skip to Main Content

WordPress sajtovi su svoju početnu popularnost počeli da stiče među blogerima zbog jednostavnosti korišćenja i instaliranja. WordPress je započeo život kao platforma za blogove i podrazumevano prikazuje vaše postove na blogu na početnoj stranici. Međutim, ako pravite poslovni web sajt svakako ćete želeti zasebnu stranicu za odeljak bloga. U ovom članku ćemo vam pokazati kako kreirati blog stranu za postove na blogu u WordPress-u.

 

Kako kreirati blog stranu?

WordPress vam omogućava da lako konfigurišete sajt tako da ima prilagođenu početnu stranicu. Ova funkcija vam takođe omogućava da izaberete ili kreirate drugu stranicu na sajtu koja će se koristiti kao blog stranica.

Prvo što treba da uradite je da napravite zasebnu stranicu na sajtu koju ćete da koristite kao stranicu bloga. Ovu stranu možete da imenujete kako god želite. Mi smo, na primer, na našem sajtu blog stranu imenovali Vesti & Priče.

U odeljku Podešavanja čitanja (Your homepage displays) potrebno je da kliknete na opciju Statična stranica. Posle toga možete da izaberete početnu stranicu i stranicu bloga koju ste ranije kreirali. Pod opcijom Stranica članaka (Posts page) izaberite stranu koju ste kreirali kao blog stranu. Sada će svi vaši članci biti objavljivani na izabranoj strani.

kako-kreirati-blog-stranu-blog-strana

Sada možete da odete na Strane »Sve strane u administratorskoj tabli. Primetićete svoj blog i početnu stranicu sa novim oznakama. Kliknite na link Pogledaj ispod naziva strane kako bi je pregledali. Izgled strana zavisi od vaše WordPress teme i možda ćete morati da konfigurišete postavke teme. 

 

Dodavanje linka za blog u meni

Stavite link do stranice bloga u navigacioni meni vašeg sajt. Kada ste kreirali zasebnu stranicu bloga, pomozite posetiocima vašeg sajta da je lako i pronađu. Izborom opcije Izgled (AppearanceMeniji dobijate mogućnost da dodate stranicu bloga koju ste ranije kreirali u navigacioni meni.

snimak ekrana iz kontrolne table wordpress-a

Ako imate statičnu stranicu, možda ćete želeti da napravite i listu nedavnih postova koje ćete dodati na tu stranicu. Na ovaj način ljudi i dalje mogu da pristupe vašim nedavnim postovima sa vaše početne ili bilo koje druge strane sajta, kao i odlaskom na stranicu bloga. Rešenje za ovo je dodavanje vidžeta.

Izborom opcije Izgled»Vidžeti otvarate opciju dodavanja adekvatnog vidžeta na sajt. Pronađite vidžet Skorašnji članci sa leve strane ekrana i prevucite ga na odgovarajuće mesto na desnoj strani. Imenujte ga kako želite i odaberite broj članaka koji će se prikazivati.

Nadamo se da vam je ovaj članak razjasnio kako da kreirate zasebnu stranicu za blog na vašem sajtu. Posetite našu blog stranu i pronađite još puno edukativnih tekstova.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top