz Google–a su izjavili: „Za sve više kupaca video je nezamenljiv kada donose odluku da kupe neki proizvod. Zapravo, više od 55% kupaca širom sveta kaže da koristi video objavu prilikom odluke da kupe u prodavnici. “

Google kaže video je dominantan

Google je objavio rezultate svog istraživanja po kome 55% potrošača koristi video objave da bi istražilo proizvod i donelo odluku o kupovini istog. Prema Google-u video utiče na klijente na tri načina. Prvo video služi kao podsetnik ljudima na proizvode koji su im trenutno potrebni. Kao drugo video omogućuje kupcima da prošire svoje znanje o određenom proizvodu ili usluzi. Tako im dajući veću sigurnost i samopouzdanje pri donošenju odluke o kupovini. Treće ocene koje su ostavljene za video su zapravo ocene o samom proizvodu. One mogu imati veliki uticaja na odluku klijenta da kupi taj proizvod. Ocene videa su jedan od najpouzdanijih oblika online ocenjivanja. Zato su veoma uticajne prilikom donošenja odluka o kupovini.

 

Jedna od najvećih prednosti videa je ta što može da privuče pažnju kupca na različitim kanalima obraćanja. Takođe i na raličitim stupnjevima prodajnog levka. S obzirom da je televizija bila najisplativiji medij za reklamiranje, nije čudo da su video reklame na internetu njen legitimni naslednik. Video pruža sve prednosti koje je donosila i televizijska reklama. Sa dodatnim bonusima u vidu prikazivanja u bilo koje vreme, deljenje preko društvenih medija, prenošenje uživo i novih tehnologija koje omogućavaju gledaocima da u realnom vremenu komuniciraju sa videom.

Kako koristiti video?

Važno pitanje koje se ovde postavlja je kada, kako i koja videa kupci koriste aktivno u procesu kupovine. Google je pokušao da da odgovor i na ovo pitanje: „Iako kupci vole da gledaju autentične ocene autora, postoji i važna uloga trgovca u procesu. Razmislite o načinima na koji se vaš brend može pokazati kako bi zadovoljio neku trenutnu potrebu, bilo da su to reklame koje pobuđuju ideje i inspiraciju ili kroz temeljniji sadržaj pružaju odgovor na pitanja klijenata i pomažu ljudima prilikom odluke o kupovini. Kupci željni da istražuju mogu vas nagraditi kupovinom i odanošću vašem brendu. “

 

Uz sve uzbudljive novosti koje nam donosi razvoj tehnologije , zasigurno je da će video postati još više prilagođen, angažovaniji, interaktivniji  i finansijski unosniji za one trgovce koji su dovoljno pametni da iskoriste njegove mogućnosti. Procenat od 55 posto korisnika interneta koji kažu da je video odlučujući faktor pri njihovoj odluci da kupe neki proizvod, ni najmanje nije cifra koju treba ignorisati. A svakako je i jadan od načina kako povećati šanse za prodaju.

Made by Vladimir Bojić –  Senior Graphic Designer @Digitizer

Back To Top