skip to Main Content

Google Search Console dodaje podršku za regular expression i bolje filtriranja podataka u odeljku Performance. Google je očigledno rešio da nizom izmena koje je napravio u GSC u poslednje vreme unapredi ovaj alat i korisnicima omogući kvalitetnije izveštaje i podatke. U prethodnim tekstovima pisali smo o izmenama u Index Coverage report -u i dodavanju opcije Associations

Google je najavio još nekoliko poboljšanja izveštaja o učinku u Google Search Console-i. Poboljšanja uključuju podršku za regular expression u filterima izveštaja o performansama, a takođe je i režim upoređivanja podataka poboljšao njihovo filtriranje. Vlasnici sajtova sada mogu da koriste Search Console-u za filtriranje podataka pomoću regular expression-a, kao i da koriste preuređeni način upoređivanja koji podržava više od jednog pokazatelja.

 

 

Šta je Regular expression? 

Regular expression su prethodnih godinu dana bili najavljeni kao novina u Search Console-i . Regular expression (regularni izrazi) način je za napredno pretraživanje i zamenu nizova reči ili znakova. Oni će pomoći u stvaranju složenijih upita i filtera zasnovanih na stranici.

Da biste koristili novi Regex filter, kreiranje upita možete napraviti na sledeći način, izaberite dugme Performance – New – Query – i u padajućem meniju izaberite Custom (Regex).

Primer koji je Google pružio za korišćenje nove opcije bio je: „recimo da se vaša kompanija zove„ cats and dogs “, ali je ponekad skraćeno i kao„ cats & dogs“ili čak„ c & d “. Možete da koristite regex filter za hvatanje svih vaših brendiranih upita tako što definišete regex filter: cats and dogs | cats & dogs | c & d

Više o korišćenje regular expression-a u GSC možete saznati ovde.

Ukoliko ste već koristili opciju upoređivanja (Compare) zapazili ste da tabela nije sadržala kolonu za poređenje.

Od sada režim upoređivanja u potpunosti podržava slučajeve kada je izabrano više od jednog pokazatelja, a poboljšan je i interfejs kako bi se olakšao prikaz tih rezultata uporedo. Na ovaj način je površina dostupnu za tabelu podataka gotovo udvostručena . Pored toga, režim poređenja sada podržava novi regex filter za upite i stranice.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

 

Izvor: Google Search Central Blog

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top